Federalno ministarstvo za braniteljska pitanja privodi kraju unošenja podataka za svakog pripadnika oružanih snaga kojoj je jedinici pripadao i ovaj posao bi trebalo biti završen do 10. veljače i javno objavljen u sklopu Jedinstvenog registra branitelja.

Na ovaj način će se zapravo znati tko je od 593.597 pripadnika oružanih snaga bio u borbenom, a tko u neborbenom dijelu, a što je jedan do braniteljskih zahtjeva odranije.

“Federalno ministarstvo za pitanje branitelja redovno radi svoje poslove u skladu sa zakonom. Mi privodimo kraju unošenje podataka vezano za Registar i iskreno se nadamo da ćemo u roku koji je zakonom predviđen završiti svoj dio posla. Onako kako smo prvi dio, i drugi dio ćemo objaviti na našoj web stranici. Za sada nema velikih problema, unose se podaci u grupama za vođenje vojnih evidencija i iskreno se nadam da ćemo ispoštovati zakonom predviđen rok. To je oko 10. veljače da bude objava” – rekao je za Faktor.ba Salko Bukvarević, federalni ministar za braniteljska pitanja.

Dodaje kako je Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji zapravo precizirao da se u Registar treba unijeti podatak tko je bio pripadnik Armije, HVO-a i MUP-a.

“I to je neki borbeni dio. Odnosno, tko je bio pripadnik civilne zaštite, namjenske industrije, logističkih baza ili nekih drugih popratnih jedinica. Unijet ćemo te podatke i naša obaveza je da unesemo broj posljednje jedinice kojoj je pripadao, naznačit ćemo u kojem dijelu oružanih snaga je bio – rekao je Bukvarević.

Faktor.ba