Premda je stanje u školstvu ZHŽ na rubu, gledajući ovih dana mnoštvo problema s kojima se susreću mnogi učenici i prosvjetni djelatnici, svjedoci smo da tu nije kraj.

Uz infrastrukturne probleme tu su i malverzacije, posebno u Javnim natječajima koje raspisuje Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH. U pitanju su natječaji za školske odbore škola ŽZH.

Posebnu pažnju ovog puta ima izbor školskog odbora Srednje škola Antuna Branka Šimića u Grudama ispred nastavničkog vijeća.

Prema raspisanom Javnom natječaju kojega je provelo Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH od 20. lipnja 2018. mnoga mjesta u školskim odborima osnovnim i srednjim škola ŽZH su popunjena. Također su popunjena dva mjesta ispred nastavničkog vijeća Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama jer su bile samo dvije prijave. Sve navedeno je nakon provedenog tajnog glasovanja (Statut Srednje škole Antuna Branka Šimića Grude, članak 35., stavak 5.) u školi potvrdilo Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH novim Javnim natječajem za nepopunjena mjesta.

Upravo je Ministarstvo dalo konačnu potvrdu Javnim natječajem od 13.12.2018. godine (IV. Ovaj Javni natječaj se raspisuje samo za pozicije koje nisu popunjene prethodno raspisanim Javnim natječajem., Večernji list 13.12.2018.).

Usputno rečeno, novi Javni natječaj od 13.12.2018. godine za Srednju školu Antuna Branka Šimića u Grudama je tražio jednog člana predstavnika Vlade i jednog člana predstavnika roditelja učenika škole.

Malverzacije nastaju s novim Javnim natječajem od 28.12.2018. godine gdje se traži samo jedan član nastavničkog vijeća Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama. Već izabrani kandidat se ponovno traži.

Tko je odgovoran za nepravilnosti i kršenje natječajnih procedura? Kandidat legitimno izabran se bez ikakvih razloga “uklanja” iako je izabran sukladno Statutu i Pravilniku te potvrđen.

Kome ne odgovara sastav školskog odbora? Hoće li reagirati nadležne institucije zbog kršenja Statuta i Pravilnika?

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info