Razvojačeni branitelji konačno dobivaju svoj zakon

Aktivnosti oko izrade prijedloga teksta Zakona o pravima razvojačenih branitelja ii članova njihovih obitelji koji bi trebao konačno urediti stanje u pogledu braniteljske populacije idu svojim tijekom, a očekivanje je kako će se vrlo brzo postići i dogovor oko konačnog izgleda novog zakonskog rješenja.

Pripadnici HVO-a koji sudjeluju u radnoj grupi navode kako je konačno vrijeme da se zakonskim rješenjem tretiraju prava razvojačenih branitelja, te da je vrlo bitno da se u članu 2. Zakona definira maloljetni branitelj.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HZ HB Nikica Tomić u razgovoru za naš list naglašava kako očekuje da će ovo biti dobro zakonsko rješenje koje će konačno riješiti pitanje razvojačenih branitelja te kako će zakonsko rješenje omogućiti neke bitne stvari poput zdravstvenog osiguranja ili pak osnova za povoljno umirovljenje.

Osiguranje prava

-Ono što ja vidim je da je jedina kategorija koja je zakinuta su razvojačeni. Cilj je da svjetlo dana ugleda zakon, naglasio je Tomić, podsjetivši da od 2008. nema zakonskog rješenja koje bi uredilo ovu oblast. Novim rješenjem pak razvojačeni branitelji bi imali prava, poput zdravstvenog osiguranja ili prava na povoljno umirovljenje. Tomić objašnjava kako su branitelji u ovoj problematici jedinstveni te da podržavaju uvođenje braniteljskog dodatka, a na Vladi je da se očituje o tom zahtjevu koji bi onda bio 16. stavka u novom zakonskom rješenju. Tomić ističe kako taj dodatak treba biti uređen pravedno, odnosno po broju godina provedenih u oružanim snagama, odnosno ratu.

Aktivnosti se nastavljaju

Resorno federalno ministarstvo u međuvremenu je prednacrt tog Zakona uputilo na razmatranja Skupštinama županije. Nakon što su se županijske skupštine očitovale o novom prijedlogu zakonskog rješenja o razvojačenim braniteljima radna grupa je ponovno zasjedala, a nakon konstruktivne rasprave, u kojoj su sudjelovali svi sudionici sastanka doneseni su i ključni zaključci.

Predstavnici braniteljskih organizacija i predstavnici ministarstva su se složili da je prioritet donošenje Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, a u skladu s ranijim zaključcima radna grupa je i proširena.

Predstavnici braniteljskih organizacija i predstavnici ministarstva su se složili da se dostignuti obim prava i izdvajanja za braniteljsku zaštitu ne umanjuje. Kako je priopćeno iz Ministarstva branitelja, sredstva koja se ostvare uštedom na poziciji ministarstva za braniteljsku-invalidsku zaštitu treba usmjeriti na realizaciju zakona o pravima razvojačenih. Neka od tih prava, kako je predviđeno, obuhvaćat će reguliranje zdravstvenog osiguranja na cijelom području Federacije, a posebno se definira na koji način branitelji i njihove obitelji ostvaruju pravo na zapošljavanje po prioritetima.

Dnevni list