Home Vijesti Crna kronika Saborski zastupnik RH Nevenko Barbarić radio kriminal, a tužitelji ga štitili

Saborski zastupnik RH Nevenko Barbarić radio kriminal, a tužitelji ga štitili

0
Saborski zastupnik RH Nevenko Barbarić radio kriminal, a tužitelji ga štitili

Kada netko iz vlasti napravi neku kriminalnu radnju, pa čak pronevjeri desetke milijuna, kao što je to za četiri mandata radio Nevenko Barbarić, neće odgovarati, jer je do sada iza sebe imao glavnu tužiteljicu Vesnu Ćavar i tužitelje Ljiljanka Naletilića, Borislava Čuljka, Kristinu Nogalo i Mladena Hrstića. To je bila praksa, za koju su tužitelji i Ćavar dobili izvrsnu plaću, a njihov rad je bio pravno ništavan, piše portal ljubuski.net.

Tako je nastala paradržavna institucija, koja se jednostavnije može nazvati kriminalna zajednica vlasti i tužiteljstva. Društvo postaje sirotinjsko, jadno i bijedno, provincijalno samouništavajuće. Nevenko Barbarić je za šesnaest godina postao sušta suprotnost. Postao je šerif općine i grada, dao si je slobodu vedriti i oblačiti, čak i progoniti ljude.

Ljubušaci trebaju i moraju znati, za buduće naraštaje i da se prekinu lanac kriminala kojeg je radio Nevenko Barbarić i nekoliko osoba okolo njega.

Deset godina je Vesna Ćavar i tužiteljstvo skrivala dokumentaciju oko slučaja Nativa, koji bi trebao uskoro biti završen. Iz prikupljene dokumentacije je vidljivo teško kazneneo djelo Nevenka Barbarić i njegovih pomagača, šefa financija Stipe Bubala (predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva), predsjednika GV Ljubuški Tihomira Kvesića (nositelja liste za predstojeće izbore), tajnice vijeća Vjerice Vukojević i v.d. gradonačelnika Vedrana Markotića. Svi su se do 2020. godine smijali, nakon lažnih iskaza datih u Tužiteljstvu ZHŽ, bili su sigurni kako mogu raditi što hoće.

Uvidom u dokumentaciju se bjelodano vidi kako su tužitelji, pogotovo Mladen Hrstić, pisali lažne činjenice iz dokaznog materijala, čime su htjeli pošto-poto zatvoriti predmet. U vještačenju koje je nepoznat netko izvadio iz spisa, je trag novca od 2.312.000 KM i činjenica kako je Barbarić 2010. godine Ljubuški doveo do stečaja. Nezakonitim zaduživanjima, uz pomoć Bubala, Vukojević i Kvesića podizao je kredite da zatvara rupe u proračunu kojeg je ponajviše praznio preko poduzeća T&D Company.

Ljubuškom i danas prijeti stečaj i financijska slika proračuna je sumorna. Kako i ne bi bila kada je Barbarić u kolovozu primao račune za čišćenje snijega, a plaćao ih u rujnu. I uz sve to godinama je lagao stanovnike Ljubuškog.

Osim Mladena Hrstića, u predmetu Nativa sudjelovali su tužitelji Ljiljanko Naletilić i Borislav Čuljak. Nikada nisu htjeli istražiti nezakonite radnje pokušavajući zatvoriti predmete. Kasnije je sve ovjeravala Vesna Ćavar. U potpunoj sigurnosti umređene vlasti navedeni tužitelji su izvrsno ostvarivali svoje interese. Recimo, sin glavne tužiteljice Ćavar je postao djelatnik suda, a u svojoj slobodi i sigurnosti je mogao nacvrcan činiti nedopuštene radnje spram policijskih službenika PU Mostar, što su slučajno zabilježile kamere bosanskog dnevnika Avaz iz Sarajeva. Tako nastaje zlatna mladež u kojoj pristojni fakultetski obrazovani momci i djevojke moraju napuštati Hercegovinu, a drugi su privilegirani.

No, sve to ne bi moglo biti tako da nije bilo Zdravka Borasa Brade, Zdravka Borasa, Miroslava Galića i istražitelja od kojih je jedan broj krao materijalne dokaze iz skladišta policijskih uprava, koji su činili zaštitni omotač oko Barbarića, Bubala, Kvesića, Markotića i ostalih. Zbog toga je Barbariću MUP bio strateško ministarstvo.

Sadržaj financijskog vještačenja otvara oči o kriminalnoj sprezi, Bubalo, Kvesić, Vukojević i Markotić pomagali Barbariću, manipulirali s podacima i suglasnostima neobrazovanih vijećnika. Klasična kriminalna hobotnica u provinciji u kojoj nema demokratske i čestite snage za kontrolu vlasti, čiji su tijekovi novca bili nezakoniti s brojnim prijevarama mještana ljubuških sela i grada u cjelini.

Uskoro slijedi završetak postupka Nativa.

Ljubuski.net