Milan Galić, ravnatelj Uprave policije ZHŽ, je potvrdio kako je policija napravila mnogo propusta u istraživanju slučaja stradavanja Mile Solde iz Širokog Brijega.

Međutim, u policiji je uvriježeno mišljenje da inspektori moraju isključivo postupati prema nalogu tužitelja, a u ovom slučaju tužitelj je bio Borislav Čuljak. Pa, po svemu sudeći, u slučaju Soldo je došlo do organiziranog propusta, jer tužitelj Čuljak u tri tjedna nakon slučaja nije dao nikakav istražni nalog. To kod Čuljka nije jedini slučaj, već je, kao “iskusan” tužitelj, u mnogim radnjama izostavljao naloge za istragu, niti je istragu nadgledao i pratio. O tome govore pisani dokumenti.

Milan Galić ništa ne poduzima protiv inspektora i načelnika Kožula

“Zatražili smo od PU Široki Brijeg da se vidi je li Unutarnja kontrola utvrdila da je postojalo određenih nepravilnosti u predmetu. Svakom djelu treba pristupiti kao da se radi o teškom kaznenom djelu. Po meni je trebalo brže odraditi kompletnu istragu, saslušati svjedoke.

Odjeća nije izuzeta, nekoliko dana iza događaja PU Široki Brijeg uputila je dopis Tužiteljstvu da se izuzme medicinska dokumentacija. Nedostatak je utvrđen prilikom očevida, isti je rađen po noći i nije urađen kako treba, što će biti predmet istrage. Odgovornost je na istražitelju koji vodi očevid.” – kazao je Milan Galić.

Njegova izjava prokazuje velike propuste policijskih inspektora, koja će se prelomiti samo preko njihovih leđa. Zar načelnik PU Široki Brijeg Pero Kožul nije morao reagirati ili mu to nije bio interes zbog imena osoba koja su se spominjala unatrag dva mjeseca.

Nužne istražne radnje Tužiteljstvo ZHŽ zapovjedilo tri mjeseca nakon događaja

Nakon tri mjeseca od događaja stradavanja na rođendanskoj fešti kćerke jednog širokobriješkog tajkuna tužitelj Borislav Čuljak je zapovjedio nužne istražne radnje. Jedna od njih je izuzimanje mobilnih telefona, što je trebalo učiniti istu noć. U Širokom Brijegu kruži informacija da je slučaj snimalo nekoliko osoba, ali ako do danas nije proradila nečija savjest, teško da će tri mjeseca nakon slučaja.

Pitamo se tko vlada Širokim Brijegom? Mafija ili bi trebala uređena vlast. Gradonačelnik Miro Kraljević je kazao da smjena u policiji treba biti i da je načelnik Pero Kožul prvi na redu. Vidjeti je tko je jači gradonačelnik ili siva politička eminencija, kojoj Miro Kraljević ne bi smio pripadati.

Ali u svemu zabrinjava ponašanje ravnatelja Uprave policije ZHŽ Milana Galića iz Posušja, jer njegovi postupci govore da funkcija koju obnaša nosi puno više odgovornosti i stručnosti, od onoga što isti izjavljuje i čini.

Ljubuski.net