Rukometašice HŽRK Grude, otputovale u Brašov, na prvi susret Kupa EHF protiv rumunjske ekipe ASC Corona 2010

Jučer ujutro u 6 sati prvakinje i pobjednice Kupa BiH (dvije godine zaredom), rukometašice HŽRK Grude, krenule su na dugačak put (2054 km u oba pravca) u Brašov, grad u srcu Rumunjske. Tamo će u petak u 18 sati odigrati prvi susret Kupa EHF protiv rumunjske ekipe ASC Corona 2010. U prvom susretu Gruđanke u formalno domaćin.

Deset nastupa u Europi

Uzvrat je dan kasnije (subota 18 sati), u kojemu su gošće. Rumunjke su u Europi nastupile 10 puta i igrale ukupno 64 utakmice. Godine 2005/06. osvojile su Challenge kup, dvije godine kasnije igrale u finalu Kupa pobjednica kupova. Prošle godine dospjele su u polufinale EHF kupa. S druge strane, Gruđanke drugi put igraju u Europi. Lani su u istom kupu igrale protiv Frama (Island). I tada su zbog manjih troškova morale igrati oba susreta u gostima. Prvu utakmicu izgubile su 22:38, uzvratnu 27:28. Nedostatak novca razlog je što će i protiv Brašova u oba susreta gostovati, iako je klub želio ugostiti Rumunjke u Grudama. No, morao je prihvatiti jeftiniju varijantu, jer nitko za njihove probleme nije pokazao zanimanje ili dao novčanu pomoć. Ta, kome je na lokalnoj, federalnoj ili državnoj razini važno to što su (sportski gledano) HŽRK Grude već dvije godine najbolji, sportski klub u županiji, pa i u BiH…

– Fizički smo dobro spremne,igrački još nismo u punoj formi. Idemo dati od sebe sve što možemo, ali Corona je apsolutni favorit, izjavila je uoči polaska trenerica Gruda Zlata Zubac.

Pripreme za novu sezonu Gruđanke su počele još 1. kolovoza. Zadnja “glazura” bila je na Vlašiću, gdje su boravile posljednji tjedan.

Posjet Vukovaru

U Vitezu su odigrale dvije prijateljske utakmice (Vitez 40:18), te ŽRK Dubica (48:21), zatim dvije na turniru u Sinju. Poražene su protiv ŽRK Splita (19:21), te svladale ŽRK Sinj (22:17). Po povratku iz Rumunjske ekipa Gruda posjetit će Grad heroj – Vukovar. Po povratku, slijedi nastavak priprema za novu sezonu, u kojoj će djevojke trenerice Zubac pokušati opet uzeti dvostruki naslov – prvenstvo i Kup BiH. Ima najava iz nekih klubova da će preoteti Gruđankama prvo mjesto i kup, ali objektivno gledajući Gruđanke su i ove sezone najjače.

Marko Knezović / Vecernji.ba