Simeun Vrljanović – Simo, ime koje je ispisalo povijest krim miljea krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća na području Njemačke.

Rođen 14.travnja 1962. godine u Banja Luci gdje je završio Osnovnu školu, a nakon toga srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Zagrebu da bi potom na fakultet otišao u Njemačku, točnije u Frankfurt, odakle počinje ispisivati povijest podzemlja.

Za vrijeme obrazovanja u Frankfurtu upoznaje tada već “žestoke momke” s područja Balkana koji su u to vrijeme “drmali” petim po redu najvećim gradom u Njemačkoj. Na spomen njihovih imena strepio je svatko normalan, tako da ni mi nećemo imena spominjati, samo inicijale – LJ. M. iliti LJ.Z, R.Č., Z.B., G.V… a sva imena ćete doznati kao i većinu toga iz tog vremena kada u javnost izađe dokumentarni film na kojem se radi i koji će uskoro biti javnosti dostupan.

No, prije samog dokumentarnog filma u kojemu ćete doznati što su i kakvo radili, gdje će glavnu ulogu osobe koja će sve to javnosti prepričati imati Mario Softa (najodaniji pomoćnik) Simeuna Vrljanovića – Sime, a koji je nakon tog turbulentnog vremena i robijanju u njemačkom zatvoru “okrenuo život naopačke” i trenutno sada radi kao estradni manager s najvećim zvijezdama bivše Jugoslavije. Snimio je dvije pjesme i dva spota.

Što se tiče Simeuna Vrljanovića – Sime, nakon 6 godina provedenih u Frankfurtu, 1991. godine dolazi u München i pravi najveći kriminalni klan u tom Gradu s desetak momaka. Njihovi poslovi su bili pljačke banaka, zlatara, iznuđivanje novca….

Ovom prilikom, Simeun Vrljanović – Simo otkriva detalje svoje prošlosti, a koji će se također pronaći u knjizi i dokumentarnom filmu Maria Softe. Cilj njegova iznošenje ove priče u javnost je taj što je nakon toliko godina doznao tko je bila osoba koja je “drukala” njegovu ekipu i što je doznao tek nedavno nakon 20-a godina.

Osim iznošenja djela svoje prošlosti, ovim želi skrenuti pozornost svim ljudima s područja Balkana da se paze tog lika, jer je i dalje aktivan na području Njemačke kao špijun i policijski doušnik!

-Zanimljiva biografija g. Vrljanović, bar ono što smo dobili informacije o Vama, a poznavajući to prijeratno vrijeme kada je ekipa s Balkana “harala” po Njemačkoj, a kasnije dok se ratovalo na ovom području Vi ste i dalje popunjavali crnu kroniku njemačkih medija Vašim radnjama. Kazali ste nam kako ste od 1985. godine boravili u Frankfurtu i tamo upoznali prvu ekipu. Kako ste ih upoznali, jesu li se znali oni međusobno ili ste ih pojedinačno upoznavali?

Za vrijeme fakulteta u Frankfurtu od 1985. do 1991. godine upoznao sam žestoke momke iz svijeta podzemlja i Jugoslavenkog kriminala. Njihova imena su R.Č., Z.B., G.V., LJ. M. kasnije poznatiji kao LJ.Z… a od dotičnih Europskih “mangupa” naučio sam mnogo toga!

-Imena koja ste nabrojali više nisu među živima, njihova sudbina je dobro poznata cjelokupnoj javnosti. Nećemo imena otkrivati, samo inicijale, ali moramo kazati da su to bili “vrhovi na santi leda” , a Vi ste uspjeli njihovu sudbinu izbjeći i nalazite se kilometrima daleko od Balkanskih zemalja. Što ste radili u tom periodu s njima, čime su se bavili, kako su Vas prihvatili?

Kao što sam rekao, od tih momaka sam naučio puno toga, kako se profesionalno rade pljačke, provele, reket i to sam 6 godina radio kao vojnik i svi su me prihvatili jer sam bio bez poroka u tom svijetu. Svi smo se međusobno znali. Tko koliko vrijedi, tko je vojnik a tko general!

-Poznato nam je kako 1991. počinje rat na ovim našim prostorima, a Vi tada umjesto povratka kućama, nastavljate svoje radnje obavljati u Münchenu. Postoji li razlog napuštanja tog “društva” ili je jednostavno područje bilo premalo za sve pa ste možda odlučili svoj teritorij zauzeti?

Da, 1991. godine izbijanjem rata u bivšoj Jugoslaviji naš dotadašnji klan se raspada i svi odlaze na svoju stranu širom Europe i svijeta. Ja selim u München, okupljam ekipu od desetak momaka i bavimo se isključivo pljačkama banki, zlatara i iznuđivanjem novca.

-Znači, rat Vas nije zanimao, nego ste nastavili s radom. Kako ste krenuli “zauzimati” München, kako ste okupljali ekipu? To su bili naši ljudi s područja bivše Jugoslavije ili ste tražili ljude od povjerenja za taj posao nevezano od kuda su?

Bili smo iz svih područja. Ekipu koju sam okupio stvarajući najveći krim klan u tom gradu su sačinjavali. Ja, Simeun Vrljanović – Simo iz Banja Luke, J. M. iz Splita, A.K. iz Zagreba, R.L. iz Münchena, I.M. iz Zemuna, P.M. iz Beograda, S.D. iz Zenice, M. S. iz Sarajeva…. Doslovno od svukuda.

Moram da istaknem da je od svih nas u ekipi najopasniji i najsuroviji bio Mario Softa kojega smo zbog drskosti zvali “Mali Arkan”, koji nije prezao od niotkoga. On je sada estradni manager koji živi i radi u Sarajevu, a uskoro izdaje knjigu i snima dokumentarni film o svom životu gdje će objasniti tko je najveći špijun u Njemačkoj koji nas je izdao, a koji je bio dio naše ekipe.

-Opišite nam u kraćim crtama svoje početke na novom teritoriju. Čime ste se bavili?

Od 1991. pa do 1995. godine uradili smo preko dvadeset pljački zlatarnica i banki, a reket smo isključivo uzimali vlasnicima restorana i Bau firmi. To je trajalo sve do 1995. godine kada je uhićen moj vojnik i vozač J.M. zbog krađe 4 luksuzna Mercedesa S 500 “Genschera”.

-Što se dogodilo nakon njegova uhićenja?

Nakon njegova uhićenja izdao je cijelu ekipu što radimo, čime se bavimo i tu je bio naš kraj. Da bi 1996. godine najveći špijun i narko diler Mirsad Mutapčić – Mirso kome smo prodavali zlato, dijamante i skupocjene satove od pljački zlatara napravio dil sa svojim advokatom Wilfried Eyssellom i javnim tužiteljem Manfredom Dausterom za smanjivanje svoje kazne i kao njihov doušnik nas špijunirao svo vrijeme bez da smo to znali, i na osnovu te njegove izdaje dobivamo nas petorica 56 godina zatvora u Strasbourgu, a on nastavlja i dalje što i dan danas radi špijunira naše ljude diljem Njemačke i Europe radeći za policiju.

-Ovaj naš intervju je bio isključivo povod taj što ste nakon toliko godina otkrili tko stoji iza svega toga i Vašeg “raspada” ekipe. Prošlost je iza Vas takva kakva je, svoje ste “odležali”?

Da, zbog Mirsada Mutapčića smo dobili 56 godina zatvora nas petorica. Ja sam dobio 13 godina sam proveo u zatvoru u Staubingu, Mario isto toliko godina, A.K., I.M. i S.D. su dobili po 10 godina zatvora.

Više o Mirsadu Mustapačiću možete pronaći na stranici – Mirsad Mustapčić-Mirso

Kroz naš razgovor niste nam htjeli otkriti svoju trenutnu lokaciju. Osjećate li se “ugroženo”, skrivate li od nekoga nakon toliko godina?

Nemam se potrebe skrivati ni bježati od bilo koga, svoje sam odležao. Od 2010. do danas živim na relaciji Hamburg – Bogota i bavim se uvozom i prodajom voća i povrća.

Što poručiti na kraju, kako sada gledate na sve to?

Najveća mi je satisfakcija u životu što sam poslije 20 godina preko svojih prijatelja širom svijeta 2019. godine uspio naći i locirati najvećeg špijuna Mirsada Mutapčića koji živi na relaciji Njemačka – Nizozemska.

NAJAVA: Ovom prilikom najavljujemo i intervju s Mario Softom.

SirokiBrijeg.info