Poraz ne mora utjecati isključivo negativno na ponašanje i postignuće sportaša, već može i pozitivno. Sportaši ga najlakše prihvaćaju tako što svaki poraz promatraju kao jedno korisno iskustvo. Iz svakog poraza treba naučiti nešto novo, jer učenje principom pokušaj-pogreška korisno je u budućim natjecanjima. Na osnovu poraza možemo realnije procjeniti vlastite, a i suparničke vrijednosti, te postaviti realne ciljeve. Poraz također može motivirati igrače, u smislu mobiliranja energije i potenciranja voljnih faktora da se neuspjeh u idućim nastupima prevaziđe.

Kada je riječ o negativnim posljedicama poraza, to su nezadovoljstvo, anksioznost, osjećanje neuspjeha i nesigurnosti, agresivnost, pesimizam, razdražljivost te međusobni konflikti. Ono što u svijetu sporta također nije strano jeste međusobno optuživanje za poraz.

Navijači ekipe koji doživi poraz također znaju biti strogi i optuživački nastrojeni. Dešava se da svoju ekipu veličaju i vjeruju u nju, sve do onog trenutka kada ih neopreznost dovede do poraza. Tada se javlja gnjev, posebno ukoliko su se navijači kladili na ekipu koja je izgubila. Nikola (26), vjerni posjetitelj online kladionica, otkrio nam je da mu poraz sportskih ljubimaca teško pada, ali da do sada nikada nije izgubio veću svotu novca. Razlog tome je što redovno prati kvote na stranici http://mzt.hr. „Svakako da nije lako podnijeti poraz, ali zrelo i odgovorno postupanje prilikom klađenja će osigurati da ne dođe do nekih većih problema“ – izjavio je mladić.

Uloga trenera je da pripremi sportaše da poraz prime sportski, ne samo emocionalno, već i racionalno. Ukoliko sportaši posjeduju otpornost na poraz, to ne znači da su ravnodušni i pasivni. Naprotiv, njima je poraz znak da se trebaju što prije aktivirati i vratiti u svoje prvobitno stanje. Ključnu ulogu u tome igra fizička i psihička pripremljenost sportaša. Ukoliko oni nisu psihički pripremljeni na poraz, poraz će teže prihvatiti, a može se desiti i da reagiraju burno.

Isto kao što navijači optužuju igrače za svoj gubitak na kladionici, tako i igrači često za poraz svoje ekipe optužuju suca. Takve situacije se ne završavaju pozitivno po ekipu, i time samo gube svoju energiju. Energija bi se trebala usmjeriti ka analizi utakmice u kojoj je doživljen poraz, kako bi se greške u budućnosti ispravile. Idealna situacija jeste kada su igrači jedni drugima podrška i izvor samopouzdanja, a ne neprijatelji koji upiru prstom jedni u druge nakon poraza.

SirokiBrijeg.info