Ilija Cvitanović, čelnik HDZ-a 1990, komentirao je posljednja događanja u Aluminiju.

Na pitanje o stanju u Hrvatskom narodnom saboru u kojem su status zamrznule četiri stranke, Cvitanović kaže kako svatko ima pravo na odabir, ali da im to neće donijeti ništa dobro. I sam je, tvrdi, govorio što nije dobro u tom tijelu.

“Stotinu puta u protekle tri godine od kada vodim HDZ 1990 sam rekao da nisam zadovoljan stanjem u HNS-u, da inzistiram na reformama, da inzistiram na uvažavanju legitimiteta svih sudionika i članica HNS-a”, rekao je Cvitanović za Bljesak.info podsjetivši kako su na središnjem odboru u Kupresu u studenom mjesecu prošle godine donijeli odluku da smo dio HNS-a.

”Čuvat ću HNS i neću dopustiti da netko prebaci odgovornost s HDZ-a BiH na HNS. Ako treba čuvati HNS i od HDZ-a BiH, čuvat ću ga”, rekao je dodavši kako je ”HDZ1990 jedan od stupova HNS-a jer nosi najveći legitimitet nakon HDZ BiH”.

”HNS je napravio nekoliko koraka naprijed, ali to nije dovoljno. Napuštanje kolega koji su zamrznuli rad je njihova odluka. Poštujem njihovu odluku i mislim da im ništa neće dobroga donijeti. Također smatram da nije trenutak kada je situacija ovako složena u društvu, i među Hrvatima i u BiH, bez obzira na sve naše razlike i dodatna nezadovoljstva da pravimo dodatan problem koji može usložniti i rješavanje problema i oko aluminija i oko nacionalnih pitanja u BiH i svih procesa koji nam slijede u ovoj državi”, rekao je.

Cvitanović je rekao kako izražava veliko žaljenje oko onog što se dogodilo s Aluminijem i da inzistira na pronalasku onoga tko je odgovoran za ovo.

”Zašto Federalna vlada i svi ministri koji u njoj rade nisu na vrijeme prepoznali problem i dali adekvatne odgovore? Odgovornost je na svima onima koji su bilo što kriminalno uradili u Aluminiju. Ja nikada nisam ušao u Aluminij i u zadnjih 10 dana pokušavam saznati što više detalja. Inzistiram da odgovaraju svi i da se nađe način da ti ljudi budu zbrinuti i da se pokrene proizvodnja i da se radi na jedan potpuno drugačiji način, na način da će kompetencija, izvrsnost i znanje imati prigodu pokazati da to može ići u drugom pravcu”, rekao je za portal Bljesak.info.

Na pitanje tko je kriv što se uvuklo neznanje u Aluminij rekao je kako su ”krivi svi oni koji su godinama kadrovirali kroz federalnu Vladu, kroz institucije, kroz one koji su imali moć donositi odluke”.

”Krivi su oni koji su donosili odluke. Samo je važno da se prekine sa špekulacijama tko je kriv”, rekao je Cvitanović.

Bljesak.info