Home Tehnologija Internet Kako procijeniti preostali rok trajanja vašeg SSD diska

Kako procijeniti preostali rok trajanja vašeg SSD diska

0
Kako procijeniti preostali rok trajanja vašeg SSD diska

Za razliku od klasičnog hard diska, SSD ima ograničen broj zapisa, te nakon toga postaje neupotrebljiv za zapisivanje i prelazi u način rada samo za čitanje datoteka. To se dešava zbog vrste tehnologije na kojoj je svaki SSD disk zasnovan i napravljen, (više o tome možete pročitati u članku kako rade SD diskovi), drugim riječima to je cijena koju plaćate kada sa ugrađenim SSD diskom dobivate veliki napredak u brzini rada svog računala ili laptopa.

Ali za većinu prosječnih korisnika ovo nije informacija o kojoj trebaju razbijati glavu niti se zabrinjavati. Jer sama matematička računica kaže da bi zahtjevan korisnik SSD diska trebao nekoliko godina intenzivne uporabe, da bi ostano bez mogućnosti zapisivanja na svoj SSD disk, pa zabravo i nema nekog razloga za brigu.

Ako ste znatiželjni koliko je godina preostalo vašem SSD disku, prenosimo jedan zanimljiv način procjene.

Najprije malo matematike. U prosjeku, moderni SSD disk će normalno raditi dok ne zapišete oko 700 TB podataka tijekom svog životnog vijeka i normalne uporabe. Neki diskovi mogu preživjeti i duže, a neki kraći, brojka od 700 TB je samo prosjek. Ako na svom SSD disku možete vidjeti koliko ste podataka snimili na njega do sada, onda možete procijeniti i preostali vijek trajanja vašeg SSD diska.

Ovjde će nam pomoći jedan mali programčić koji se zove CrystalDiskInfo, dovoljno je da ga instalirate i dobit ćete informacije koje vam trebaju o trenutnom stanju vašeg SSD diska.

Najprije preuzmite program CrystalDiskInfo ovdje.

Instalirajte i pokrenite CrystalDiskInfo.

Pogledajte „Health status“. Ako je status „Good“ , onda je vaš SSD disk potpuno ispravan i nemate razloga za brigu. Ako Health status javlja drugačijiu informaciju onda vaš disk ima problema i možda biste trebali istražiti dalje.

Vratimo se na preostali životni vijek SSD diska. U gornjem desnom kutu (vidi sliku), možete pronaći informaciju koliko je vaš SSD disk dosada zapisao podataka „Host Writes“ U našem slučaju je brojka 23,88Gb, a to je ukupna količina zapisanih podataka od kada je disk prvi puta pušten u pogon.

Na primjer, ako vaš SSD disk ovdje pokazuje 400 TB, tada možete procjeniti da ste na više od polovice od ukupnog vijeka trajanja vašeg SSD diska. Što se više približavate brojci od 700TB, to više razmišljajte o backup-u vaših podataka sa diska. Ali realno govoreći, trebalo bi nekoliko godina intenzivne uporabe da se približite toj brojci!

PcChip.hr