Sedam desetljeća djelovanja Crvenoga križa Ljubuški

Crveni križ Ljubuški djeluje gotovo sedam desetljeća, točnije od 1948. Za to vrijeme urađeno je i napravljeno puno na humanitarnom planu, u pružanju socijalne pomoći i zdravstvenoj zaštiti stanovništva kako u mirnodopsko vrijeme tako i u vrijeme elementarnih nepogoda, epidemija i ratnog stradanja. Jedna od aktivnosti je dragovoljno darivanje krvi.

U prošloj godini, zajedno s Transfuzijskim centrom SKB Mostar organizirali su šest akcija dragovoljnog darivanja krvi, u kojima je prikupljena 251 doza tekućine koja život znači. Od 2007. u CK Ljubuški djeluje Klub dragovoljnih darivatelja krvi. U 2015. godini aktivno se radilo na prikupljanju humanitarne pomoći u hrani i drugim potrepštinama, koje su prijeko potrebne ugroženim ljudima.

Od Međunarodne misije bez granica BiH dobili su veće količine hrane, kućnog namještaja, sredstava za higijenu, odjeće, školskog pribora, odjeće, obuće, pelena za odrasle i dr., i to podijelili potrebitima.

Iz Italije je uvezen tegljač robe za potrebe ljubuških ustanova – Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Dječjeg vrtića, Sportske dvorane i CK. S HT Mostar organizirane su dvije akcije otvorenog humanitarnog telefona kojima je prikupljana pomoć za oboljelog Živka Mikulića, a već više godina za božićne i novogodišnje blagdane prikupljaju i dijele pomoć onima kojima je potrebna.

U tim akcijama surađuju s vlasnicima trgovina, s učenicima ljubuške Gimnazije koji u svojoj školskoj akciji prikupljaju i daruju hranu i higijenske potrepštine, a uključuju se pojedinačno i građani.

CK Ljubuški radi i na obuci mladih u pružanju prve pomoći i organizira natjecanje iz tog područja, a u suradnji s Domom zdravlja vrši izobrazbu i obuku vozača iz poznavanja i pružanja prve pomoći. U prošloj godini obučeno je 329 kandidata koji su polagali vozački ispit.

Ivan Kaleb / Vecernji.ba