U prostoru Narodne knjižnice otvorena izložba skulptura Ljube Mihalja Skokića

U prostoru Narodne knjižnice Hrvatskog kulturnog doma Široki Brijeg otvorena je izložba skulptura Ljube Mihalja Skokića. U uvodnom dijelu ovoga kulturnoga događaja obratio se Srećko Slišković, voditelj HKD i Likovne kolonije ističući kako dugo prati radove Ljube Mihalja Skokića, izuzetne vrijednosti, što potvrđuje i ova izložba. Posebice je naglasio njegov rad i u tuđini, a još više u svom Rakitnu.

– Čitav opus Ljube Mihalja Skokića može se svesti na tri vertikale – vjera, domovina, život. A vjera u život i snažna volja za životom prožimaju svako Ljubino djelo. Njegovi likovi su sveci, državnici, sportaši i uopće ljudi.

Autor izloženih skulptura Ljubo Mihalj Skokić vratio se svojim korijenima, vadi ih iz zemlje ne dopuštajući da istrunu, naglasio je Slišković.

U sklopu programa otvaranja izložbe skulptura u Širokom Brijegu nastupila je Lucija Zovko izvodeći na gitari pjesme Lidije Bajuk. Recitator, glumac i sociolog Jozo Kolobarić recitirao je pjesme fra Vlade Lončara “Rakitski nocturno” te izvadak iz teksta Ljube Kovača “Hercegovački Michelangelo”.

Dobro posjećenu izložbu otvorio je gradonačelnik Miro Kraljević ističući vrijedne radove autora Mihalja, uputio čestitke te potaknuo na suradnju svih kulturnih djelatnika. Inače, kipar Ljubo Mihalj Skokić iz Rakitna izlagao je svoje radove daleko, dalje od Rakitna, Posušja i Hercegovine – u Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj. Autoru Ljubi pristigle su čestitke i pohvale za uporan rad i u 77. godini života. I sam se zahvalio svima u Narodnoj knjižnici na organizaciji izložbe i na pohvalama.

– Istina je da sam radio jako puno od jutra do sutra. To mi daje neobičnu snagu i energiju da i dalje radim u svom kraju i izlažem na sve strane. Svaki novi uradak kao da mi daje snage za doživjeti stotu. Pozivam sve vas da navratite u moj eko vrt i okućnicu, u moj dragi kraj Rakitno, podno brda Jarebinjaka, rekao je autor Ljubo Mihalj Skokić i nasmijao posjetitelje ove izložbe. Na izložbu su pristigli Posušani, Širokobrijeržani, Čitlučani i Rakićani sa svih strana, a otvorena je do 16. lipnja 2017. godine u prostorima Narodne knjižnice Široki Brijeg.

Pero Crnogorac / Vecernji.ba