Priznanja Ivanu Milićeviću na Ženevskom Salonu inovacija za “trajnu osnovu za saće“

S tri zlatne, tri srebrene i jednom brončanom medaljom, od ukupno osam predstavljenih inovacija, bh. inovatori su se, nakon četiri godine odsustva, uspješno vratili na Ženevski Salon inovacija, prenosi Anadolu Agency.

Na svečanosti proglašenja dobitnika priznanja, koja je održana u subotu navečer, zlatne medalje su dobili dr. Fikret Alić iz Tuzle, Ivan Milićević iz Posušja i dr. Zehrudin Osmanovićiz Lukavca.

Alić je predstavio, po prvi put, novi sustem zagrijavanja, u kojem se izvor električne energije automatski podešava prema potrebama elektro-potrošača. Originalnost izuma najjasnije se može predstaviti primjerom električne ploče za kuhanje: zagrijava se samo ona površina ploče koja je prekrivena dnom posude, sa vodom, hranom ili nečim trećim što treba zagrijati.

Na sličan način izvor se podešava prema zapremini i dužini zagrijavanja datog objekta. Za izum koji omogućava da se opasni kemijski talog pretvori u korisni cement, Osmanović je dobio najviša priznanja na svim izložbama na kojima je inovacija predstavljena proteklih mjeseci: Istanbul, Krakow, Nurnberg, Pariz, Seul…

Radi se o otpadu koji nastaje kao nusproizvod proizvodnje jestive soli i sode, a odlaže se na prostranim deponijama, zvanim “bijela mora“, koja ugrožavaju zemlju, floru, faunu, čovjeka…

Najviša priznanja dobio je i Ivan Milićević za “trajnu osnovu za saće“. Saćna osnova, kako kažu pčelari, koja je praktično neuništiva, i može se obnoviti svakih 3-5 godina, jednostavnim pranjem u vreloj vodi. Izrađuje se od biološki razgradivih sastojaka, čisti vosak, praškasto mljevena ljuska kukuruznog zrna, 99,9 posto čisti kalcij karbonat.

Srebrene medalje dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (hermetična pepeljara), trojac Halilovićaiz Kladnja – Ademir, Avdo i Emsad (držač medicinskih spremnika) i Mato Bilić, iz Zenice (udice sa unutrašnjim bodljama).

Brončanu medalju je dobio Asim Kadrić, iz Sarajeva, za kišobran, koji se nosi slobodnih ruku.

Anadolu Agency