Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u ZHŽ (SSDMISuZHŽ) želi obavijestiti javnost o početku pregovora s ministarstvom zdravstva ZHŽ-e u cilju postizanja dogovora i potpisivanja kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije na području ZHŽ, koji su trenutno jedini sindikat liječnika na prostoru FBiH bez liječničkog kolektivnog ugovora.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u ZHŽ (SSDMISuZHŽ) dana 2.5.2019. godine otpočeo je pregovore s ministarstvom zdravstva ZHŽ-e sa ciljem postizanja dogovora i potpisivanja kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije na području ZHŽ.

Liječnici na prostoru ove županije su trenutno jedini na prostoru FBiH koji nemaju potpisani kolektivni ugovor za liječnike, te se trenutno nalazimo u podređenom položaju u odnosu na kolege u ostalih devet županija, a zbog čega smo kadrovski, organizacijski i materijalno dovedeni u iznimno težak položaj.

Promatrajući materijalna primanja liječnika na prostoru ZHŽ gotovo da nema pomaka godinama, tako da osnovna mjesečna primanja doktora medicine i stomatologije iznose oko 1.290 KM, a specijaliste nakon 12 g. stručnog usavršavanja oko 1.550 KM, čime su primanja liječnika na prostoru ZHŽ niža za 30-50% u odnosu na primanja njihovih kolega u ostalih devet županija u kojima su potpisani kolektivni ugovori za liječnike, a koji su u konačnici rezultirali značajnim smanjenjenjem odlaska liječnika u inozemstvo.

Trenutno u zdravstvenom sustavu ZHŽ zbog konstantnog odlaska liječnika imamo nerješiv problem nedostatka liječničkog kadra koji je prisutan već duži niz godina, te je kulminirao u posljednje dvije godine. Sada imamo situaciju da nam za organizaciju posla nedostaje 100% liječnika obiteljske medicine, dok je prosječna životna dob liječnika koji su trenutno u radnom odnosu među najvišima u FBiH. Zbog navedenog imamo preopterećenje postojećih timova, tako da su preostali liječnici primorani dnevno primiti i do 70 pacijenata, a zbog čega posljedično pada kvaliteta zdravstvene usluge.

Kako bi se osigurala primjerena zdravstvena skrb za pacijente trenutno se poseže se za vatrogasnim mjerama učinkovitim samo na kraće razdoblje kao što su prekovremeni rad postojećih liječnika koji su ionako preopterećeni, dovođenje liječnika iz mirovine i susjednih županija putem ugovora o dijelu, povlačenjem specijalizanata sa specijalizacija i dr.

Zbog navedenog kao i brojnih drugih problema liječnika na prostoru ZHŽ Sindikat doktora medicine i stomatologije ZHŽ koji okuplja 90 % broja liječnika traži od nadležnog ministarstva zdravstva, kroz ispunjenje njihovih zahtijeva od kojih su neki povećanje satnice na 2,60 KM i povećanje koeficijenta za 1,2 kroz sve tri skupine: doktori medicine, specijalisti i subspecijalisti, spriječiti daljnje osipanje liječničkog kadra, te da nas se dovede u ravnopravan položaj s kolegama u ostalim županijama, a sve s konačnim ciljem omogućavanja kvalitetne, učinkovite, kontinuirane i sveobuhvatne zdravstvene skrbi za pacijente na prostoru ZHŽ.

Od novog ministra zdravstva ZHŽ tražimo da prepozna iznimno tešku situaciju u koju su dovedeni “preostali” liječnici u ZHŽ, te da uvažavanjem naših zahtjeva Sindikat liječnike prihvati kao socijalne partenere u očuvanju i izgradnji kvalitetnog zdravstvenog sustava za sve pacijente na prostoru ove županije.

S obzirom na pozitivno poslovanje i konstantni porast prihoda ZZO ZHŽ posljednjih godina, te iznimno tešku situaciju u kojoj se nalaze liječnici u ovoj županiji nadamo se da će do dogovora i ispunjenja zahtijeva Sindikata liječnika u ZHŽ doći u najkraćem mogućem vremenskom periodu kojeg nažalost odavno već nemamo.

SSDMISuZHŽ