Poznata serija “Mućke”, a koju utjelovljuju braća Trotter već je izbljedila, i s vremenom “na njihov kalup” smišljaju se originalni načini kako ispasti prepoznatiljiv u svijetu bizniza.

Tko će u tome biti najbolji, a tko ima najviše ideja u svijetu se isključivo natječu brojni stručnjaci i biznismeni iz Širokog Brijega, koji doslovno da i nemaju neku konkurenciju na svjetskom tržištu.

Portal SirokiBrijeg.info je dosta pratio pojedine slučajeve, i arhiva nam je prepuna “ludih ideja” naših mozgova od školstva, policije, pravosuđa, mesara, političara i ostalim manje bitnih, a nimalo ne zanemarivih pojedinaca.

Jedan od najpoznatijih slučajeva “Mučki” iz našeg Širokog Brijega je bio slučaj LIjanović i njihovi mesni proizvodi i mjenjenje naziva firmi više nego neki čarapa. A sada u novije vrijeme imamo obrazovanje i lažne diplome!

Brojni naši sugrađani koji su stekli diplome ili kroz učenje ili kroz novac, otišli su u Njemačku ili u druge EU destinacije kako bi sebi osigurali kakvu takvu egzistenciju i bolje uvijete za život jer ovdje s ovakvim političarima i sustavom dobro da itko funkcionira.

No, brojni naši sugrađani i oni i iz daljih mjesta koji su pohađali privatnu Srednju strukovnu školu s pravom javnosti “Centar za obrazovanje” Široki Brijeg, dolaskom u Njemačku, našli su se u jezičnom problemu.

Na prvom pitanju razgovora za posao u nekoj zdravstvenoj ustanovi dolaskom u Njemačku mnogima je bio problem izgovoriti koju su školu završili. Ne da ih je bilo sramota, nego je trebalo na njemačkom “Nikad nije kasno” izgovoriti tečno “Es ist nie zu spät”, i gdje su se doslovno petljali izgovarajući “Es ist nie zu spät”, a kad bi i uspjeli izgovoriti počele su sumnje s obzirom sa kojim se optužbama ta školska ustanova susreće od prodaja diploma bez da išta znaš.

I tako je sijevnula nova ideja “Širokobrijeških Mućki” da škola od početka mjeseca Svibnja nosi novi naziv koji će biti lako izgovoriti svima, a usput značenje djeluje uvjerljivije i tako nastade Srednja strukovna škola s pravom javnosti “VERITAS” Široki Brijeg, a naše “švabe” ponosno sad mogu reći da su završili “VERITAS”, što u prijevodu sa latinskog jezika znači “ISTINA” i ne trebaju se bojati kako će netko sumnjati u istinitost njihovog školovanja jer im nitko ne može oduzeti stečeno znanje!

Mnogi se samo pitaju, vrijede li diplome onih koji su školovanje završili i diplome dobivali do prije mjesec dana u ovoj školskoj ustanovi ako je promijenila naziv!

Kako je došlo do promijene iz “Nikad nije kasno” u “Veritas” iliti “Istina”

Dana 16.7.2018. godine, točnije dva mjeseca prije nego je službeno od Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) zatražena istraga oko Srednje strukovne škole s pravom javnosti “Centar za obrazovanje” Široki Brijeg, u Njemačkoj se osniva tvrtka Eduka GmbH koja je upisana je u registar trgovačkih društava pri Okružnom sudu u Stuttgartu pod brojem HRB 765764. Adresa tvrtke je 70327 STUTTGART, Am Mittelkai 25. Upravu vodi Primorac Vjekoslav, a kao kapital tvrtke registrirano je 25.000 EUR. Registrirani pravni oblik bio je društvo s ograničenom odgovornošću, a kao djelatnost je navedeno obrazovanje odraslih, osposobljavanje, prekvalifikacija, privatni smještaj, certifikati.

Kupovina te Srednje strukovne škole s pravom javnosti “Centar za obrazovanje” od strane EDUKA GmbH Bildungszentrum Stuttgart, odjeknula je nadugo i naširoko, kako među običnim narodom, tako među onima koji su u toj ustanovi za sitne novce navodno kupovali diplome po želji, a što se ustanovilo kroz brojna novinanarska istraživanje portala Zurnal.info i informativne emisije “Provjereno” NoveTV, ali sve to i dalje vješto “istražuje” Tužiteljstvo BiH na čijem je čelu “igraći kadar” u svakakve upetljane političke strukture.

Podsjetimo kako je ekipa portala Zurnal.info svojim istraživanjem uspjela doći do diplome srednje medicinske škole u Sanskom Mostu i to za samo 17 dana i pripremljenih 2500 KM, koliko košta lažna diploma preko jednog od posrednika.

Naime, novinarka je srednju medicinsku školu završila “Vrlodobrim uspjehom”. Dokumente je predala 20. prosinca 2018. godine. Ovjerenu diplomu, svjedodžbe za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. siječnja ove godine. Na svoje ime i prezime. A što je još zanimljivo učenica (novinarka) Azra Omerović upisala “prekvalifikaciju” 22. 11. 2016. godine, te je uspješno završila školovanje 15. 11. 2018. godine, odnosno mjesec dana prije nego je i predala “potrebnu dokumentaciju”. U svjedodžbama piše da je uspješno polagala anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, kirurgiju, farmakologiju, te da je pri tome, “odradila” i praktičnu nastavu.

Povezanost Sanskog Mosta i Širokog Brijega

Priča započinje sredinom prosinca. Žurnal je dobio u posjed dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojima je navedeno kako se na području F BiH prodaju diplome srednjih škola, te kako je, manje-više, sve u direktnoj vezi sa Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojeg stoje biznismeni bliski HDZ-u BiH. U dokumentaciji koju posjeduju navedeno je da su novcem iz Širokog osnivane srednjoškolske i visokoobrazovne institucije širom Federacije, te da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome. Navedena su imena posrednika koji su djelovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome. Za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice.

Novinarka je odbija dati 2500 KM unaprijed, Pehlivanoviću, koji joj govori kako će “morati tražiti alternativna rješenja”, te da ovaj put neće ići preko Širokog Brijega. Na istom sastanku, kolegici je dao “specijalni broj telefona”, koji koristi za dogovore oko diploma. Listinzi, koji su u posjedu Žurnala, dokazuju da je s tog broja isključivo kontaktirao Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega.

Reportažu kupovinu i razotkrivanje lika koji prodaje diplome za 2500 KM pogledate na sljedećoj (link) stranici:

Zabrana rada privatnoj ustanovi Centar za obrazovanje odraslih iz Sanskog Mosta

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Unsko-sanskog kantona (USK) Damir Omerdić potpisao je krajem 3. mjeseca ove godine rješenje kojim se na tri godine zabranjuje rad privatnoj ustanovi Centar za obrazovanje odraslih “Multilinqua” iz Sanskog Mosta

Priču pogledate na sljedećoj (link) stranici:

Ekipa “Provjerenog” NoveTV otkriva još šokantnih detalja

Kupac diplome za vatrogasca ekipi “Provjerenog” dostavlja svoju diplomu vatrogasca, a koju je navodno stekao boraveći samo jedan dan u Širokom!

Njegova saznanja da je diploma kupljena, ekipa emisije Provjereno dodatno je provjerila. Osoba na čije ime glasi, samo je jednom, sudeći prema prelasku granice, bila na lokaciji škole u Širokom Brijegu. Definitivno nedovoljno za završetak škole koja se sastoji od desetak predmeta i potvrde o odrađenim vatrogasnim vježbama. ”Osoba ode doslovno dva puta i prikaže se kao da je odradila sve vježbe, svu nastavu i stručnu praksu”.

Nakon toga ekipa emisije Provjereno odlazi do škola na kojima su se kupljene diplome izdavale. Prvo su posjetili Visoku školu Logos Mostar. Tražili su razgovor s vlasnikom, ali su spojeni s direktorom. Direktor nije želio intervju.

Svjesni da u Logosu neće dobiti reakciju na aferu koja je potresla regiju, uputili su se u Široki Brijeg i pronašli srednju privatnu školu ”Centar za obrazovanje” čiji pečat stoji na kupljenoj diplomi iz Hrvatske.

Reportažu možete pronaći na sljedećoj (link) stranici:

Jedini u BiH štampaju kvalifikacijske kartice koje trebaju imati bh. vozači

Kriminal koji se već godinama odvija po “slovu zakona” na štetu vozača, po svoj prilici ostat će neistražen. Oslobođenje je u nekoliko navrata upozoravalo na nezakonitosti vezane za izdavanje kvalifikacijskih kartica koje bh. vozači plaćaju Srednjoj strukovnoj školi s pravom javnosti – Centar za obrazovanje Široki Brijeg, a prema odluci koju je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nametnulo još za vrijeme mandata ministra Rude Vidovića. Istim putem krenuli su i njegovi nasljednici.

“Još 2010. smo institucijama davali jasne činjenice i podatke o kriminalu koji se događao u Širokom Brijegu za vrijeme Rude Vidovića (bivši državni ministar komunikacija i prometa). Van svake pameti je da niko nikada nije pokrenuo bilo kakav postupak kod takvih malverzacija i kriminala. To nam jasno daje do znanja da, nažalost, to nije stalo tada, nego se nastavlja i danas. Od 2010. pa do danas Centar za obrazovanje Široki Brijeg radi takve vrste diploma, takvo školovanje gdje učenika ili kandidata uvede da je proveo dvije ili tri godine a da se on nije tamo ni pojavio i daju mu diplomu u ruke za određenu svotu novca. Suvišno je o tome govoriti, a to znaju i Tužiteljstvo BiH, kao i sve institucije da se to radi u Širokom Brijegu”, tvrdi Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS-a.

On smatra da danas ne bismo pričali o lažnim diplomama da se reagiralo još 2010, kada su uzete desetine milijuna maraka od prevoznika iz naše zemlje.

– Da su to shvatili tada ozbiljno i da su ukrotili i zaustavili gospodina Rudu Vidovića i Igora Pejića (i danas aktualni tajnik Ministarstva, op. a), ovo se danas ne bi događalo. Danas je to toliko razgranato da bukvalno nijedan univerzitet, nijedna visokoobrazovna ustanova ne može izdati diploma koliko ih oni u Širokom mogu izdati, kaže Grbić.

Kako Tužiteljstvo BiH štiti licenciranje vozača pogledate na sljedećoj (link) stranici:

Sada, nakon svih ovih priča “Širokobriješki Trettri” u Srednje strukovne škole s pravom javnosti “Centar za obrazovanje” Široki Brijeg, nosi novi naziv “VERITAS”, a ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružica Mikulić je potpisala Memorandum o suradnji u realizaciji projekta „Podizanje kvalitete ponude srednjeg strukovnoga obrazovanja i povezanosti s potrebama tržišta rada u Županiji Zapadnohercegovačkoj – OBRAZOVANJE ZA ZAPOŠLJAVANJE”, u okviru projekta „Moja Budućnost“. Samo još sa sigurnošću ne znamo hoće li u to potpisivanje suradnje spadati i diplome iz ove ustanove.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info