Pomoću ovih nekoliko savjeta ograničit ćete aplikacije u pristupu vašim podacima, količinu osobnih podataka koja završava u računalnom oblaku, koliko vas Google prati…

Lokacija i dozvole aplikacijama

S izdanjem Androida Marshmallow Google je uveo pristup dozvolama nalik onome kakav koristi Appleov iOS, što znači kako možete uključiti ili isključiti pojedinačne dozvole (uključujući i pristup podacima o lokaciji) za svaku aplikaciju.

Kako bi vidjeli čemu koja aplikacija može pristupiti i obavili promjene koje smatrate nužnima, otvorite glavnu aplikaciju Settings, pa kucnite na Apps, potom na sličicu zupčanika i zatim App permissions.

Isključite sve dozvole koje vam ne odgovaraju. Moguće je kako će se pojaviti neobična obavijest o pogrešci, ali niti jedna od ovih opcija ne bi smjela posve onemogućiti funkcioniranje aplikacije.

Alternativno, kucnite na Apps i potom odaberite aplikaciju koju želite provjeriti. Poveznica Permissions dostupna je na pola puta prema dolje i pokazuje kojim dijelovima sustava aplikacija može pristupiti

Googleove postavke

Googleovi prsti prilično su duboko u operativnom sustavu Android, a naći ćete i odvojenu hrpu opcija za aplikaciju Google Now. Kucnite po dugmetu za izbornik, pa Settings i postavite ograničenja na količinu podataka koju Google može pokupiti o vama i načinu na koji koristite pametni telefon, u rasponu od lokacije do povijesti pretraživanja.

Većina postavki koje će vas zanimati nalaze se pod Accounts & privacy i Google activity. Moguće je isključiti niz različitih vrsta praćenja aktivnosti (glasovno pretraživanje, video zapisi na YouTubeu i tako dalje), kao i obrisati pohranjene podatke o prošlim aktivnosti (što možete i na webu).

Još Googleovih postavki

Odaberete li opciju Google u aplikaciji Settings, dobit ćete pregršt dodatnih opcija za upravljanje zaštitom vaše privatnosti, iako su neke od njih tek oznake za relevantne stranice vašeg korisničkog računa pri Googleu na webu. Recimo, kucnite na Personal info & privacy i potom Your personal info kako bi promijenili pojedinosti koje Google pohranjuje o vama.

Kucnite i na Ads. Naći ćete opciju Opt out of interest-based ads. To znači kako ćeoglasi koje vidite dok koristite Android biti slabije ciljani kako bi pogodili što trebate ili želite. Na istom mjestu možete resetirati svoj advertising ID (način na koji vas oglašivači vide).

Chrome i web

Chrome za Android dolazi s vlastitim setom postavki za privatnost. Kucnite na dugme za izbornik (tri vertikalne točkice u aplikaciji) i odaberite Settings, pa zatim Privacy. Možete aktivirati opciju Do Not Track (iako web odredišta mogu odabrati ne uvažiti vaš zahtjev), počistiti internetske kolačiće (cookies) i druge podatke pohranjene u memoriji Chromea…

Vratite se na prethodni zaslon i kucnite na Site settings kako bi za svako web odredište posebno odredili razinu pristupa lokaciji, kolačićima i kameri.

Postoji i anonimni način rada, u kojem Chrome ne prati kamo sve švrljate dok surfate, iako će vas web odredišta prepoznati ukoliko se ulogirate istim korisničkim imenom i lozinkom kao i inače.

Pojedinačne aplikacije i druge postavke

Svaka aplikacija ima vlastite postavke za zaštitu privatnosti i računalnu sigurnost. Ako vas prekomjerno prikupljanje podataka brine, ne preuzimajte više aplikacija no što morate.

Strahujete li od neželjenih pogleda, obavezno upogonite zaključavanje zaslona lozinkom, postavite gašenje zaslona na kratak rok i enkriptirajte podatke na mobitelu (provjerite pod Security u Settings imate li tu mogućnost na raspolaganju).

Gizmodo.com