Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u Zagrebu je završeno svehrvatsko natjecanje Ponos domovine koje devetu godinu među srednjoškolcima provodi Udruga Ponos domovine iz Zagreba.

Ove godine u natjecanje se uključile 63 srednje škole sa preko 600 učenika. Eliminatorna i polufinalna natjecanja održana su i u okviru škola iz Bosne i Hercegovine gdje se nastava izvodi na hrvatskom jeziku i nastavnom planu i programu.

Kao najbolje plasirane završno natjecanje izborile su i dvije najbolje hrvatske škole iz Bosne i Hercegovine, Gimnazija fra Dominika Mandića i Srednja strukovna škola iz Širokog Brijega.

Nakon trodnevnog natjecanja ove dvije škole u konkurenciji još deset škola iz Republike Hrvatske imale su dobar učinak.

Premda je po neslužbeno objavljenim rezultatima istaknuto kako su Gimnazija i Srednja strukovna škola podijelile peto odnosno šesto mjesto.

Nakon službenih rezultata učenici Gimnazije fra Dominika Mandića osvojili su peto mjesto sa sveukupno 351. bodom, dok je Srednja strukovna škola osvojila šesto mjesto sa osvojenih 349 bodova. Sveukupni pobjednik ovogodišnjeg natjecanja je Gimnazija Andrije Mohorovića iz Rijeke sa osvojenih 384 boda, drugo mjesto sa 369 bodova osvojila je Srednja turističko-ugostiteljska škola iz Splita, dok je treće mjesto pripalo III. Gimnazija iz Zagreba.

Ekipa širokobriješke Gimnazije u provjeri iz općeg znanja osvojila je drugo mjesto. Pored testiranja iz općeg znanja, različitih obrazovnih disciplina, učenici su se borili i u nizu sportskih disciplina.

Uz voditelja Maria Barbarića za ekipu širokobriješke Gimnazije nastupili su Mislav Ćorić, Josip Suton i Ante Ivanković.

Tijekom napornog natjecanja učenike dviju širokobrijeških škola posjetila je i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi Zapadnohercegovačke županije Ružica Mikulić.

Gimnazija-sb.com