Ako prodajete svoj stari disk, pobrinite se da ga obrišete kako treba jer puno toga još nije pobrisano!

Istraživanje provedeno od strane Blancco Technology Group pokazalo je da ljudi prilikom prodaje korištenih HDD i SSD diskova ne brišu njihov sadržaj na adekvatan način pa se kasnije mogu naći u problemima jer oni koji ne trebaju dolaze do njihovih privatnih podataka.

Dapače, među kupcima je velik broj onih koji ciljano traže sve one nepažljive i potom dolaza do vrijednih podataka, koji u konačnici mogu značiti i materijalnu korist. Stoga, treba biti više nego oprezan prilikom brisanja i formatiranja sadržaja na diskovima.

Točnije, Blancco Technology Group je kupila 200 korištenih diskova svih vrsta putem eBaya i Craigliste, od čega je 93 posto bilo HDD, a sedam posto SSD. I na njih čak 78 posto pronađeni su dijelovi podataka, na njih 67 posto bili su osobni podaci, a na njih 11 posto osjetljivi korporativni podaci, što je iznimno zabrinjavajuće. Dakle, riječ je o samo 200 diskova kupljenih u jednom manjem dijelu Sjedinjenih Američkih Država!

Kad su se potrudili, u Blancco Technology Group uspjeli su forenzičkim metodama doći na njih devet posto do e-mail adresa raznih kompanija, na njih pet posto do poslovnih rezultata i raznih izvješća, a na njih tri posto i do podataka klijenata, kao i popisa transakcija ovisno o pokojem poslu.

Što se tiče osobnih podataka, na 43 posto diskova su bile fotografije, na njih 23 posto brojevi računa, osobni identifikacijski brojevi, lozinke za razne korisničke račune i mnoštvo takvih osjetljivih podataka.

Da biste se zaštitili od ovakve situacije nije dovoljno samo obrisati sadržaj ili formatirati disk potrebno je koristiti alat kao Disk Wipe, koji sve skupove podataka mijenja novim bitovima i time uklanja podatke koji su bili na tom mjestu. No, ne smije se stati na jednom pokušaju već ih treba ponoviti minimalno šest puta, a najsigurnije je obaviti postupak desetak puta. Nažalost, to traje satima samo za jedan pokušaj…

Ictbusiness.info