Vlasnik firme “Lager” iz Posušja Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić uhićeni su u jutrašnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru. 

Vlasti Republike Hrvatske, kako piše “Večernji list”, traže njihovo izručenje zbog sumnje da su počinili krivično djelo “davanje mita za trgovanje utjecajem” od početka prošle godine do kraja svibnja ove godine.

Njih dvojicu terete se za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja firmi CEMP pri dobivanju dozvola za vjetroelektranu Krš-Pađene koja se nalazi u Hrvatskoj.

Uhapšeni se nalaze u prostorijama SIPA-e u Mostaru, gdje je u toku kriminalistička obrada. S s Bašićem i Stipićem su i njihovi odvjetnici, a nakon ispitivanja osumnjičeni će biti predani u nadležnost Sudu BiH koji će odlučivati o zahtjevu Hrvatske za njihovim izručenjem.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske sumnjiči 13 državnih službenika i poduzetnika u aferi “Vjetroelektrane”, među kojima je prvoosumnjičena upravo smijenjana državna tsjnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, i to za krivična djela trgovanja utjecajem, zloupotrebe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem, te primanje mita.

Vlasnik firme “Lager” Milenko Bašić je ranije za “Večernji list” negirao bilo kakve nezakonite radnji u projektu vjetroelektrane. U okviru Bašićeve firme “Lager” iz Posušja posluje i kompanija C.E.M.P. koja je bila investitor u sporni vjetropark Krš-Padene. Ova kompanija je uložila u vjetroelektranu 1,8 milijardi kuna, a HBOR joj je odobrio kredit u iznosu od 590 milijuna kuna.

SirokiBrijeg.info