Rukomet se nakon osam godina vratio na Pecaru

Hrvatski rukometni klub Široki odradio je prve treninge u Gradskoj sportskoj dvorani Pecara u Širokom Brijegu te se tako rukomet nakon osam dugih godina izbivanja vratio tamo gdje mu je i mjesto.

Posljednje utakmice i treninge u dvorani Pecara rukometaši Širokog odradili su na izmaku 2009. godine te su se nakon dvije godine ”beskućništva” i odigravanja domaćih utakmica u gostima smjestili u privatnu dvoranu Tucak 2012. godine. Nažalost, od ožujka 2018. godine sportska dvorana Tucak više ne postoji te je prenamijenjena u gospodarske svrhe čime je HRK Široki ponovno ostao bez doma, no ne zadugo.

Jednak tretman prema svim klubovima

”Održali smo sastanak s gradonačelnikom Širokog Brijega Mirom Kraljevićem te smo ga upoznali s našim problemima. Gradonačelnik nam je izišao u susret koliko je mogao, kao i predsjednik Hrvatskog košarkaškog kluba Široki Igor Jelčić te smo na Pecari dobili dva termina tjedno za treninge i vikendom termin za odigravanje utakmica”, izjavio je za Bljesak.info trener HRK Široki Mihovil Bilać, čovjek koji svojim radom u posljednjih desetak godina održava klub na životu.

Treninge na Pecari prva momčad HRK Širokog ima srijedom i petkom od 21.30 do 23.00 sata. Riječ je o iznimno kasnim terminima, a razlog je, kako navode iz HKK Široki, popunjenost dvorane. Rukometaši se nadaju da će u skorije vrijeme dobiti više termina u ”normalnije” vrijeme jer najmanje što zaslužuju je jednak tretman s obzirom da se radi o klubu čiji je vlasnik Grad.

Apsurd je i podatak da je HRK Široki vjerojatno jedini klub u državi, a i šire, čiji igrači ne smiju koristiti rukometno ljepilo za lopte u dvorani na treninzima niti utakmicama.
Najstariji igrač nema ni punih 20 godina

U HRK Široki trenutačno ima 60 rukometaša koji čine seniorsku momčad kluba te kadete, mlađe kadete i pionire, a s Bilaćom kao trener mlađih uzrasta radi bivši igrač Širokog Frano Slišković. Seniorska momčad je jako pomlađena u odnosu na prošlu sezonu, a tome svjedoči podatak da je najstariji igrač rođen 1998. godine koji još nije napunio 20 godina dok je najmlađi igrač rođen 2004. godine.

U tijeku su i upisi u Školu rukometa za djevojčice i dječake rođene 2008. i 2009. godine, a sve informacije možete dobiti na kontakt 063/286-636 i 063/822-873.

Osim u dvorani Pecara, treninzi se održavaju u dvorani Druge osnovne škole Široki Brijeg i dvorani Musić kako bi sve kategorije imale po tri treninga tjedno.

Za nečiju mjesečnu plaću mogu pokriti sebi cijeli sezonu

Klub nema glavnog sponzora te se financira uglanom preko članarina i uz potporu Grada Širokog Brijega te nekolicine tvrtki poput Elektroprivrede HZ HB, Kamir i Kramar.

”Ovi momci i djeca zaslužuju bolje uvjete i jednak tretman kao i svi ostali klubovi u gradu. Ipak, riječ je o njih 60 koji nisu na ulici već treniraju i igraju sport koji vole, a brojke će zasigurno rasti nakon završetka upisa u našu Školu rukometa”, ističe Bilać u razgovoru za Bljesak.info.

HRK Široki se natječe u Prvoj ligi Rukometnog saveza Herceg-Bosne, a za potrebe igranja u Prvoj ligi Federacije BiH potrebno im je 20.000 KM kako bi pokrili osnovne troškove nastupa u toj iznimno jačoj i brojčano većoj ligi. Iznos je mizeran s obzirom da neki nogometaši i košarkaši primaju mjesečnu plaću u iznosu koji je rukometnom klubu potreban za cijelu jednu sezonu.

Klub je osnovan 1997. godine i prebrodio je brojne probleme i krize, bio je čak pred gašenjem, no entuzijazam, ljubav za rukometom i sportom općenito te upornost nekolicine rukometnih zaljubljenika na čelu s Mihovilom Bilaćem iznijela je na svojim leđima ovaj klub pred kojim su, nadamo se, još bolji dani.

Bljesak.info