ŠIROKI BRIJEG – U sklopu blagdana sv. Franje i programa „Kulturne priredbe na spomeničkoj baštini“ u nedjelju je u Rasnu svečano otkrivena skulptura „Žena s burilom“, te blagoslovljena obnovljenja kapelica iz 1881. godine.

Skulpturu je otkrila najstarija žena u Rasnu, devdesetčetverogodišnja Mara Musa, uz asistenciju dekana Likovne akademije prof Stjepana Skoke te uz pratnju članica HKUD Biloševica. Blagoslov i svečanu misu u obnovljenoj kapelici predvodio je don Željko Majić, tajnika mostarske biskupije i izaslanik biskupa Ratka Perića.

Skulptura kraj zdenca

Točno prije 100 godina u Hercegovini je, a tako i u Rasnu, vladala nezapamćena suša koja je prouzročila glad. Danas, kad je u Rasnu i okolnim selima izgrađena vodovodna mreža i dovedena pitka voda, u znak zahvalnosti našim majkama, našim materama, u autentičnom hercegovačkom selu podignut je kameni spomenik „Žena s burilom“.

Autor kiparskog rješenja je umjetnik Anđelko Mikulić, a stručni suradnik akademski kipar Stjepan Skoko, dekan Likovne akademije Sveučilišta u Mostaru.

rsk3102016-1

Nositelj projekta je Hrvatsko društvo čuvara baštine u sklopu realizacije aktivnosti „Kulturne priredbe na spomeničkoj baštini“.

Kameni je blok dimenzija 1x1x 2 metra izvađen u kamenolomu „Muša“ u Crnim Lokvama, a obradila ga je tvrtka Dinarakamen.

Pripremu i računalnu obradu uradio je Rade Šaravanja, a strojnu obradu skulpture kamenoklesarska radnja AG Kamen Široki Brijeg d. o. o.

Visina je kamene skulpture 1,8 metara, a s postoljem 2,1 metar. Ukupna težina je cca 1.500 kg.

„Više od jednog stoljeća te su žene na svojim leđima svakodnevno nosile svježu vodu do svojih domaćinstava i tako s vremenom postale dio seoske memorije. Ova skulptura bit će trajan spomen na tisuće žena iz Hercegovine koju su bile hraniteljice obitelji te će novim naraštajima, kao i brojnim turistima dočarati kako se nekada voda dopremala do kućanstava. Dolazeći na bunare žene su nosile rublje za pranje, a vraćale se s vodom u burilu na leđima“.- kazao je Ivan Dugandžić voditelj ovoga projekta. Te je dodao:

„Prisjećamo se tih vremena te ovom kamenom skulpturom žene s burilom želimo zahvaliti našim majkama, vrijednim ženama koje su u prošlim vremenima podnijele ogroman teret i žrtvu kako bi svojoj djeci, svojim obiteljima, osigurale ono najosnovnije za život, kao što je voda„ Na kraju svečanosti, na platu između groblja i stare Fratarske čatrnje, na mjestu stari derneka na Rasnu, nastupalo je HKUD Biloševica.

rsk3102016-2

Obnovljena kamena kapelica iz 1881. godine

Prvu je kapelicu u groblju Kremenje 1881. godine podigao župnik fra Ilija Skoko s vjernim pukom. Veličina joj je bila 6 x 4 metra. Ona je služila kao župna i grobna kapela. U groblju su se obično slavile pučke mise, Krizma, Mlade mise i drugi obredi sve do1961. godine, kada je izgradnjena župna crkva. Nažalost, oko godine 1968. godine porušena je kamena kapelica, a na istom je mjestu podignuta ”betonska” kapelica.

Ta kapelica u groblju Kremenje bila je u dosta lošem stanju. Na njoj nije izveden nikakav zahvat od 1969. godine. Problem je bio loš krov, zidovi, narušena statika i velika količina vlage u kapelici. Kako je građevina vapila za obnovom, na blagdan Svih svetih 2013.godine župnik fra Ignacije Alerič, pokrenio je prvu inicijativu. Udruga Hrvatsko društvo čuvara baštine prihvatila je ulogu vođenja projekta. Nacrte i projektnu dokumenaciju izradili su inženjeri Ante Musa i Ivan Dugandžić, koji je ujedno vodio i pratio realizaciju projekta. Mentor projekta bio je prof. dr Ivo Čolak s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Glavna sredstva osigurana su preko javnih poziva/natječaja Ministarstva prosvjete, kulture i športa županije Zapadnohercegovačke, Federalnog ministarstva kulture i Sektora za kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH te potpore JU Coming i grada Širokog Brijega. Dio novca preko župnog ureda Rasna uplatili su sami mještani.

Kamenoklesarske radove izvodili su majstori Ivan Martinović (glavni majstor) i Ivan Petrušić (pomoćni majstor). Krovopokrivačko radove je izvodila tvrtka „Raspudićl“ iz Ljubuškoga. Otvori su izrađeni u radnji Dualmont, a žbukanjesu izveli „Bosan i Goje“ s svojom ekipom.

Mario Brkić / RasnoPortal.net