Desetljećima MUP ŽZH “drmaju” brojne afere. Kriminal, korupcija, namještanje natječaja, krivotvorenje potpisa, suradnja s krim miljeom, neuplaćivanje radnog staža, zlouporaba policijskih djelatniku, namještanje natječaja, prikrivanje dokaza, kupovina diploma…. i još puno toga što je dopunjavalo medijske stupce i napise brojnih portala.

Sami djelatnici i Sindikat MUP-a ŽZH godinama su ukazivali na ove probleme. Neke stvari su se primijenile, neki ljudi maknuti s funkcija, neki sami otišli, a neki su nastavili po starome i niti jedna ozbiljna optužba nije javno izašla “iz ladice” Tužiteljstva ŽZH, a kamoli do kraja završena!

Svojevremeno o tom kriminalu naveliko je pisao i portal Ljubuski.net, SirokiBrijeg.info, Dnevno.ba…, rađene su brojne istraživačke radnje TV kuća i javnosti prikazivan dokazni materijal. Načelnik, a sadašnji gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić o tome je pred kamera javno pričao, ali do dana današnjeg Tužiteljstvo ŽZH nešto u svemu kaska i nikada nije pozvan na saslušanje svezi tih navoda!

Bivši ministar MUP-a ŽZH Zdravko Boras, prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Splitu zbog kaznenog djela Prijevare osuđen na kaznu zatvora od 1 godine koja se neće izvršiti ukoliko isti u roku od 3 godine ne počini drugo kazneno djelo, te je dužan u roku od 6 mjeseci od dana pravomoćnosti presude vratiti imovinsku korist pribavljenu navedenim kaznenim djelom u visini od 95.491 kunu (oko 25,200 KM) plus zatezne kamate.

Iako je prvostupanjska, a ne pravomoćna presuda, bivši ministar MUP-a ŽZH je prvi visokopozicionirani političar na ovim područjima koji je podni ostavku na ovu dužnost za vrijeme svog mandata.

Da smo u Republici Hrvatskoj, a na sreću mnogih visokopozicioniranih kadrova u policijskim redovima MUP-a ŽZH nismo, mnogi bi već od davno “gulili krumpire” i bili “vrhunski kuhari” po brojnim zatvorskim ustanovama diljem BiH.

Jedini poznati slučaj koji se ističe na ovim područjima i gdje Tužiteljstvo ŽZH “trenira mišiće” je onaj nad predsjednikom sindikata MUP-a ŽZH Vjekoslavom Markotom protiv kojega se vodi sudski proces od početka 2013 godine kada je Tužiteljstvo ŽZH krenulo u istragu istraga i gdje sve do danas, nakon sedam godina nije donesena pravomoćna presuda jer je za sebe navodno zadržao 2800 KM. Dovoljan je primjer koliko su Tužiteljstvo i Sud u Županiji Zapadnohercegovačkoj efikasni u svom radu i istražnim radnjama!

Tim povodom kontaktirali smo Vjekoslava Markotu koji je i dalje predsjednik sindikata ŽZH i zatražili od njega izravnim upitom odgovor, da nam pojasni što se događa u njegovu predmetu, jer ipak on više zna o ovome, nego oni koji ga “vucaraju” po Sudu toliko godina.

Gospodine, Markota, već nekoliko godina protiv Vas se vodi sudski proces za kazneno djelo pronevjere u službi, kako imamo uvid u optužnicu gdje se ističe da ste u periodu od 2009. god. do kraja 2012. godine naplaćivali prekršajne naloge i taj novac zadržavali za sebe, što možete reći na te navode i zašto je stala istraga protiv Vas?

Žao mi je što ne mogu govoriti o sudskom procesu, takav je zakon i pravila igre, a zaista bi volio i jedva čekam pravosnažnu presudu koja jedino i može biti-oslobađajuća. Dakle, u meritum procesa ne želim niti smijem govoriti, ali ste u pitanju istakli jedan period koji je bio unatrag već 10-11 godina i nismo trenutno niti na pola procesa.

Pa evo pitam sve nas i vas javnost, kakvo je to pravosuđe kad ne može okončati proces za 2.800 KM koji su u pitanju, za vjerojatnih 15 godina, kao se sada čini. Pa to je mrcvarenje čovjeka od strane koga drugog nego pravosudnog sistema. Nemam ja osobno ništa protiv da se na meni primjeni Zakon, tko sam ja da se isključim od toga. Primijenio sam zakon na drugima milijun puta, pa zašto ne bi i prema meni. Ali vrijeme i proces da od početka 2013. godine kada je naložena istraga pa sve do sada nije donesena pravomoćna presuda, a zadugo se ne nadzire kraj, govori o tome u kakvoj sredini i uvjetima živimo.

U čemu je onda problem, ako tražite pravično suđenje i ako Vam dokažu krivnju da vas osude kad se već ne “izvlačite” i ne povlačite “veze” kao neki?

To je moderni “goli otok” prema pojedincu, nema razlike. Zamislite koliko je to vremena i koliko čovjek mora imati živaca da sve to preživi, a da o troškovima ne govorim, enormni su. Mnogi drugi, životni i obiteljski procesi se zaustavljaju ili se uspore ili ih već sad mogu zaboraviti, te vrste posljedica su najgore.

Po ovim Vašim riječima to djeluje kao “iživljavanje” nad Vama ili nek vrsta “ucjene” koju bi mogli protiv vas bilo kada iskoristiti jer ste na ovoj poziciji kojoj jeste kao predsjednik sindikata i žestoko iznosite probleme s kojima se MUP ŽZH susreće i u koje upada. Hoćete li tražiti pravdu na većim nivoima sudova ako se ovo još odvuče?

Naravno, po završetku procesa ću pokrenuti sve moguće procese na svim nivoima sudovanja, znat će za ovo Europski sindikat, Strasbourg, zastupnici u Europskom parlamentu, dakle domaći, europski i svjetski subjekti. Ne samo zbog sebe, nego da na mom primjeru prestanu takve prakse i prema drugima. Kako ja osobno tako i drugi, ako već nemamo uvjete za ravnopravan pravni fajt, imamo barem pravo na brzo suđenje, a ne mrcvarenje.

Poznat nam je i detalj kako vam je vozilo u međuvremenu ukradeno, jesu li riješili taj slučaj, tj. jesu li pronašli počinitelja?

Pa evo kad već pričamo o progonu, o kaznenim djelima i sličnim stvarima koji mi se inputiraju i kroz javnost pokušavaju provući, postavljam javno i moralno pitanje tužiteljstvu – poluzi za progon – tko je meni učinio štetu, tko su počinitelji, gdje su u kojem zatvoru? Naime, simptomatično je baš te 2013. u veljači kada je krenula istraga protiv mene za ovu pronevjeru ispred stana mi je ukradeno vozilo u vrijednosti od 10.000 KM, pa me zanima je li još status da se NN osoba udaljila u nepoznatom pravcu?

Jeste li razmišljali nakon svega ovoga o ostavci na funkciji predsjednika sindikata MUP-a ŽZH s obzirom na cjelokupnu situaciju, i kako Vaše kolega gledaju na Vas?

2013.godine sam bio podpredsjednik sindikata MUP-a ŽZH, a 2015. godine sam se prijavio za predsjednika Sindikata jer se nitko nije javio za to mjesto. S ciljem da se sindikat ne raspadne javio sam se na to mjesto i obavljao ga do 2019. godine. Nakon isteka tog mandata od 4 godine, govorio sam da mi je već dosta i da ne bi više se bavio tim poslom, s mišlju da sam barem nešto popravio te da sam dao svoj doprinos poboljšanju statusa zaposlenika MUP-a. Međutim, najbliži suradnici u sindikatu, moje kolegice i kolege kako u matičnoj policijskoj upravi tako i u ostalima sam se ponovno kandidirao i izabran sam nadpolovičnom većinom već u prvom krugu. To za mene a i za širu populaciju može reći nešto samo za sebe. da su moje kolege sigurne da sam počinio ovo djelo koje mi se stavlja na teret, da li bi me izabrali prvi put, a kamo li drugi put. Dakle, kandidirali su me kolege i traže cijelo vrijeme da budem njihov glas, jer se njihov ne čuje. Drage volje ću nastaviti. Evo, mislim da je to dovoljan odgovor na postavljeno pitanje. Dokle god oni žele da budem na ovom mjestu i u ovakvoj većini, rado ću to biti i nastavit ću galamiti svim sredstvima da se upravo oni čuju. Ostavku ako bilo tko zatraži od onih s kojima radim, kojima vjerujem, podnosim istoga trenutka. Dakle, ovisi tko je traži, a traži ju par pojedinaca. Prenijeti ću vam citat jednog kolege: “Možda te mogu diskvalificirati u životu ili u policiji, ali u sindikatu ne mogu”. Takve i slične rečenice me nose.

Mnogi cijelo vrijeme govore po kavama, po hodnicima po uredima, no malo je onih koji žele činiti konkretne stvari. Mislim da sam pokazao ovih 5 godina da se ne krijem, da se na svaki članak potpisujem, ne krijem se iza organizacije sindikata. Govorim jasno i direktno i bez pardona ću poduzet x mjera, akcija i potezanja u budućem vremenu, tko zna što me sve čeka, jer znam sebe a to je da neću sjediti skrštenih ruku, poduzet ću nešto i to nešto je dovoljno i više je od ništa, više je od priče.

Pa, dobro, hoćete li nam reći kome je u interesu postupak protiv Vad?

“Opet se zna, kome je to u interesu a ja im svima mogu poručiti u vidu jedne stare poslovice: “Tko će iglom prišivati, polugom će razvaljivati!”” – odgovorio je na kraju našeg razgovora Vjekoslav Markota, predsjednik sindikata MUP-a ŽZH koji je izgleda jedini krivac za sve kriminalne radnje u MUP-u ŽZH.

Mili Marušić/ SirokiBrijeg.info