Serijal HTV-a ‘Predsjednik’ donosi poznate, ali i nepoznate događaje i informacije o prvom hrvatskom predsjedniku i predsjedniku HDZ-a Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu, piše Dnevni List.

Međutim, ovaj serijal i sugovornici govore i o zbivanjima u BiH i Srbiji, a osma epizoda otkriva kako je Alija Izetbegović prešutio zločin JNA nad hrvatskim selom Ravno u Hercegovini, ali i kako je Vatikan smijenio predsjednika HR Herceg-Bosna Matu Bobana, dok Mate Granić svjedoči o Izetbegovićevoj ponudi Tuđmanu za podjelom BiH na pregovorima u Ženevi kao i tajnim pregovorima Tuđman-Milošević u Karađorđevu.

Harris: ‘Da nije bilo HVO-a Srbi bi uništili Bošnjake, Herceg Bosna je spasila BiH’

Dr.sc. Robin Harris, povjesničar i savjetnik britanske vlade 1981.-1990- godine, komentirajući sastanak Tuđman-Milošević u Karađorđevu u HTV-ovom serijalu kaže: “Ne vjerujem da je, i do sada nisam vidio vjerodostojne dokumente o tome da je Tuđman dogovorio podjelu s Miloševićem u Karađorđevu ili bilo gdje drugo. Zapad je očekivao da se podijeli Bosna. Zapad je to želio. U svakom slučaju, Europa je to željela. Smatrali su da je to način na koji zaraćene strane, kako su ih oni zvali mogu riješiti stvari. Dakle, Tuđmanov stav nije se bitno razlikovao od mišljenja Zapada. Izetbegović je shvatio shvatio da je došlo vrijeme, kada se može kredibilno formirati država Bošnjaka Muslimana. Mislim da je upravo to pravi razlog rata u Središnjoj Bosni“.

Komentirajući početke rata u BiH i formiranje HVO-a, Harris je rekao: “Bilo je puno rasprava je li HVO i Herceg-Bosna dobra ili loša stvar. Ja mislim da nije bilo Herceg-Bosne i HVO-a, Srbi bi jednostavno napredovali i pregazili i uništili Bošnjake. U tom smislu možemo kazati da je Herceg Bosna spasila BiH“.

Granić: Izetbegović je Tuđmanu nudio sve ‘južno od Prozora’

Na vrhuncu hrvatsko-bošnjačkog rata u BiH koji je iscrpio obje strane, Alija Izetbegović odustao je od ideje unitarne BiH i Tuđmanu sam predložio podjelu. To se dogodilo na sastanku hrvatsko-bošnjačkog rukovodstva u Bad Godesbergu, uoči početka ženevskih pregovora 1993.

Dr. sc. Mate Granić, ministar vanjskih poslova RH 193.-2000. o tom sastanku Tuđmana i Izetbegovića govori: “Čim je počeo sastanak, pokojni Alija Izetbegović je rekao ‘Predsjedniče Tuđman, ja vam predlažem da južno od Prozora do Neretve uzmete sve i da mi uzmemo srednju Bosnu, a onda ćemo se mi obračunati sa Srbima’. Gledao sam predsjednika i čekao sam što će kazati. Predsjednik je kazao ‘Ne, ne dolazi u obzir. Ne možemo mi to učiniti radi Hrvata u srednjoj Bosni. Ne možemo to učiniti Hrvatim u srednjoj Bosni’. Odbio je. To isto se ponovilo u Ženevi na sastanku“.

O dolasku Mate Bobana: Šušak ga predložio

Zanimljiv je dio o dolasku Mate Bobana za predsjednika HDZ-a te se u serijalu govori kako se sjedište HDZ-a BiH iz Sarajeva seli u Hercegovinu te da je na prijedlog Gojka Šuška za predsjednika imenovan Mate Boban, ekonomist iz Gruda, ali i da je politika HDZ BiH sve dalje od službenog Sarajeva.

Perica Jurić, zamjenik ministra unutarnjih poslova RH 1990-1991, o Bobanu kaže: “On je od HDZ-a napravio još veću provinciju kada je sveo centar HDZ-a na Grude, čak i Mostar je bio predaleko”.

Stipe Mesić, predsjednik Predsjedništva SFRJ (1991.) o Bobanu u ovom serijalu govori: “Kada sam doznao da dolazi Mate Boban, razgovarao sam sa Nikicom Valentićem. Pitao sam ga što zna o Bobanu, a on mi je rekao “Pa, čuj, ja to najbolje znam. On ima 32 krivične prijave zbog privrednog kriminala i mane čudi što je Tuđman prihvatio Bobana za predsjednika HDZ BiH”. Pitao sam Nikicu Valentića kako on to zna, i rekao mi je “Ja sam ga branio”.

O odlasku Mate Bobana: Vatikan ga smijenio

Rat Armije i BiH poprimao je obilježja vjerskog sukoba – na obje strane. Msgr. Nikola Eterović, apostolski nuncij u Berlinu komentira da je situacija u BiH eskalirala i da je Sveta Stolica bila zabrinuta i daljnjim kompliciranjem ratom muslimana i Hrvata.

Novo rukovodstvo HDZ-a BiH koje je predstavljao Mate Boban bilo politički ekstremnije, kaže se u HTV-ovom serijalu ‘Predsjednik’.

“Upravo jedna oholost koju je pokazao Boban “mi ćemo njih za tri dana srediti”, bilo je zastrašujuće pogrešno”, komentirao je te dane msgr. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila.

Kako se dalje navodi u serijalu, uslijedio je diskretni zahtjev Crkve predsjedniku Tuđmanu da smijeni Matu Bobana, predsjednika HR HB.

“Naravno da je Kuharić, znajući koliko to šteti hrvatskom narodu u cjelini, dakle i onima u BiH i Hrvatskoj samoj koliko može štetiti, on je reagirao”, rekao je msgr. Ivan Miklenić.

Nadbiskup zagrebački, kardinal Franjo Kuharić, svim sukobljenim stranama u BiH uputio je dramatičan poziv da zaustave neprijateljstva i izgrađuju život međunarodno priznate države BiH, izvijestili su tada hrvatski mediji.

“Sveta Stolica je preko ministra vanjskih poslova dala do znanja da bi bilo bolje da se obuzdaju ekstremističke sile”, komentira Msgr. Nikola Eterović. Nedugo nakon pisma kardinala Kuharića, Mate Boban je smijenjen.

O tome Mate Granić kaže: “Nakon toga predsjednik je sa mnom razgovarao u četiri oka. Kazao je “Mate je u dobrom kontaktu sa Srbima. Što misliš da bude kod tebe u veleposlanstvu zadužen za Srbe”. Ja sam ga samo pogledao, a on se nasmijao i rekao “Dobro, dobro, otići će u gospodarstvo’”.

Dnevni.ba