Situacije oko Druge osnovne škole u Širokom Brijegu sve napetija!

Nedavno smo radili reportažu od prometnoj (NE)sigurnosti preko 700 učenika Druge osnovne škole Široki Brijeg na Lisama, i koja je toliko ugrožena da je samo pitanje dana čija će majka ili otac suzu pustiti za svojim djetetom, ako se situaciji po tom pitanju što prije ne popravi, a koja se davno trebala riješiti ali institucije do dana današnjeg nisu pronašli sluha.

No nešto se pomaklo, Vijeće roditelja Druge osnovne škole Široki Brijeg nedavno je boravilo u prostorijama PU Široki Brijeg kako bi ukazali na ovaj problem, te su dobili obećanje Policije kako će nešto poduzeti. Njihova pravdanja su bila kako nema dovoljno policijskih službenika koji bi na jedno vrijeme od nekih 20-ak minuta izregulirali promet kada je najveća gužva kada učenici dolaze u školu, kada idu na odmor i kada završavaju sa školskim danom. No to opravdanje roditelje ne zanima jer se nešto pod hitno treba poduzeti dok ne bude kasno.

Iako u policijskom rasporedu kojeg su dali njihovi nadređeni, stoji jasno označeno kako imaju i jedan od zadataka da pripaze za promet oko ove škole, njih doslovno pa i nema, a kada se pojave, parkiraju se sa strane, sjede u vozilu i prave još veću pomutnju u prometu vozačima jer “jadni” ne znaju jesu li pošli ili došli, tko će koga pustiti, tko ima, tko nema prednost i nastaje pravi “roj izgubljenih vozača”!

Dogovor u PU Široki Brijeg na kraju je bio da Vijeće roditelja izorganizira sastanak s gradonačelnikom, Comingom (koji je zadužen za signalizaciju), policija i Vjeće roditelja da svi sjednu za jedan stol i da se krene ka što bržem riješenju problema.

U međuvremenu dok se ovaj sastanak organizira, dobivamo fotografije od uznemirenih roditelja, a na kojima se može vidjeti nekoliko pasa bez uzice i vodića kako šnjivaju i ulaze u školsko dvorište. Situacija postaje sve napetija a roditelji gube strpljenje.

Škola nema kantinu, poluotvorenog je tipa, djeca za vrijeme Velikog odmora po nekoliko stotina metara pješače do trgovačkog lanca koji ih mami sa sendvićima po 1 KM. U tom vremenu nisu pod nazdorom ni roditelja, ni školskih djelatnika, ni policije, ni bilo koga. Prepušteni su sami sebi dok su roditelji okupirani svojim poslovnim obavezama da obitelj prehrani.

Sastanak se očekuje ovih dana, tako da ćemo uskoro doznati koji su potezi predviđeni za sigurnost naših učenika, a do tada ostaje se nadati kako nećemo morati slušati jecaj nekoga od roditelja za izgubljenim ili nastradlim životom.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info