Home Vijesti Politika Salko Bukvarević obišao branitelje što prosvjeduju i kazao im kako nema novca za njih!

Salko Bukvarević obišao branitelje što prosvjeduju i kazao im kako nema novca za njih!

0
Salko Bukvarević obišao branitelje što prosvjeduju i kazao im kako nema novca za njih!
FOTO: Mili Marušić

Federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević posjetio je razvojačene branitelje koji prosvjeduju ispred Vlade Federacije BiH, gdje ih je upoznao s njihovih zahtjevima koji mogu ili ne mogu biti riješeni. Kako kaže, kao suborac i ministar, pozvao ih je da idu kućama i ne čine nepravdu ni sebi, ni drugima, piše Klix.ba.

“Rekao sam im što smo to mi kao Vlada FBiH uradili. Konkretno, Zakon o pravima branitelja koji omogućava uspostavu i objavu registra branitelja upućen je u travnju ove godine prema Parlamentu FBiH. To je jedan od njihovih zahtjeva. Drugi Zakon o braniteljskim udruženjima upućen je u formi prijedloga prema Parlamentu FBiH, što je njihov drugi zahtjev da se definira reprezentativnost u predstavljanju braniteljskih organizacija. Od 1. kolovoza smo prihvatili da prestanemo s financiranjem rada braniteljskih udruga do donošenja ovog zakona”, pojasnio je Bukvarević.

Sporazum koji su Vlada FBiH i resorno ministarstvo potpisali s deset braniteljskih organizacija Armije BiH i HVO-a, omogućava da u narednih pet godina na poziciji federalnog ministarstva ostanu sredstva te da se naknadno rasporede na transfer za rješavanje socijalno-statusnih pitanja. Kako kaže Bukvarević, na taj način bi se sustavno riješila pitanja branitelja.

S druge strane, branitelji ispred zgrade Vlade FBiH inzistiraju na braniteljskom dodatku koji, prema riječima Bukvarevića, ne mogu dobiti.

“Braniteljski dodatak podrazumijeva novih skoro 300 milijuna u proračunu FBiH, koji mi trenutno nemamo. Pokušao sam još jednom da im objasnim da su Vlada FBiH i resorno ministrarstvo uradili sve što je u njihovoj naležnosti. Pozvao sam ih da se vrate svojim kućama. Naravno, oni su punoljetni ljudi i odlučivat će o svom statusu. Zamolio sam ih da ne čine ništa nepravedno niti prema sebi, niti prema drugima. Svaki dan smo ih pozivali da odrede svoje izaslanstvo koje će razgovarati s nama, ali oni to ne žele”, zaključio je Bukvarević.

SirokiBrijeg.info