FOTO: Mili Marušić

Ovog petka je u zgradi Vlade FBiH u Mostaru zasjedala ista ta Vlada kako bi donijela neke nove odluke prije isteka svog mandata, jer su parlamentarni izbori u BiH početkom listopada 2018. godine. Isto tako jučer je također u istoj zgradi zasjedala i zajednička komisija u vezi usuglašavanja različitih tekstova zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji, jer su u Zastupničkom domu od 10.07.2018 godine, te Domu naroda Parlamenta FBiH od 26.07.2018. godine, kao i na komisiji od 30.07.2018. godine usvojeni različiti tekstovi jednog te istog zakona. Zbog tih nejasnoća održan je sastanak navedene komisije i dana 09.08.2018. godine U Mostaru kojom je predsjedao Jasenko Tufekčić, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH, koji je izritirao okupljene razvojačene branitelje u režiji tzv. “kampa heroja i šatora istine“ i gdje su pale teške riječi na njegov račun. Tekst zakona o razvojačenim Braniteljima od 09.08.2018. godine javnost je imala prilike vidjeti jer je isti objavljen na određenim portalima, kao i svi nacrti tog istog zakona iz Zastupničkog doma, Doma naroda, kao i sa sastanka te komisije od 30.07.2018. godine.

Sastanak te komisije su ovog petka u Mostaru pratili razvojačeni Branitelji opet u režiji tzv. “kampa heroja i šatora istine“. Taj sastanak nije dugo trajao jer se ta komisija nije mogla usuglasiti niti oko čega, i gdje je član te komisije iz DF-a Davor Vuletić okupljenim braniteljima/borcima a bilo ih je po procjenama medija oko 50, rekao kako više ne želi sudjelovati u farsi i laži koja se sustavno čini tim „borcima“, te podnosi ostavku na mjesto člana te komisije. Javnost je bila jučer svjedokom verbalnih napada i dobacivanja prema Jasenku Tufekčiću i ministru branitelja Salki Bukvareviću od tih branitelja tj.boraca, koji su pod pratnjom specijalne policije napustili zgradu Vlade. Važno je također napomenuti kako sastanku te komisije opet nisu bili nazočni predstavnici tih branitelja/boraca ispred tzv. “kampa heroja i šatora istine“, premda su oni pismenim putem to zatražili prije održavanja te sjednice od predsjednika te komisije Tufekčića, a sjednici nisu prisustvovali ni premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić kao i predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara iako su bili najavljeni, čime su isti pokazali koliko drže do Branitelja odnosno najčasnijih sinova države BiH.

Ono što je javnost saznala iz izjava navedenih političkih predstavnika iz te komisije nacrt tog zakona o pravima razvojačenih Branitelja je vraćen Premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću koji kasnije ima zakonsku obvezi formirati komisiju koja će raditi na usuglašavanju teksta tog zakona nakon čega bi opet taj zakon išao u parlamentarnu proceduru u oba doma i nakon toga opet bla., bla., bla, bla. Razlozi zašto se taj nacrt vraća na početak je zbog proceduralnih grešaka koje su se dogodile prigodom usvajanja tog zakona u oba doma Parlamenta te na zajedničkim komisijama jer nisu vođeni zapisnici, neki amandmani su sporni jer nisu bili predmet rasprave kako to navodi Tufekčić i njemu slični tufekčići itd.,itd.,itd.

Gledajući jučer one scene ispred Vlade FBiH u Mostaru i iza nje doista to postaje sve degutantnije i teže za promatrati. Psovke, urlici i vrijeđanja od strane branitelja/boraca usmjerenih upravo prema onima koji su zaduženi da branitelji ili borci dobiju svoja zaslužena i stečena prava iz Domovinskog rata. Jučerašnje scene u Mostaru nisu bile prve a vjerojatno niti zadnje koje pokazuju istinsko stanje u državi BiH, FBiH, a poglavito stanje u braniteljskoj populaciji čiji se kraj još uvijek ne nazire na kakvo-takvo zadovoljstvo tih obespravljenih branitelja ili boraca.

Kao i u svakom ratu tako i u ovom koji vode branitelji/borci protiv bezdušnih političkih elita u FBiH postoje dvije sukobljene strane. Svaka strana u tom ratu želi javnost uvjeriti kako su njezini stavovi zakoniti i ispravni. Stranke i političari iz kojih dolaze žele sebe prikazati kao zaštitnike Ustava i zakona protiv svih i svakoga pa čak i od Branitelja koji traže svoja prava i na sve moguće načine žele prikazati kako Branitelji traže nemoguće, nerealne i neprovedive zahtjeve kako su ih to oni prezentirali javnosti. Kada ti isti političari budu stisnuti u onolikoj mjeri koja im ne jamči vlastitu sigurnost potpisati će i deal sa samim crnim vragom kako bi sačuvali svoje “guzice“ i sigurno napustili Parlament FBiH, kao i zgradu Vlade u Sarajevu ili Mostaru, da bi par dana nakon toga sve svoje potpise, riječi pogazili i opet jovo-nanovo po narodski rečeno, u što se ta ista javnost mogla uvjeriti više puta kada su branitelji blokirali institucije zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH te njenim županijama.

Druga strana su branitelji ili borci koji se od 2013. godine bore za svoja prava sadržana u Rezoluciji Branitelja u kojoj su sadržani svi njihovi zahtjevi. Od 2013. godine do dana današnjeg među tom istom braniteljskom populacijom su se dogodile mnoge turbulencije, gdje su vladajuće stranke preko svojih ubačenih doušnika i izdajnika, kao i putem tajnih službi kojih se ne bi postidjela ni UDBA ili OZNA uspjele u dobroj mjeri rascjepkati to braniteljsko živo tkivo koje je prijetilo vladajućim političkim garniturama ostanak i opstanak na vlasti. Jezgro braniteljskih predstavnika iz obje vojne komponente koji su se istinski borili za usvajanje svih točaka Rezolucije Branitelja održalo se zdravo sve do formiranja tzv. “kampa heroja“ u Sarajevu koji u tom kampu borave evo već više od godinu i par mjeseci a čiji predstavnici su u smislu zaštite Rezolucije Branitelja usmjerili sve svoje aktivnosti i mjere, premda u redovima tog kampa heroja ima mnogo onih koji već ostvaruju prava iz rata čime se dira u suštinu Rezolucije Branitelja za koju se potpisnici Rezolucije Branitelja (preko 70 udruga iz Domovinskog rata iz obje vojne komponente) od 2013. godine bore i gdje je predviđeno kako braniteljski dodatak mogu dobiti samo oni Branitelji koji ne ostvaruju nikakva prava iz Domovinskog rata.

Formiranjem tog tzv. “kampa heroja“ najprije su nastupili problemi na relaciji velike većine udruga potpisnica Rezolucije Branitelja iz Armije BiH i predstavnici tog kampa heroja, zbog čega je tadašnja UZB/Borci BiH u više navrata organizirala sastanke predstavnika Armije BiH potpisnici Rezolucije Branitelja i predstavnici kampa heroja u Kupresu, Vitezu i gdje se taj odnos uspio donekle izbalansirati i relaksirati na podnošljivu mjeru. Ipak unatoč tim pregovorima i razgovorima predstavnika kampa heroja i potpisnika Rezolucije Branitelja iz Armije BiH,predstavnici tog tzv. “kampa heroja“ su uvijek izričito i rezolutno izjavljivali kako Armiju BiH u svim budućim pregovorima s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH mogu predstavljati samo predstavnici tzv. “kampa heroja“ a svatko tko se želi njima priključiti u tom kampu je dobrodošao. Tada nastupaju problemi jer određeni predstavnici Armije BiH potpisnici Rezolucije Branitelja su se opravdano pobunili jer neki novi ljudi kojih do tada nije bilo nigdje tijekom svih prosvjeda,blokada u FBiH, kao i u svim važnijim pregovorima s predstavnicima vlasti, pokušavaju na silu i nezakonito preuzeti sve ovlasti u provedbi Rezolucije Branitelja, te su se oni odlučili povući iz borbe za usvajanje točaka Rezolucije Branitelja.

Kampu heroja su se također priključili i neki branitelji/borci koji doista jesu sudjelovali u svim blokadama i prosvjedima ali su zbog razloga poznatih samo njima napustili svoje legalne i legitimne predstavnike iz svojih općina i županija te se priključili tom kampu heroja. Važno je također napomenuti poradi svekolike javnosti kako je zemljište na kojemu je izgrađen tzv. “kamp heroja“u vlasništvu SDP-a BIH (bivši SKJ ili KPJ), koji im je izdao sve potrebite građevinske i lokacijske dozvole za formiranje tog kampa. A SDP je vlasnik i zgrade bivše Vlade FBiH u Alipašinoj 41., koji je tik pored tog kampa heroja, gdje je od najma poslovnih prostora za potrebe Vlade FBiH više godina ubirao preko 42.000,00 KM mjesečno, dok se sjedište te Vlade nije premjestilo u zgradu bivšeg Energoinvesta u Sarajevu, u ul.Hamdije Čemerlića br.2.

Ovdje je važno napomenuti kako su se pojedini visoko pozicionirani predstavnici tzv. “kampa heroja“ poput Hamze Krkalića našli na listama određenih stranaka za predstojeće parlamentarne izbore u BiH (Hamza Krkalić na 2. mjestu DF za skupštinu ZDK), nakon čega je došlo do verbalnog sukoba njega i nekih predstavnika tog tzv. „kampa heroja“ što su određeni portali i društvene mreže zabilježili. Isto tako važno je naglasiti kako se svaki Branitelj kao i svaki predstavnik Branitelja može naći na listi određene političke stranke, ali je jako bitno da Branitelji koje taj isti zastupa trebaju i moraju znati nalazi li se taj Branitelj na listi neke političke opcije kako bi se izbjegle sve nejasnoće.

Zbog svih tih problema na relaciji kamp heroja potpisnici Rezolucije Branitelja nezadovoljstvo je svakim danom sve više kulminiralo a naročito dana 28.02.2018. godine kada je veliki broj udruga potpisnici Rezolucije Branitelja iz obje vojne komponente odbilo izvršiti blokadu graničnih prijelaza i prometnica u FBiH i gdje definitivno dolazi do razlaza kampa heroja i potpisnika Rezolucije Branitelja. Uz kamp heroja su ostali neki članovi udruga Armije BiH iz FBiH koji nisu bili zadovoljni sa predstavnicima udruga u njihovim općinama i županijama. Uz kamp heroja je ostala i UZB/Borci BiH i njihova podružnica u Ljubuškom, dok su ostale UZB odbile blokadu, nakon čega su određeni predstavnici „boraca“ iz Ljubuškog počeli neviđeni medijski rat protiv predsjednika UZB ŽZH Vlade Marušića, iznoseći niz laži i kleveta na njegov račun bez ikakvih dokaza i činjenica a sve na temelju lažnih konstrukcija, i zbog čega su UZB iz Širokog Brijega, Gruda i Posušja promijenili svoje dotadašnje nazive u novi URB HVO-a ŽZH. Unatoč svim tim lažima i podmetanjima od stranke tzv. “kampa heroja i šatora istine“ prema predstavnicima Armije BiH potpisnici Rezolucije Branitelja i URB HVO-a ŽZH, predstavnici tih udruga su u dva navrata organizirali odlazak pred Parlament FBiH (18.04.2018. godine i 23.05.2018. godine) gdje ih se pojavilo preko 200 ali je njihovim legalno i legitimno izabranim predstavnicima onemogućen ulazak u Parlament FBiH upravo od strane predstavnika i članova samozvanog tzv. “kampa heroja i šatora istine“ gdje je Vladi Marušiću Predsjedniku URB HVO-a ŽZH dana 23.05.2018. godine bio direktno ugrožen život.

Tim nasilnim potezima samozvani i tzv. “kamp heroja i šator istine“ su na sebe preuzeli u cijelosti provedbu Rezolucije Branitelja u FBiH, i sve aktivnosti u svezi obrane svih točaka Rezolucije Branitelja. No, promatrajući sva događanja u vezi usvajanja Zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH u oba doma Parlamenta FBiH, da se primijetiti kako ti samozvani predstavnici svih razvojačenih Branitelja u FBiH iz obje vojne komponente (što oni odista nisu niti mogu biti) nemaju dovoljno kapaciteta, a ni potrebite reference za zastupanja zahtjeva razvojačenih Branitelja sadržanih u Rezoluciji Branitelja, a evo zašto:

-U prvom redu velika većina tih predstavnika tzv. “kampa heroja i šatora istine“ ne predstavljaju nikakve udruge već nastupaju u svoje ime ili u ime nekoliko odmetnutih članova iz njihovih bivših udruga, te nastupaju nelegalno i nelegitimno,

-Neki predstavnici tzv. “kampa heroja ili šatora istine“ mogu zastupati interese samo svojih lokalnih udruga iz njihovih općina ili županija a nikako cjelokupnu komponentu Armije BiH ili HVO-a kako to često vole isticati, gledajući natpise u medijima kako su ti isti predstavnici komponente Armije BiH ili HVO-a što je notorna laž, jer ih nitko osim nekih članova njihovih udruga za to nije odredio,

-Samozvani predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ osim što snimaju svaku sjednicu ili sastanak u zakonodavnim i izvršnim organima u FBiH i njenim županijama nemaju nikakvog drugog kapaciteta nešto reći ili pak zapisati, u što se javnost svakim danom sve više uvjerava,

-Velika većina članova tzv. “kampa heroja i šatora istine“ je već ostvarila prava iz rata pa samim time dolaze u sukob s izvornom Rezolucijom Branitelja za koju se kako kažu“bore“.

-Samozvani tzv. predstavnici „kampa heroja i šatora istine“ znaju samo kao papagaji ponavljati kako traže:

-objavu jedinstvenog registra Branitelja i korisnika prava,

-Braniteljski dodatak,

-Ukidanje udruga iz rata i prestanak njihova financiranja,

pa te naučene floskule ponavljaju kao mala djeca od koje dvije godine a uopće nemaju pojma što te tri divne riječi znače. Odnosno što znači svaka od njih ponaosob? Kako oživjeti svaku tu rečenicu? Koliko ima i kakvih to Branitelja koji traže i mogu dobiti taj braniteljski dodatak?Kako doći do jedinstvenog registra Branitelja a da vuk bude sit a ovce na broju? Da li je to objava registra branitelja ili pak izrada Zakona o jedinstvenom registru i objavi korisnika iz BiZ? Koliko je za tu namjenu potrebito financijskih sredstava i kako ih namaknuti jer je to obveza predlagača braniteljskog dodatka? Kako smanjiti broj udruga iz rata u FBiH, ne dirajući pri tome one udruge iz općina Gradova i županija jer to FBiH nema pravo kao ni federalno ministarstvo Branitelja? Kako sročiti i koncipirati realne, moguće i provedive zakone i zahtjeve po mjeri razvojačenih Branitelja, federalnog ministarstva Branitelja, Vlade FBiH, oba doma Parlamenta FBiH, Predsjednika FBiH, te međunarodne zajednice i MMF-a s kojim zahtjevima će svi biti zadovoljni i koji zahtjevi će konačno biti obranjivi na sudu?

Ništa od toga ti samozvani predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ nemaju osim što znaju primjenjivati silu kada im nestane argumentacije. Znaju također miksati laž i silu u svemu tome a predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti se s njima igraju kao mačka s mišem. Malo povuci malo potegni a oni se pjene kao nezadovoljna derišta pa blokiraju putove i granične prijelaze pri čemu dolaze u sukob s vozačima, kao i predstavnicima medija i koje znaju pri tome ozlijediti i zbog čega su kazneno procesuirani, a koji im smetaju kako bi istina otišla u svijet a ona odlazi jer mediji su čudo. Preko njih se vidi istina i laž. A predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ premda njihova borba izgleda kao živa istina ona je sušta suprotnost od nje. Ona je čista laž koja ne otkriva prave motive njihove borbe. A motiv tzv. “kampa heroja i šatora istine“ je preuzimanje političke vlasti u BiH i FBiH na predstojećim parlamentarnim izborima u BiH u listopadu 2018. godine preko onih stranaka koje su im mentori a one su: SDP, SDA, DF, a donekle i HDZ 1990. S druge strane preko tih određenih samozvanih predstavnika tzv. “kampa heroja“ svoju računicu ima i SDA. Svaka od tih stranaka ima svoju računicu u koju je ukalkulirala te predstavnike i članove tzv. “kampa heroja i šatora istine“. Za sve ove navode postoje dokazi koji će biti objelodanjeni kada za to dođe vrijeme a ono uskoro dolazi. A vi koji ne možete dočekati objavu takvih kompromitirajućih podataka evo vam malo materijala:

-Tzv. “kamp heroja“ je izgrađen na zemljištu u vlasništvu SDP BiH, koji im je izdao i sve potrebite građevinske i lokacijske dozvole,

-Hamza Krakalić je drugi na listi DF za skupštinu ZDK, za predstojeće parlamentarne izbore u BiH,

-Šerif Patković je u više navrata u prisustvu više svjedoka izjavljivao kako svakog člana tzv. “kampa heroja“ može kupiti za 20,00 KM,

-Uz više svjedoka ispred Parlamenta FBiH od 18.04.2018 godine jedan predstavnik tzv. “kampa heroja“ je izjavio kako je major Sead Kličić iz USK krenuo dana 28.02.2018. godine sa svojim članovima na središnjicu SDA u Sarajevu a što nije bila istina, i gdje je isti komentirao kako netko može krenuti na SDA a SDA „hrani kamp heroja 9/devet mjeseci“,

-Postoje jako bliske veze pojedinih predstavnika i članova UZB/Borci iz Ljubuškog sa strankom HDZ 1990, za što također postoje dokazi, objelodanjeni u tzv. “šatoru istine“ u Ljubuškom, i na pojedinim tajnim sastancima s predstavnicima te stranke, za što postoje dokazi koji će se po potrebi prezentirati u javnost, a poglavito svi dokazi u vezi budućih parlamentarnih izbora u BiH i blaćenja pojedinih predstavnika URB HVO-a ŽZH u toj stranci, kako isti ne bi kojim slučajem „zalutali“ na listu te stranke, ukoliko bi im ta stranka ponudila suradnju,

Ne umanjujući sve ono loše što su cjelokupnoj javnosti, a poglavito razvojačenim Braniteljima u FBiH bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH učinile stranke vladajuće koalicije SDA, HDZ BiH i SBB, potpuno je jasno kako se priprema neka nova koalicija odnosno neka nova “Alijansa za promjene BiH“ sa strankama SDP, DF, Naša stranka, GS, te laburisti i još nekom manjom strankom a eventualno i sa HDZ 1990 na federalnoj razini koja će preuzeti vlast u FBiH od ove sadašnje. Da bi to uspjeli potreban im je svaki glas a glasovi se najbolje skupljaju tamo gdje se ljudi okupljaju a to je evidentno u braniteljskim redovima. Stoga je potrebno pridobiti to biračko tijelo nudeći im sve što oni kažu samo kako bi se te stranke dočepale vlasti. A kada se dočepaju vlasti određenim predstavnicima tih “boraca“ iz tzv. “kampa heroja i šatora istine“ treba dati određene pozicije u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH i njenim županijama i nakon toga opet Jovo-nanovo. Vi obični razvojačeni Branitelji bez ikakvih prava iz rata i dalje blejite i dopuštajte da vas drugi strižu. Samo što će vas ovi koji planiraju preuzeti vlast ošišati do gole kože tako da će vam samo ostati novac za kartu jednom smjeru prema Deutchland ili nekoj drugoj državi EU ili svijeta.

To ukoliko se dogodi a sva je prilika za to sami ćete biti krivi zbog svoje malovjernosti. A vaša malovjernost rodila je lakovjernošću jer ste povjerovali vašim lažnim predstavnicima koji su poput lažnih proroka odveli vas na put za nigdje a vi to niste umjeli prepoznati. Niste umjeli prepoznati tko je za vas svih ovih godina iz obje vojne komponente lio znoj, krv i suze kako biste vi dobili svoja trajna, stečena i zaslužena prava razvojačenih Branitelja. Najčasnijih sinova države BiH. Tko je odvajao zadnju koricu kruha kako biste vi dobili svoja prava a on je sam bio spreman žrtvovati svoju obitelj za vas ne prodajući vas. Ne prodajući sebe. Ukoliko želite neka imena takvih ljudi koji su dali cijeli život za vas ne štedeći pri tome sebe evo vam ih:

-Esudin Džafić,
-Fahrija Pitić, Dedo,
-Armin Plivčić-Pliva,
-Irhan Ramić-Kiro,
-Vjekoslav Dragoja,
-Sead Kličić Major,

-Drago Grbavac koji doista ima određene zasluge u provedbi Rezolucije Branitelja jer je uvijek jurišao prvi na predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH premda bez razrađene argumentacije, činjenica i dokaza, koji mogu biti realni, mogući, provedivi i obranjivi na sudu, a koji ne govori istinu jer nije sposoban razlučiti laž od istine jer mu to njegov mentalni sklop ne dozvoljava, pa time dolazi u napast prešutjeti i ono o čemu bi trebao javno progovoriti i što jako dobro zna čime čini veliki grijeh.

Postoje tu još mnogi znani i neznani samozatajni branitelji koji su bili puna podrška ovim potonjim i koji se ne trebaju uvrijediti jer se nisu našli u ovom kontekstu ali najvažnije od svega je to što se oni nalaze u srcima svih istinskih razvojačenih Branitelja koji cijene žrtvu.

Svoju malenkost (Vlado Marušić) neću navoditi među zaslužnim predstavnicima razvojačenih Branitelja u FBiH jer sam ja: Kupljen, izdajnik, igrač HDZ-a BiH, kojemu je ta stranka dala negdje od 20 do 50 000 KM kako bi izdao Rezoluciju Branitelja, koji sam se sastao sa Salkom Bukvarevićem u nekom hotelu u Zenici, točno se zna sat kada smo ušli u hotel i kada smo iz njega izišli 2/dva dana prije 23.05.2018. godine, (zasjedanje Parlamenta FBiH), koji sam se lažno predstavljao kao predsjednik nepostojeće UZB ŽZH, koji sam sve radio za svoj vlastiti džep i interes, koji sam se tajno sastajao s ministrom Branitelja ŽZH Mladenom Begićem i nešto tajno s njim dogovarao protiv interesa razvojačenih Branitelja, koji sam nezakonito izvršio promjene naziva UZB u novi URB HVO-a,koji sam u 2/dva navrata vodio Branitelje u Sarajevo u direktnu pogibelj (18.04.2018. i 23.05.2018. godine) premda sam „znao“ što nas sve u Sarajevu čeka itd.itd.itd. Za sve gore navedeno sam od onih koji su me takvim okvalificirali zatražio dokaze koje očekujem na mjerodavnom sudu, a ukoliko ih isti ne dostave onda ću biti i ostati samo Vlado Marušić, razvojačeni Branitelj bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu koji se nikada i ni po koju cijenu ne prodaje i ne kupuje jer mi to ne dozvoljava moja vjera u Boga. A oni koji su me takvim lažno okvalificirali s tim će morati živjeti do svog groba.

Činjenično stanje je takvo da ovi sadašnji predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ nemaju niti elementarnog znanja u korespondenciji pisane pošte i razmjene pravno valjanih činjenica i dokaza s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH i stoga su i oni i razvojačeni Branitelji koje zastupaju osuđeni na potpuni neuspjeh u provedbi Rezolucije Branitelja u njenom izvornom obliku.

Predstavnici aktualne zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH mogu tim samozvanim predstavnicima tzv. “kampa heroja i šatora istine“ ponuditi samo mrvice u vidu socijale za najugroženiju braniteljsku populaciju gdje će se takvih prijaviti na stotine tisuća a od njih svoje socijalne naknade neće dobiti niti par tisuća pravih i istinskih Branitelja. O nekim trajnim i zajamčenim pravima Branitelja na braniteljski dodatak nema ni govora, a kamoli o izradi Zakona o jedinstvenom registru Branitelja. Također, nema govora ni o ukidanju prava korisnika BIZ (braniteljsko-invalidske zaštite) jer je u svim nacrtima Zakona o pravima razvojačenih Branitelja u Zastupničkom, Domu naroda, te na svim komisijama usvojeno kalo se obujam dostignutih prava branitelja neće dirati u narednih 5/pet godina, što drugim riječima znači da se preko 126 000 postojećih korisnika odnosno konzumenta prava neće dirati u njihovim pravima iz rata a svi znaju kako ih je više od polovice lažnih. Isto tako nema govora o raskrinkavanju istine o 577 000 tzv. “branitelja“ jer bi time stranka SDA nestala s političke scene zauvijek.

Sve su to poštovani Branitelji i cjelokupna javnosti blagoslovili i s time se složili predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ u oba doma Parlamenta FBiH, i na zajedničkim komisijama Drago Grbavac, Darinko Boto, Hamza Krkalić, Amel Pervan, Mirsad Siočić kao vodeći ljudi tog tzv. “kampa heroja i šatora istine”. Isto tako sve su radili u dosluhu sa strankom SDP i Zukanom Helezom bivšim ministrom branitelja u FBiH, kao i sa strankom DF, i njenim predstavnikom Mahirom Mešalićem pa vi povežite konce ukoliko vam to vaš mentalni sklop dozvoljava.

Konačno gdje je kraj braniteljskim mukama? Trpeći sva poniženja, mučenja, laži, podvale i završne pljuske u obraze Branitelja od pojedinih tufekčića i malo manjih tufekčića došlo se do zida svih nadanja, jer su parlamentarni izbori pred vratima. Bilo koja politička opcija preuzme vlast u FBiH morati će se suočiti s tim vrućim krumpirom u kojemu su sadržani zahtjevi razvojačenih Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH. Pitanje je samo tko će stajati nasuprot te ili tih političkih opcija koje će činiti vlast u FBiH? Hoće li to biti opet neki samozvani predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ili će to biti odista predstavnici razvojačenih Branitelja koji imaju karizmu,reference i kvalifikacije za dostojno prezentiranje realnih, mogućih, održivih i na sudu obranjivih zahtjeva tih Branitelja?Predstavnici koji će moći okupiti sve razvojačene Branitelje iz obje vojne komponente pod istu zastavu koja se vijori visoko na nebu i širi poruku mira, istine, ljubavi i pravde za najčasnije sinove države BiH. Zastavu od koje se diže kosa na glavi svima jer je ona jedina živa istina.

Vlado Marušić / SirokiBrijeg.info