RAĐA SA STRANE: Uhićeni djelatnici EP HZ HB Mate Pavković i Ivana Bunoza

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) jutros su uhitili suradnike Pramoda Mittala koji je optužen za višemilionski kriminal u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL).

Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, po nalogu Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli Federalna uprava policije vrši pretrese na području općina Ljubuški, Posušje, Mostar i Lukavac, a u akciji su dosad uhićeni Ivan Vukšić, Mato Pavković i Ivan Bunoza članovi Nadzornog odbora GIKIL-a čiji je rad zabranio Općinski sud u Tuzli.

Prema neslužbenim informacijama koje je Klix.ba dobio u Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, Federalna uprava policije trenutno vrši pretrese i u prostorijama GIKIL-a, gdje bi moglo uslijediti još nekoliko uhićenja.

Kako se doznaje, Vukšić i još dvije dosad uhićenih osobe su pod sumnjom na počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlasti.

Konkretno Vukšiću se na teret stavlja nezakonito opunomoćenje od firme GSHL nad kojom je pokrenut postupak likvidacije, odnosno nezakonito djelovanje u GIKIL-u.

Vukšić je prije dva mjeseca imenovan za člana Nadzornog odbora GIKIL-a, kada je ova firma ostala bez predstavnika državnog kapitala. Upravljanje, odnosno predsjedavanjem Nadzornim odborom dodijeljeno je Shristi Mittal, kćerki vlasnika firme GSHL Pramoda Mittala koji je u srpnju ove godine uhićen po nalogu Tužiteljstva TK, nakon čega je platio kauciju za izlazak iz pritvora.

U spornom Nadzornom odboru nalazili su se još i Edin Hodžić, Ivan Bunoza i Mato Pavković. Sve njih je izabrao GSHL Pramoda Mittala, osumnjičenog za višemilijunski kriminal, dok su predstavnici državnog kapitala ostali bez sudjelovanja u upravljanju.

Nakon toga, reagirao je i Općinski sud u Tuzli donošenjem rješenja kojim zabranjuje GIKIL-u provođenje odluka koje su donesene na posljednjoj sjednici Skupštine društva, a samim tim zabranjeno je i djelovanje Nadzornog odbora s predsjednicom Shristi Mittal.

GIKIL je formiran spajanjem KHK i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač je ubačen Global Steel Holdings Ltd (GSHL) Pramoda Mittala.

Zbog sumnji na nezakonite radnje na sjednici Skupštine GIKIL-a u slučaj se uključilo i Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona, po čijoj naredbi su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK već ranije izuzeli određenu dokumentaciju iz ove firme, piše Klix.ba.

Nakon što su u jutrošnjoj akciji FUP-a “Jumper”, a prema naredbi Tužiteljstva TŽ, uhićeni djelatnici Elektroprivrede HZ HB Mate Pavković i Ivana Bunoza i s obzirom na teške optužbe, portal Ero.tel pokušao je saznati kakav će biti njihov daljnji status.

Iz ove firme su dobili zanimljiv odgovor kojeg prenosimo u cijelosti:

“Mate Pavković i Ivana Bunoza su zaposlenici EP HZ HB d.d. Mostar.

Gosp. Pavković se jutros javio svom neposrednom rukovoditelju i rekao da je spriječen doći na posao zbog lišenja slobode., a gđa Bunoza danas ima slobodan dan, unaprijed zatražen sukladno aktima Društva.

JP EP HZ HB d.d. Mosta će u ovom slučaju, kao i svakom drugom, postupati sukladno zakonu i aktima Društva temeljenim na zakonima koji definiraju pojedinu materiju”, naveli su u odgovoru iz EP HZ HB za Ero.tel.

SirokiBrijeg.info