Proteklog vikenda je u Trebinju održano 20. po redu Balkansko prvenstvo u cestovnom biciklizmu.

Preko 200 natjecatelja iz 10 država balkanske biciklističke Unije – Srbije, Makedonije, Turske, Albanije, Crne Gore, Grčke, Bugarske, Rumunije, Cipra, BiH i Republike Srpske odmjerili su snage u disciplinama ITT – Individual Time Trail (vožnja na vrijeme) i klasična kružna utrka po ulicama Grada Trebinja..

Subota je bila rezervirana za ITT.

Stazu dužine 10.5 km sa startom iz centra Trebinja do okretišta u naselju Duži i natrag u kategoriji Master najbrže je odvozio naš član Toni Odak koji je s vremenom 15:44 slavio ispred Tonija Zorića 16:16 i reprezentativca Srbije Slobodana Radovanovića 16:17 te zasluženo obukao dres balkanskog prvaka.

Od ostalih BiH predstavnika izdvojit ćemo bronce Miroslava Margetića i juniora Huseina Selimanovića.

Težak dan, na zagrijavanju 20-ak min prije starta na nekih 3-4 km od startne linije nešto ispod dvorca Drašković događa mi se kvar na biciklu. Lom mjenjača, blokada pedala, bicikl nije voziv, kroz glavu mi se vrti kakav peh… Trčim prema startu al’ kako je promet zaustavljen nema ni vozila, nema nikoga da stopiram i prevezem se.

Sreća istu stazu za zagrijavanje koristi ciparski reprezentativac (kasnije po broju 20 saznajem da je Alexandros Matsangos) zamolim ga da me pogura do starta što je i učinio. Ovim putem mu se i zahvaljujem. Dolazim do vozila, vidim nosač mjenjača odlomljen. Servis nije moguć, demontiram isti i tako bez mjenjača žurim na start. Sudac proziva Rumunja, nakon njega ja… Uh, taman na vrijeme. Ostalo je povijest…, rekao je Odak.

Nedjelja, kružna utrka po ulicama Trebinja (10-20 krugova ovisno o kategoriji).

Tehnički neispravan bicikl i jako zahtjevna staza. Startati ili ne?

Krug dužine 4,4 km sa 8 zavoja od 90°, dva kružna toka i uskom ulicom pored starog grada. Na probnom krugu dva spadanja lanca. Bez pretjeranih ambicija startam. Na moju žalost već nakon 100m ležeći policajac, lanac dolje, kraj, dodaje Odak.

Čestitke svim osvajačima medalja i gradu Trebinju na odličnoj organizaciji događaja, poručili su iz biciklističkog kluba Široki.

Bosna i Hercegovina je s dva zlata, srebrom i tri bronce zauzela treće mjesto ukupnog poretka iza Grčke 14 te Srbije s osam medalja, a ispred reprezentacije Bugarske, Rumunije i Cipra s četiri te Turske, Albanije i Makedonije sa po jednom medaljom. Crna Gora bez osvojene medalje.

Pobjednik cestovne utrke je Albanac Sefa Ylber, a kod žena slavila je Grkinja Vervara Fasoi.

Jabuka.tv