Iako nekome naprosto izgleda nezamislivo i smatra se da je vrlo nehigijenski, seks za vrijeme menstruacije možda i ne mora predstavljati toliki bauk kako na prvu zvuči, unatoč negativnim stranama.

Naravno, o tome se, kao i o svemu vezanom za seksualni život, najprije treba educirati, pa onda donositi osobno mišljenje i stav. Također, vrlo je važno da sa svojim partnerom otvoreno razgovarate o ovoj temi, iako vam se to možda čini mrvicu neugodnom temom.

Seks za vrijeme menstruacije ima broje pozitivne strane poput ublažavanja menstrualnih grčeva jer se mišići u tijelu tijekom seksa potpuno opuštaju, a orgazam potiče oslobađanje hormona sreće. Također, može donijeti bolji i kvalitetniji san, smanjiti stres, doprinijeti otklanjanju glavobolja, ojačati imunološki sustav, a može i skratiti trajanje menstruacije, u slučaju da to želite. Seks za vrijeme menstruacije može također smanjiti rizik oboljenja od endometrioze s kojom se u današnje vrijeme bore brojne žene.

Izbor za ili protiv najčešće je samo stvar osobne preferencije, no ipak biste trebali znati i neke činjenice i negativne strane na koje biste trebali pripaziti.

UPALE

Bilo da se radi o gljivičnim ili nekim drugim vaginalnim upalama, u slučaju da patite od čestih upala rodnice, seks za vrijeme menstruacije i nije najbolji izbor jer je tkivo pod infekcijom koja se može samo pojačati ili se ponovno pojaviti.

NIJE SIGURAN

Liječnici tvrde da unatoč tome što je proces menstruacije u tijeku, rizik za trudnoću i dalje postoji, osobito ako nemate pravilan i redovit menstrualni ciklus. Naime, sperma u ženinom tijelu može preživjeti tri do pet dana, stoga je i zato moguća potencijalna trudnoća.

SPOLNE BOLESTI

Ako se ne štitite, krv može samo ubrzati moguće širenje spolno prenosivih bolesti i infekcija. Jedini način kako to možete spriječiti je ako se dobro zaštitite uz kondome.

Zena.hr