Prvi.tv prozvao branitelje zbog najavljenih prosvjeda, ta ih nazvali “lijanovićevim” potrčkalima!

Za 25. travnja u Sarajevu, točnije ispred Vlade Federacija BiH, Savjet branitelja BiH najavio je masovne prosvjede, gdje kako kažu očekuju preko 30 000 tisuća prosvjednika. Branitelji su jedna od najugroženijih socijalnih skupina u Bosni i Hercegovini, a kada govorimo o pripadnicima HVO-a onda možemo reći i najpotlačenija s obzirom na procese kojima se piše neka nova povijest i pokušava ocrniti čitav Domovinski rat i uloga HVO-a u njemu, piše Prvi.tv.

Slučajno ili ne, ali zanimljiva činjenica je kako veliki prosvjed dolazi baš u izbornoj godini. Ono što je još zanimljivije, među organizatorima prosvjeda nema niti jedna krovna hrvatska udruga, pa ni bošnjačka. O čemu se dakle radi!?

Krovne udruge iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, a koje su nositelji čitavog ratnog i poslijeratnog vojnog legitimiteta ne sudjeluju na ovim prosvjedima. Na prosvjedima će sudjelovati niz manjih braniteljskih udruga koje se nalaze unutar dva većinska naroda u Federaciji BiH, a među njima tek par hrvatskih braniteljskih udruga. Većina bošnjačkih udruga koje izlaze na prosvjede nalazi se pod “zapovjedništvom” Zukana Heleza, bivšeg SDP-ovog ministra za pitanja branitelja u Vladi Federacije BiH koji je selektivnim oduzimanjem prava pripadnike HVO-a doveo na rub egzistencije. U pozadini prosvjeda naravno da se ne nalaze prava branitelja, već apetiti lijeve koalicije SDP-DF koja je najavila zajednički izlazak na izbore.

S druge strane kada su u pitanju hrvatske braniteljske udruge koje će sudjelovati u prosvjedima vrijedi spomenuti i Udrugu Zaboravljenih branitelja koja od svog nastanka sinkronizirano djeluje sa Narodnom strankom Radom za boljitak, koja je pripadnicima ove udruge dijelila i poticaje iz proračuna Federacije BiH.

Nije nikakva tajna da je predsjednik Udruge Zaboravljenih branitelja, Drago Grbavac i sam član stranke koja je sudjelovala kroz podjelu poticaja u najvećoj pljački federalnog, kao i županijskih proračuna u povijesti BiH. Ono što je u čitavoj priči zanimljivo jeste oživljavanje Narodne stranke Radom za boljitak od strane koalicije SDP-DF koja će vjerovatno trebati usluge ove stranke u narednom periodu.

Cilj ovih prosvjeda, u kojima prosvjednici traže između ostalog i braniteljski mjesečni dodatak za svaki mjesec proveden u obrani, pazite sad, Republike Bosne i Hercegovine, je svakako destabiliziranje političkih prilika pred izbore. Prosvjednici zahtjevaju rezolucijom koju su organizatori potpisali prošle godine da dodatak ne smije biti manji od minimalne mirovine u Federaciji BiH što bi značilo da traže 326 KM za 60000 tisuća branitelja što u konačnici iznosi 19 milijuna i 560 tisuća KM mjesečno, odnosno 234 milijuna, 720 tisuća KM u godinu dana. Pitanje je može li proračun Njemačke to izdržati. Realno gledano zahtjev prosvjednika je nemoguće ispuniti, ali je i očito da prosvjednicima nije ni bio cilj da im se ovi zahtjevi ispune.

Cilj prosvjeda je napraviti pritisak na vlast, zaoštriti političku situaciju pred izbore, oživiti ljevicu u Federaciji BiH, vratiti Lijanoviće na scenu, a možda ponoviti i rušilačke pohode na državne institucije, što smo već vidjeli, a čiju obnovu danas opet plaćaju građani. Među zahtjevima Rezolucije su i jedinstveni registri branitelja, kao i stvaranje “alijanse” svih organizacija na području cijele FBiH, valjda kako bi pripadnici HVO-a i Armije BiH pričali jedni drugima događaje iz rata dok su pucali jedni na druge.

Zanimljivo je kako udruge koje organiziraju prosvjede, a koje su u teškoj situaciji, organiziraju besplatan prijevoz za sve zainteresirane bez obzira na općinu. Kako saznajemo iz ovih udruga po njihovim riječima organizatori prosvjeda su Udruženje nezaposlenih i demobiliranih boraca iz Bihaća, Unija veterana iz Donjeg Vakufa / Uskoplja, Zaboravljeni branitelji podružnice Mostar i Ljubuški, Savez JOB veterana 91-96 USK, Jedinstvena organizacija boraca, Udruga “Maloljetni demobilirani borci Armije BiH”, Udruga nezaposlenih demobiliranih boraca iz Bihaća, Zaboravljeni branitelji Tuzlanske županije, Organizatori otpora Krajine te mnoge druge, što god da to značilo.

Što će se dogoditi na prosvjedu to tek trebamo vidjeti. Međutim, ostaje činjenica kako na prosvjedu neće sudjelovati krovne udruge HVO-a i Armije BiH. Na kraju prilažemo rezoluciju sa svim potpisima udruga.

Prvi.tv