Širokobriježanin se opekao na kriminalu vezanom za plaćanje kazni nastalih u prometu

ŠIROKI BRIJEG – Čitatelj portala Dnevno.ba iz Širokog Brijega požalila se na kriminal vezan za plaćanje kazni nastalih u prometu na bosanskohercegovačkim cestama, te jedan od takvih primjera koji dovoljno govori o svekolikoj aljkavosti i amaterizmu onih koji rade na određenim poslovima te vrste, a koji bi trebali spadati u rad najprofesionalnijih i najodgovornijih osoba jedne normalno uređene države prikazati javnosti.

Kaznu koju je predočio nastala je 26. svibnja na širem području općine Čapljina s obzirom da ga je radar uslikao prilikom brze vožnje. Naime, svojim vozilom kretao se brzinom od 78 km/h na mjestu gdje je maksimalna ograničena brzina 50 km/h.

Djelatnik pošte dolazio je 17. kolovoza da mu uruči nalog o plaćanju kazne, no kako ga nije zatekao kući nalog nije ni preuzet ni potpisan. Ipak, 28. kolovoza isti djelatnik pošte ga je zatekao kod kuće i tom prilikom mu uručio nalog za plaćanje kazne u visini od 100 KM, odnosno plaćanje polovice tog iznosa, dakle 50 KM, ukoliko se odluči istu platiti u roku od 8 dana od dana preuzimanja naloga, kako već nalaže postojeći zakon koji je na snazi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i općenito u FBiH.

Čitatelj je pokazao i taj nalog što su i fotografirali, kao i uplatnicu novčane kazne od 50 KM pošto je plaćanje obavio u tom roku od osam dana, odnosno 05. rujna ove godine u jednoj od poslovnica UniCredit banke u Širokom Brijegu.

Dakle, sve po zakonu, međutim prije kojih tjedan dana prilikom nove registracije svog vozila, odnosno dolaskom u PU Široki Brijeg po preuzimanje prometne dozvole svog vozila zatiče ga informacija kako ima podmiriti obavezu od 70 KM za plaćanje kazne!

“Bio sam zatečen, jer znam da nemam neplaćenih kazni, međutim kroz daljnju komunikaciju obavještavaju me u PU Široki Brijeg kako je riječ o toj kazni nastaloj 26. svibnja na širem području općine Čapljina. Dakako, odmah se žalim, prilažem uplatnicu od 05. rujna o plaćanju kazne, no oni me prave slijepim pored mojih zdravih očiju i kažu kako je njihov kompjutor izbacio podatak da sam imao rok istu platiti 29. kolovoza! Na to sam im rekao da me ne zanima kakvim se oni kompjutorom služe, jer im dostavljam dokaz kako mi je nalog za uplatu kazne uručen samo dan ranije od tog datuma kojeg navode kao krajnji rok uplate kazne, odnosno da pored tih 50 KM, koje sam uplatio 05. rujna, moram uplatiti i preostalih 50 KM plus 20 KM nekakvih kamata (te kamate su inače posebna priča u ovakvim situacijama, jer nikome nije jasno po kojem zakonu se vrši obračun istih) da bih mogao dobiti natrag svoju prometnu” – ispričao nam oštećeni za portal Dnevno.ba.

Pognute glave napušta prostorije PU Široki Brijeg, te odlazi u kafić kako bi razbistrio svoje misli i prvo što dalje čini poziv je upućen odvjetniku koji će se ubrzo pojaviti i objasniti mu kako stvari stoje.

“Vidi, prijatelju, ovo je očigledno njihov propust i mi to možemo sudski ‘gonjati’, ali moraš znati kakva je sporost naših sudova, te da bi otprilike kojih šest mjeseci morao čekati da tvoj slučaj dođe na dnevni red, a dok se to ne dogodi ne možeš natrag dobiti prometnu svoga vozila” – prepričava ukratko sugovornik ono što mu je odvjetnik kazao.

Pošto mu prometna od vozila zbog svakodnevnih poslovnih i drugih obiteljskih obaveza treba nije mu bilo druge nego otići na najbliže uplatno mjesto i izvršiti uplatu ostalih 70 KM.

Naravno, njemu je država zapravo otela tih 70 KM, no našao se u situaciji gdje drugog izlaza nije bilo. Za taj novac je inače mogao primjerice platiti mjesečne autobusne karte za svojih dvoje djece školskog uzrasta, no kako mu je država otela 70 KM, a da bi prehranio obitelj vozilo mu je nužna svakodnevna potreba poradi čega je na kraju i izvršio uplatu, pa su na kraju zapravo tih dvoje djece/školaraca ispali žrtve nakaradnog sustava, jer umjesto autobusom njih dvoje tijekom mjeseca listopada pješice odlaze u školu i natrag iz škole kući. Po kojih 3 km u jednom smjeru i isto tako u drugom smjeru.

“Samo da potraje ovakvo vrijeme do kraja mjeseca, odnosno da nastavi sunce grijati, jer bude li kišnih dana žao mi djece, no ne mogu im pomoći” – kazao sugovornik na kraju razgovora.

Dnevno.ba