Nakon što je u oba Doma Parlamenta FBiH usvojen nakaradni i protuustavni zakon o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH, kada je ogroman, odnosno najveći broj istinskih razvojačenih Branitelja iz borbenih postrojbi iz obje vojne komponente ostao bez svojih zasluženih prava na braniteljski dodatak, skupština ŽZH je donijela isti takav nakaradan, protuustavan i diskriminirajući zakon o dopunskim pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji.

Odmah po usvajanju tih zakona tzv “razvojačeni Branitelji“ iz obje vojne komponente su počeli prikupljati dokumentaciju za predaju zahtjeva na tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ koju je do sada koliko je poznato zatražilo preko 18 000 tzv “razvojačenih Branitelja“ iz obje vojne komponente u FBiH, dok je sad za sada nepoznat broj podnositelja istih zahtjeva u ŽZH. Kako bi ostvarili pravo na tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ tzv “razvojačeni branitelji“ u FBiH su bili dužni općinskoj službi za Branitelje dostaviti određenu dokumentaciju od koje je najvažnije:

1.Dokaz kako taj tzv “razvojačeni” Branitelj” ima najmanje 57 godina života,

2.Dokaz kako je na Zavodu za zapošljavanje najmanje 1/jednu godinu prije podnošenja zahtjeva,

3.Dokaz da je bio najmanje 1/jednu godinu pripadnik oružanih snaga u FBiH,

4.Dokaz kako ne ostvaruje veća mjesečna primanja od 174,03 KM,

Što se tiče Zakona o dopunskim pravima razvojačenih Branitelja u ŽZH tzv. “razvojačeni branitelji“ u ŽZH su dužni dostaviti dokaze između ostalog kako imaju najmanje 55 godina života, te kako su evidentirani na Zavodu za zapošljavanje 6/šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva na tu tzv “egzistencijalni naknadu, dok je sve drugo ostalo isto kao i za podnositelje zahtjeva za tu naknadu u FBiH.“

Vezano za Zakon o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH izvršena je tzv “objava jedinstvenog registra Branitelja“ u kojem registru je našlo mjesto skoro 600 000 tzv “branitelja“ od kojih su najzvučnija imena dr.Dragan Čović, te mnogi drugi političari, uhljebi, ratni dezerteri, ratni profiteri, tetke, babe, žabe, pokojnici, te mnoga druga „lica“ koji s ratom i ratnim strahotama nemaju ništa. Taj objavljeni registar je duže vrijeme bio nedostupan mnogim ljudima zbog preopterećenosti centralnog softwera federalnog ministarstva branitelja, ali su i pored toga mnogi saznali podatke o tzv “braniteljima“ iz tog registra koji s tim registrom nemaju ništa. Isto tako poradi napomene iz tog registra praktično nije ispao nitko premda su se neki branitelji takmičili tko će više prokazati i cinkati takvih tzv “branitelja.“ Na upite o tim „licima-lažnjcima“ federalni ministar Branitelja Salko Bukvarević je lakonski rekao kako su tek kod četrdesetak takvih tzv “branitelja“ uočene greške, od kojih će njih desetak morati dokazivati u upravnom postupku svoje sudjelovanje u ratu, dok su svi ostali pokriveni validnim potpisima ratnih zapovjednika.

Znači od njih 600 000 tzv “branitelja“ uočene su tzv “greške“ kod njih četrdesetak što nedvojbeno pokazuje kako je ta objava promašaj bez presedana kao što je i promašaj objava jedinstvenog registra Branitelja RH u kojemu je našlo mjesto preko 550 000 tzv “branitelja“ RH iz kojeg praktično nitko nije ispao, da bi konačno javno gledanje tog registra zaustavio novi ministar Branitelja Tomo Medved.

Kako su kreatori zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH dogovorili s federalnim ministrom branitelja Salkom Bukvarevićem nadopunu tzv “objave jedinstvenog registra branitelja“ negdje oko 20.veljače 2020. godine izvršena je i ta tzv “nadopuna“ tog registra gdje bi trebalo u rubrici svakog tog tzv “branitelja“ stajati da li je bio pripadnik borbenih postrojbi, radne obveze, civilne zaštite, logistike ili namjenske industrije.

Opet su se branitelji i ljudi u BiH razletjeli tražeći imena onih koji su “naime“ ratovali a koji nisu. I opet uzaludni pokušaji i promašaji. Od ukupnog broja Armije BiH iz jedinstvenog registra Branitelja od njih 600 000 smanji će se broj njih tek 30 do 40 000 tako da će pripadnika Armije BiH ostati cca 350 000 koji su bili u borbenim postrojbama?????

Od ukupnog broja HVO-a njih cca 196 000 otpasti će kojih 30 000 tako da će ih biti cca 160 000 koji su ratovali ????? Halo!!!!!

Pojedini razvojačeni Branitelji HVO-a iz Širokog Brijega su danima unosili podatke u taj tzv “registar branitelja“ nakon 20.02.2020.godine tražeći pojedine osobe no, niti za jednu nisu dobili podatke iz čega proizlazi kako Široki Brijeg još nije unio podatke o svojim tzv “braniteljima“ ili ih ne želi dostaviti federalnom ministarstvu Branitelja.

Sada se postavlja pitanje zašto to Široki Brijeg nije učinio, a koliko je poznato i Posušje, premda postoje podaci za Grude i Ljubuški?

Možda odgovor leži u pismu koje je ministar Branitelja RH Tomo Medved već u 11 mjesecu 2019, godine uputio federalnom ministru Branitelja Salki Bukvareviću kojim od njega traži obustavu javnog gledanja registra Branitelja jer su mnogi tzv “branitelji“ HVO-a državljani RH, a samim time i građani EU, a EU ima Rezoluciju kojom se zabranjuje javno dilanje osobnih podataka njenih građana.

No, bilo kako bilo podaci tzv “branitelja“ iz Širokog Brijega i Posušja su još uvijek nedostupni javnosti.

Konačno što se dogodilo s usvajanjem zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH i ŽZH?

Na to pitanje URB HVO-a ŽZH kao i mnogo puta do sada daje slijedeće odgovore:

1.Oba su zakona protuustavna, diskriminirajuća i nakaradna zbog čega je URB HVO-a ŽZH pokrenula postupak njihovog osporavanja pred nadležnim institucijama u FBiH i BiH, te pokretanje tužbi protiv donositelja takvih zakona,

2.Ti zakoni diskriminiraju istinske razvojačene Branitelje iz obje vojne komponente koji su kao nagradu za svoju borbu u Domovinskom ratu u kojoj su dali sve što su imali zauzvrat dobili ništa, iz benignih razloga kao što su godine života, njihov materijalni status, prijava na zavodu za zapošljavanje, prijava prebivališta, sudjelovanje u ratu itd, dok su mnoga druga „lica“ koja s ratom i ratnim strahotama nemaju ništa dobila nezaslužna novčana mjesečna primanja,

3.Objava tzv “jedinstvenog registra“ je totalni promašaj kreatora tog zakona jer ona nije ništa dokazala a ni pokazala jer iz tog registra nitko neće ispasti i objava tog registra će uskoro prestati zbog pritiska RH i EU,

4.Izglasavanje tih zakona je pokazalo lice i naličje aktualne političke vlasti u FBiH i njenim županijama te predstavnika svih tzv. “krovnih, temeljnih ili reprezentativnih“ udruga iz rata koje kao takve niti jedan zakon ne poznaje, i koji su izdali istinske branitelje koji su s njima u Domovinskom ratu bili rame uz rame (barem s nekima od njih),

5.Usvajnjem tih zakona je po tko zna koji put od završetka rata do dana današnjeg omogućeno mnogim „licima“u FBiH koji s ratom i ratnim strahotama nemaju ništa dobivanje nezasluženih novčanih primanja dok oni istinski razvojačeni branitelji iz borbenih postrojbi nastavljaju živjeti od danas do sutra,po bauštelama, u kanalima, ili u inozemstvu radeći za običnu “crkavicu“ umirući i obolijevajući na nogama. Kao dokaze toj tvrdnji navodimo kako je tek od cca 300 članova URB HVO-a ŽZH njih tek 4 do 5 ostvarilo pravo na tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ u FBiH i ŽZH, a svi ostali nemaju pravo zbog ne ispunjavanja uvjeta za istu, pa se opravdano postavlja pitanje kakvi su to zakoni?

6.Usvajanjem tih zločinačkih zakona predstavnici aktualne političke vlasti u FBiH i njenim županijama su izbrali živjeti život pun prijezira od istinskih razvojačenih Branitelja i člnov njihovih obitelji i nitko ne zna kako će koji od njih reagirati u određenim životnim situacijama kada se s njim suoče jer živimo na jako uskom području.

Rezime svega je kako ti zakoni nisu donijeli ništa dobrog prema istinskim razvojačenim braniteljima u FBiH koji se nikada neće pomiriti s poniženjem i uvredom koju su doživjeli s njihovim usvajanjem.

Stoga URB HVO-a ŽZH nastavlja svoju borbu jače i žešće nego ikad kako bi njeni članovi a podredno i svi drugi razvojačeni Branitelji iz borbenih postrojbi koje su ti zakoni nemilosrdno i bešćutno zaobišli ostvarili svoja trajna i zaslužna prava branitelja.

Kako smo uvijek nagovještavali naša se borba nastavlja na tri razine:

-na nivou FBiH,

-na nivou ŽZH,

-na nivou RH,

gdje ćemo koristiti sva dopuštena pravna sredstva u zaštiti prava naših članova,te sve druge zakonske mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju kako bi naši članovi i svi drugi razvojačeni Branitelji HVO-a iz borbenih postrojbi dobili svoja trajna prava branitelja te sva druga pripadajuća prava koja do sada nisu dobili.

Koje su to metode, i načini borbe neka jedno kraće vrijeme ostane tajna,n o znajte kako će sve uskoro biti objelodanjeno, a tada će se nekima svanuti a nekima smrknuti.

Ipak od svega je najvažnije istaknuti kako je Milosrdni Nebeski Otac uvijek s nama. I kad se čini kako je sve izgubljeno On je s nama jer poglavito ljubi svoje Branitelje kao najčasnije sinove svake države pa i BiH, jer iznad njih ne postoji nitko osim Njega i to je istina koja boli.

Istina koja će u živote istinskih razvojačenih Branitelja HVO-a iz borbenih postrojbi vratiti osmjeh na lice dok će licemjeri, dvoličnjaci i farizeji iz sfere politike, braniteljske populacije i svi oni koji se uz njih šlepaju morati ustati i stajati mirno kad oni naiđu pored njih.

Na kraju smo dužni napomenuti i ovo premda je ono u moru nepravilnosti koje pogađaju braniteljsku populaciji kap u moru. Predstavnici URB HVO-a ŽZH su u proteklim vremenima od rijetkih razvojačenih Branitelj dobili zahvalu za sve učinjeno do sada pa i na tzv “egzistencijalnoj novčanoj naknadi“ koja im je donijela određena novčana sredstva u kuću,premda se URB HVO-a ŽZH bori protiv takvog vida naknade. Hvala takvim Braniteljima koji cijene žrtvu predstavnika URB HVO-a ŽZH i UZB/Borci BiH koji su punih 7/sedam godina lijevali, krv, znoj i suze kako bi oni dobili svoja trajna prava branitelja, trpeći svaku nepravdu,uvrede,omalovažavanja,poniženja i podcjenjivanja od svih i svakoga. Pa čak i od svojih bližnjih.

Hvala i onima koji su svih ovih 7/sedam godina vrebali iz prikrajka kao hijene hoće li ovi čudaci , luđaci,populisti i demagozi kako su nas krstili predstavnici aktualne politike iz FBiH te predstavnici tzv“krovnih,temeljnih ili reprezentativnih“udruga iz rata iz navedenih udruga uspjeti u svom naumu,a kada se otvorila mogućnost za novčanu naknadu prvi su pohitali u općinske službe kako bi ubrali plodove tuđe muke. Plodove borbe u kojoj nisu niti jedan dan sudjelovali.

Hvala i našim duhovnim pastirima,koji se nisu udostojili javno izreći koju riječ kao podršku razvojačenim Braniteljima koji su s „krvili“s policijom te bešćutnim političkim elitama u FBiH i ŽZH na njihovim prometnicama te u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti,punih 7/sedam godina.

Konačno hvala dragom Bogu koji nam je dao snage izdržati sve kušnje i izazove koje je stavio pred nas u našoj pravednoj i istinskoj borbi. Borbi koja traži i pronalazi ljude koji nikada neće odustati pa taman svi dotle dali živote za nju jer za istinske razvojačene Branitelje rat nikada nije prestao. Kako je bilo tako će i biti.

Živi bili pa vidjeli!
Zajedno do pobjede Branitelji i Bog vas blagoslovio!

URB HVO-a ŽZH