RASTROŠNI GRANIČAR: Galićev Touareg kod Mire Rupčića plaćen 105.000 KM

LJUBUŠKI – Kad je grupa radnika Granične policije BiH upozorila na rasipništvo svojih rukovoditelja, bila je potpuno u pravu. Sirotinjske granične kućice u kojima sjede i ovih vrelih dana se “otkuhavaju” službenici GP BiH su tragična osobna karta ove zemlje. Dovoljan je i ovlašan pogled da se vidi ova pozadina neimaštine. Pripadnici GP-a na mnogim graničnim prijelazima uglavnom vrše nuždu “iza stabala”, piše Patria.

Jedan od visokorangiranih službenika GP BiH Svevlad Hoffmann, koji je među prvima pozvao na zaustavljanje rasipništva i za racionalno ponašanje s proračunskim sredstvima, 15. lipnja 2016. godine je suspendiran, navodno zbog istrage o potrošenih par stotina maraka tijekom jednog službenog puta.

nabavka-mrm240620161

To dokazuje “Pravilnik o uvjetima nabavke i načinima korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine”. Po tom Pravilniku u članu 3. stoji da visoka klasa putničkih vozila obuhvaća vozila čija je cijena od 100 do 130 tisuća KM. Touareg je koštao 105 tisuća KM. U članu 11. tog Pravilnika stoji da je korištenje visoke klase automobila dozvoljeno samo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH. Istina šefovi GP-a su pokušali u svom internom “Pravilniku o uvjetima nabavke i korištenja vozila” za službu “preparirati” važeći pravilnik ove države, ali su to uradili nevješto. Oni “touareg” u članu 3. nazivaju specijaliziranim prijevoznim sredstvom, jasno je da nema ništa specijalizirano u jednom luksuznom putničkom vozilu kakav je “touareg”.

Jednako rasipnički kupljen je i Passat za Galićevog zamjenika Zijada Srabovića i to za 56 tisuća KM. U oba slučaja prodavač je bila autokuća M.R.M. iz Ljubuškog.

nabavka-mrm240620162

Pored goleme cijene od 105 tisuća KM, naručeni su led blinker i folije za Galićev touareg, pa čak i za passat Zijada Srabovića. Naime, kad se direktori voze svojim kućama, u rijetkim dolascima i odlascima iz Sarajeva, da mogu staviti na krov auta led blinker i nesmetano proći kroz kolone umornih građana, a da pritom niko ne može vidjeti da su upravo Galić i Srabović ta privilegirana bratija ove države. Dodatna oprema na ukupnu cijenu od 105 tisuća, iznosi novih 6.605 KM. Ali i to nije sve, pa je oko 4.000 KM izdvojeno za rezervne gume za luksuzne automobile “luksuznih” direktora, navodi Patria.

Grupa radnika, koja je pozivala na racionalno trošenje upozorila je i na cijene opreme, posebno na košulje, koje su nabavljane za 46 KM po komadu, što je na velike količine ogromna cijena. Situacija sa cijenama nije ništa bolja ni sa drugim dijelovima opreme.

nabavka-mrm240620163

Posljedice rasipništva su kulminirale nedavnim saznanjem da je MUP Kantona Sarajevo pomogao GP BiH s uredskim priborom, te sa određenim količinama toalet papira. Dakle, dok se novac razbacuje na “touareg” i njegovu luksuznu dodatnu opremu, radnici GP BiH nemaju ni za osnovne higijenske potrebe. Čini se da je u ovoj policijskoj agenciji suspendirana ljudskost.

Nap.ba