ŠIROKI BRIJEG – Upravni odbor Udruge umirovljenika Široki Brijeg donio je odluku 150 umirovljenika obradovati skromnim novčanim iznosom kako bi im u ove blagdanske dane donio malo radosti. Vjeruju kako će ova skromna sredstva unijeti u njihov umirovljenički život malo veselja te da će za božićne dane imati razlog za malo veselja. Tako će umirovljenici, zaboravljeni od društva, vlasti, ali i mirovinskih zavoda, dobiti skromne iznose, barem za nešto bogatiju božićnu trpezu.

Najugroženija kategorija

“Povjerenici će po mjesnim zajednicama naše općine napraviti popise onih najugroženijih, a nakon čega će oni dobiti novac i podijeliti ga našim članovima. Znam da 30 maraka, koliko će dobiti ovi umirovljenici, i nije neki iznos, ali sam siguran kako će većini njih mnogo značiti. Premda su ovo predblagdanski dani i ne bih trebao ‘kukati’, dužan sam još jednom naglasiti kako su umirovljenici u BiH danas najugroženija kategorija ljudi, barem većina njih. Nažalost, od 390 tisuća osoba, koliko trenutačno ‘uživa’ mirovinu, 240 tisuća ih ‘živi’ ispod minimuma dostojna čovjeka. Mogao bih navoditi krivce, počevši od nas samih, preko vlasti i zavoda, pa do našeg Mirovinskog zavoda. Naša Udruga čini sve kako bi barem malo uljepšala treću životnu dob svojih članova”, kazao je predsjednik Udruge Karlo Zelenika. Kako tvrde iz Udruge, osim božićnica, Udruga je tijekom cijele godine brinula o svojim članovima. Tako je njih oko 200 koristilo usluge u toplicama, organizirali su i pet izleta u kojima je sudjelovalo oko 600 članova, redovito posjećuju teško bolesne članove, a ponekad im i skromnim sredstvima pomognu prebroditi teško materijalno stanje, nude besplatno cijepljenje protiv gripe, pomažu prilikom nabave zimnice i ogrjeva, a skromnim doprinosima sudjeluju i u opremanju umirovljenika za vječni počinak.

Druge vrste pomoći

“Naša Udruga ima više od dvije tisuće članova te je ovaj oblik pomoći temeljen upravo na solidarnosti naših članova. Od simbolične članarine odvajamo sredstva za najpotrebnije, ali to ni približno nije dovoljno za sve aktivnosti koje sam pobrojio. Zato moram zahvaliti nekim tvrtkama, ponajprije Miškić busu i Fealu, ali i našoj Općini koja nas uvijek podupire, kako materijalno tako i moralno. Znate, ponekad nam nije samo važna materijalna pomoć, drago nam je i da nas saslušaju”, tvrdi predsjednik Udruge, dodajući kako svojim članovima pružaju i druge vrste pomoći, primjerice pravne.

Pero Zelenika / Vecernji.ba