”Izražavam sumnju u regularnost izbora i to temeljim na nekoliko pouzdanih elemenata”, kazao je na konferenciji za medije prije točno 15 godina, 5. lipnja 2005. godine Božo Ljubić, kandidat za predsjednika HDZ-a BiH.

On je na stranačkom Saboru, održanom 4. lipnja 2005., osvojio samo 25 glasova manje od Dragana Čovića.

Mediji su tada pisali kako je Ljubić kao prvu neregularnost naveo činjenicu ”da je kvorum najmanje tri puta mijenjan, a zatim i da je glasanje počelo 15 minuta prije završetka kandidacijskog postupka”.

Zbog toga su se, kaže, na glasačkim listićima našla tri imena, iako je Ivan Madunić povukao kandidaturu u njegovu korist.

Kao daljnju neregularnost, naveo je samu pripremu Sabora, koja je djelimično bila izvan statutarnih okvira.

”Gradski odbor Mostara postavljen je nestatutarno i na taj je način 40 izaslanika imenovano, a ne izabrano. Na isti su način delegirani i delegati iz Prozora/Rame i stranačke Mladeži. Dakle, u startu je više od 100 delegata praktički delegirano na dirigiran način”, kazao je Ljubić medijima prije 15 godina.

Dodao je kako je tok Sabora pokazao da većina delegata podržava njegov koncept tako da je ishod glasanja u nerazmjeri s time.

Također je dodao da nije uspio doći do službenih podataka o akreditiranim osobama na Saboru te da su delegati nekih općinskih odbora potpuno nepoznati ljudima iz tih mjesta.

”Osobno se osjećam pobjednikom ovog Sabora”, kazao je Ljubić, uz dodatak da se uspio suprotstaviti “mašineriji”.

Naglasio je da “koncept” koji je pobijedio na Saboru, vodi u slijepu ulicu, jer uključuje klanovsko i interesno poimanje politike i antieuropski kurs.

Istaknuo je kako postoji dovoljno razloga da se Sabor HDZ-a BiH održan u subotu poništi, ponovivši da postoje sumnje u regularnost Čovićevog izbora.

Ljubić je rekao kako je nakon glasanja priopćeno da je akreditirano 540 izaslanika, a da su glasala 544, dakle glasalo je više od 100 posto akreditiranih, što je, kako je Ljubić tvrdio tada, neshvatljivo.

Porema Ljubićevim riječima, postoje i indicije da su na popisu glasača i imena nepoznatih osoba. Ljubić je, također, naglasio da su rasprave tokom Sabora HDZ-a BiH pokazale da većina delegata podržava njegovu kandidaturu za stranačkog predsjednika.

“Osjećam se pobjednikom ovog Sabora HDZ-a BiH”, ustvrdio je Ljubić dodavši kako je “Čović nelegitiman predsjednik, jer nema većinsku podršku delegata sabora HDZ-a BiH”.

Ljubić je, pisalo se prije 15 godina, odbio Čovićev poziv da mu se priključi u zajedničkom vođenju stranke, rekavši kako taj Čovićev poziv nije ozbiljan te da je izgovoren radi pridobivanja simpatija publike.

”Dodao je kako će na procese u HDZ-u BiH utjecati iz vlastite pozicije, a ne priklanjanjem Čoviću. Ljubić je ponovio kako će, zbog sumnji u regularnost Čovićevog izbora za predsjednika HDZ-a BiH, uputiti prigovor pozvavši svoje pristaše u HDZ-u BiH da nastave u stranačkim i državnim tijelima vlasti BiH obnašati svoje dužnosti”, navodilo se u tekstu objavljenom na današnji dan, 5. lipnja 2005. godine.

Bljesak.info