Home Vijesti Crna kronika SIPA “banula” u “Aluminij” Mostar i odlučila pročešljati poslovanja Marijana Primorca

SIPA “banula” u “Aluminij” Mostar i odlučila pročešljati poslovanja Marijana Primorca

0
SIPA “banula” u “Aluminij” Mostar i odlučila pročešljati poslovanja Marijana Primorca

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) proteklih su dana temeljito pročešljali poslovnu dokumentaciju tvornice „Aluminij” Mostar, odnosno, na desetke ugovora koje je bivši menadžment potpisivao s poslovnim partnerima.

Kako „Slobodna Bosna“ neslužbeno doznaje, nakon višednevne istrage u „Aluminiju“ inspektori SIPA-e će izvješće podnijeti Tužiteljstvu BiH, a navodno su utvrđene brojne nepravilnosti u poslovanju s povlaštenim dobavljačima.

„Slobodna Bosna“ je, podsjetimo, u posljednje dvije godine detaljno pisala kako je hercegovački tajkun Marijan Primorac, vlasnik kompanije Primorka iz Širokog Brijega, zagospodario mostarskom tvornicom, otkako je 2013. započeo suradnju s „Aluminijem“.

Koristeći vješto tešku financijsku situaciju u kojoj se mostarska kompanija nalazila Primorac je, navodno ponajviše zahvaljujući svojoj galantnosti, začas „stekao povjerenje” pojedinih članova Uprave, koji su ga predstavljali kao spasitelja poduzeća.

Vrlo brzo je preuzeo strateške ugovore i nametnuo se kao ključni dobavljač najvažnijih sirovina, bez kojih nema proizvodnje aluminija. Visoka zarada koja mu je takvim aranžmanima omogućena, dovest će Primorca u situaciju da kao njihov poslovni partner menadžmentu “Aluminija” posuđuje 2,5 milijuna KM za isplatu plaća radnicima.

Nakon što je u svibnju 2014. na poziciju direktora “Aluminija” postavio Nikicu Ljubića (nećaka svoje supruge), Primorac je za nepunu godinu dana uspio preuzeti potpunu kontrolu nad najvećom mostarskom tvornicom.

Tvrtke u vlasništvu Marijana Primorca ranije su “Aluminiju” isporučivale plin i petrol koks, ali je poslovna suradnja, usporedno s jačanjem njegovog utjecaja na članove Uprave tvornice, značajno proširena, između ostalog, i na isporuku električne energije.

Poduzetni je širokobriješki biznismen postao posrednik u nabavci glinice iz tvornice “Birač” u Zvorniku i švicarskog “Glencora”, a potom i „suhih uložaka”, koje je kupovao od Aluminijskog kombinata u Podgorici.

Istodobno su mjesečne fakture “Aluminija” prema Primorčevim tvrtkama sa pet milijuna KM narasle na gotovo 15 milijuna maraka.

U međuvremenu je Marijan Primorac, osim povlaštenog dobavljača, postao i najveći (na)kupac aluminija za domaće tržište.

Iz pregleda svih ugovora koje je Uprava potpisala s kupcima u 2015., jasno je kako je Primorki isporučeno 20.000 tona aluminija s ugovorenom premijom od 645 američkih dolara, što je za 155 američkih dolara niže od prodajne cijene za ostale domaće kupce – Alpro – Vlasenica, Feal – Široki Brijeg, Feal – Mostar…

Slobodna Bosna