Olako mi, olako sudimo! Svakoj posljedici prethodi uzrok. Gdje smo posakrivali uzroke? Možda se kriju u blaženom neznanju ili pak u zlatnoj šutnji. A nijedno od tog neće riješiti sve češće nemile događaje baš kao ni bijeg od odgovornosti, ni prebacivanje krivnje na druge.

Svi smo mi djeca surovog vijeka, poput Medeje i Jazona. Medeja je poznata tragedija nastala u antičkoj Grčkoj. Velikan svjetske književnosti Euripid se tada pozabavio položajem žene toga vremena i te sredine.

Naime, Medeja je sve žrtvovala za Jazonovu ljubav. Ostavila je sve svoje, udala se za Jazona i rodila dvoje djece. Zaljubljena žena, sretna majka kojoj je brak bio svetinja uskoro poprima neka druga obilježja. Muž se zaljubi u kćerku vladara zemlje s kojom bi valjalo osnažiti odnose iz političkih razloga. Odluči je uzeti za ženu. ALI ima Medeja svoje osjećaje i neko svoje JA. To je tada bila novina u svijetu žena. Ne da ona svog Jazona, ne dopušta razaranje svoje svetinje, obitelji. Bori se svim raspoloživim sredstvima. Uzalud. Muž je odlučio drugačije, a kada joj je rekao da to čini za njeno dobro i za budućnost njihove djece Medeja se pretvorila u osvetnicu.

Njena čista ljubav prerasla je u ljubomoru, ljubomora u opsesiju iz koje su joj i djeca postajala mrska. Željela je po svaku cijenu da i Jazon pati. Dugo je planirala osvetu. Četiri puta je mijenjala odluku žaleći djecu. Naime, planirala je ubiti djecu da mu se najsurovije osveti. Nakon duge i teške borbe odlučila je da djeci u ovakvim okolnostima svakako nema života i ustrajala u svom naumu.

Da, kažu književni kritičari uspjela je kazniti muža, ali je najviše kaznila sebe. Brojne su bile rasprave oko toga tko je glavni krivac za teški zločin. Konačan odgovor kritičara bio je da su oboje žrtve jednog teškog vremena.

I danas kao i u doba Antike, netko nekoga zgazi, izazove, razočara. Sve što nam se događa ima svoje uzroke. Odgovorni smo za olako osuđivanje. U dobru je lako dobar biti. Za spas najveće nam svetinje morali bi oči otvoriti svi koji se olako igraju ljudskim pravima i ljudskim sudbinama.

Nešto je uzrok određenog stanja svijesti, a na struci i zajednici je dužnost i odgovornost da ga otkriju i pomognu svakome čovjeku.

Rene / SirokiBrijeg.info