„Stvar je potpuno jasna: Ne može se sjediti na dvije stolice. Ne može se služiti Bogu i Sotoni. Svi oni koji misle da su kršćani te će na Svisvete i Dušni dan pohoditi grobove svojih pokojnika i biti na svetoj misi, a prije toga će na bilo koji način sudjelovati u proslavi „Helloweena“ ili Noći vještica neka se odluče. Neka se odluče za jedno mjesto. Oba mjesta su nespojiva. Ako ste se odlučili za Boga, onda ne možete ići ili organizirati proslave u čast Noći vještica. A ako ste se odlučili za Helloween – Noć vještica, ne možete biti licemjeri i dolaziti moliti za vječnost i Bogu se klanjati. Bog kaže da pred nas stavlja blagoslov i prokletstvo. Biraj čovječe! Biraj jedno jer oboje je istodobno nemoguće. Ej, tikvu slave oni kojima je „tikva“ na ramenima!

Ovako zbori fra Mario Knezović, župnik kočerinski.

….Grupa Sinergija će u noći 31. listopada na 1. studenoga u Night Clubu & Hotel Parku u Širokom Brijegu napraviti večer za pamćenje… Mega koncert Saše Matić u Gaudeamus disco clubu Posušje… U Mostaru u Golden pubu večer uz vina Rubis 31. listopada, a na Sve svete 1. studenoga Studentski trash party… U Bumerangu u Čitluku u noći s 31. listopada na 1. studenoga uživajte uz Lapsus band… DJ Robex noćas vas zabavlja u Noćni klub Diamond Ljubuški…

Tako zbore iz najpopularnijih hercegovačkih mjesta za zabavu… Dakako, još uz „support“ hektolitara alkohola po „promotivnim cijenama“ od 80, 150 ili 200 KM za bočicu Johnnie Walkera, Sive guske, Jack Danielsa, Red Bulla… I ne treba sumnjati da će zlatna hercegovačka mladež rezervirati svoja mjesta u „noći za pamćenje“ i ostati do zore na Sve svete.

Župni vikar u Širokom Brijegu fra Dario Galić, pak, poručuje:

Kršćanin katolik neće slaviti Noć vještica odnosno Helloween nego će se okrenuti slavlju Boga u zajedništvu s njegovim svetima. (Neo)poganstvo je danas priznata religija, pred građanskim zakonom pojedinih zemalja jednakopravna svim ostalima, u Americi najbrže (?) rastuća religija s preko milijun članova. Njegove ideje agresivno prodiru kroz različite romane, stripove, filmove i folklorne praznike, među koje spada i Halloween. Poganstvo kategorički odbacuje kršćanski nauk o istočnom i osobnom grijehu, nauk o spasenju po Isusu Kristu i kršćanski nauk o zagrobnom životu, a promovira reinkarnaciju i magijske prakse. Poganstvo je opasno osobito stoga što teži simbiozi s kršćanstvom predstavljajući magijske prakse u kršćanskom ruhu (kršćanopoganizam) potiho uklanjajući granicu između kršćanstva i poganstva čemu pridonosi i Halloween. Katolička crkva poštuje slobodu savjesti svakog čovjeka i njegovo neotuđivo pravo na vjersku slobodu, iz čega nije izuzeto ni poganstvo, bilo staro ili novo. Ali kršćaninu dostojanstvo djeteta Božjega ne dopušta da ga se viđa na obilježavanju poganskih slavlja kakvo je Halloween. Na taj datum kršćanin se neće ponovno dati u „jaram ropstva“ (Gal 5,1) nego će kršćaninovo življenje među poganima biti uzorno (usp. 1Pt 2,12). Poželjeti nam je da se Noć vještica (Halloween) preobrazi u noć svetaca. Ili barem u prigodu da te dane više mislimo o smislu i prolaznosti života, molimo za duše u Čistilištu, i otkrivamo živote svetaca čiji je „uzor napose potreban mladima izloženima tolikim zavodljivostima Zloga, koji na njihove mladenačke duše posebno vreba“ .

Radio Široki Brijeg