Turizam je jedan od glavnih potencijala Grada Ljubuškog, a tvrđava hercega Stjepana je njegov najprepoznatljiviji simbol. Kako bi zasjala u punom sjaju potrebno je rekonstruirati određene dijelove, a na to se neće dugo čekati. Osim obnove dijela tvrđave, točnije dva istočna zida, mapirat će se turističke rute u Hercegovini, ali i Crnoj Gori.

Sve navedeno dio je projekta „FORT-NET- Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori„ koji je predstavljen ovog petka u Ljubuškom, a koji financira Europska unija u okviru programa prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Projekt su prezentirali ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić, Radoslav Luburić, ravnatelj JU Razvojne agencije ZHŽ-a – Herag, Svetlana Vujičić iz Centra za inicijative u oblasti održivog turizma (CSTI), Milena Čukić iz Nacionalne turističke zajednice Crne Gore te Andrea Škegro iz Grada Ljubuškog.

Turistički potencijali

„Ovaj IPA projekt prekogranične suradnje s Crnom Gorom ima za cilj promoviranje, ažuriranje, dijelom i uređenje turističkih potencijala“, kazao je gradonačelnik Nevenko Barbarić.

Radoslav Luburić je, pak, istaknuo kako je u planu izrada digitalne platforme koja će se moći posjetiti na info-stolovima. Jedan će biti smješten na Kravici, a drugi će biti na području Javne ustanove Radimlja u Stocu.

Kako je najavila Andrea Škegro, bit će provedena i medijska kampanja s ciljem promoviranja turističkih potencijala i poboljšanja uvjeta za stvaranje održive turističke ponude koja se temelji na kulturnoj baštini smještenoj na periferiji urbanih središta i u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

470.000 eura

S obzirom na to da će tijekom provedbe projekta kulturna i prirodna baština biti sustavno popisana, a nova turistička ponuda kreirana i promovirana, sve to će doprinijeti jačanju informiranosti turista o ponudi prekograničnog područja i njegove prepoznatljivosti kao turističke destinacije.

Nositelj projekta je Grad Ljubuški, a u njegovoj implementaciji sudjeluju i Javna Ustanova Razvojna agencija ZHŽ-a – Herag, Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO).

Implementacija projekta službeno je započela 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 24 mjeseca. Njegova ukupna vrijednost iznosi 470.000 eura, od čega Europska unija financira 400.000 eura.

Antonela Marinović Musa / Dnevni list