U organizaciji Narodne knjižnice u Širokom Brijegu na pokladnu večer održano je predstavljanje romana “Lipe mostarske” Marijana Mandića.

O romanu koji donosi toplu obiteljsku priču s početka 80-ih godina u bivšoj Jugoslaviji, a čiji je nakladnik Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, širokobriješkoj publici govorili su profesorica hrvatskog jezika i književnosti Silvana Kozina Glibo, književnik i novinar Dragan Marijanović te sam autor.

U romanu su opisane preživljene zatvorske golgote političkog zatvoreništva glavnog lika Vjekoslava, njegov odlazak na privremeni rad u Njemačku i Sjevernu Afriku, povratak u rodni Mostar u novim okolnostima te ljubavni život, odnosno ljubavni trokot u kojem se našao s djevojkom Anom.

Predstavljanje je moderirao Ivan Kraljević, a posebni glazbeni ugođaj istome dala su braća violinisti Marko i Mate Slišković, učenici širokobriješke Osnovne glazbene škole u klasi profesorice Renate Prizmić-Linarić.

Marijan Mandić rođen je 1964. godine u Mostaru. Do Domovinskog rata radio je kao srednjoškolski profesor povijesti u nekoliko škola u rodnom gradu.

Domovinski je rat proveo na nizu dužnosti. Teško je ranjen u siječnju 1993. zbog čega nosi trajni invaliditet. Kao aktivni sudionik Domovinskog rata za svoje zasluge odlikovan je odličjima Republike Hrvatske: Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog križa i Spomenicom Domovinskog rata te medaljama: Ljeto ’95. i Oluja ’95.

Do sada je objavio romane “Bljesak nade na mom otoku”, “Krvava bjelopoljska poljana”, “Ljetopis borbi i nada”, “Plamen iznad bugojanskih šuma” i “Lutalica”.

Grad Široki Brijeg