U okviru Reformske agende Vlada FBiH u pripremi su izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, koji bi trebao stabilizirati mirovinski fond uvođenjem bodovnog sustava za određivanje visine mirovine, ali i omogućavanjem formiranja tzv. dobrovoljnih fondova, koji bi trebali poboljšati životni standard budućih umirovljenika.

Predviđene izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju najviše će biti usmjerene na buduće umirovljenike, napominje portal Klix.ba. Planirano je povećanje dobne granice za umirovljenje sa 65 na 67 godina, ali iz Udruženja umirovljenika ističu da ni stariji umirovljenici, tj. oni koji su umirovljeni do 31. srpnja 1998., kada je na snagu stupio važeći Zakon o MIO/PIO-u, ne smiju biti zapostavljeni.

Direktor Federalnog zavoda MIO/PIO Zijad Krnjić za Klix ističe da je reforma nužna te da je postojeći zakon trebalo mijenjati još prije deset godina. To obrazlaže riječima da je veliki broj stavki iz postojećeg zakona prevaziđen. “Zakon je trebalo mijenjati još prije desetak godina, jer je proizveo niz nepravednosti u smislu visine mirovina. Stari umirovljenici su oštećeni, a nove mirovine prenapuhane te ih nećemo još dugo moći izdržati“, ističe Krnjić i dodaje da će BiH prilagođavati svoj sustav onome što je već prisutno u većini zemalja EU-a.

Krnjić napominje i da je novi zakon više orijentiran ka godinama koje slijede, ali i dalje ostaje sustav međugeneracijske solidarnosti, tako da će izmjene zakona riješiti određena pitanja, ali bez naglih promjena koje bi mogle naštetiti umirovljenicima.

Opći svjetski trend, kada su u pitanju mirovinnskii fondovi, jest pristupanje tzv. trostupnom mirovinskom fondu. “Prvi je obvezni državni stup mirovinskog sustava u koji će se odvajati određena sredstva iz bruto plaće radnika. Drugi stup je obvezan, no radnik može birati hoće li se dio njegovih doprinosa za mirovinsko osiguranje uplaćivati u privatne ili državne fondove, a treći stup je dobrovoljan i predstavlja privatni mirovinski fond“, pojašnjava za Klix ekonomski analitičar Admir Čavalić.

No, postavlja se pitanje kako uraditi nužnu tranziciju s postojećeg mirovinskog fonda, a da se ne povećava mirovinske doprinose. “Idealno bi bilo da se bilo kakva sredstva od prodaje javnih dobara, tj. privatizacije, iskoriste za reformu velikih socijalnih sustava, poput mirovinskog te sustava zdravstvenog osiguranja“, drži Čavalić.

Predsjednik Saveza Udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa smatra da će predviđene izmjene Zakona o MIO/PIO doprinijeti boljem statusu umirovljenika. “Sadašnji sustav je toliko devastiran da se reforma mirovinskog sustava nameće kao nužnost. Jer, čim se može dobiti veća mirovina od plaće, onda je jasno u kakvom sustavu se radi. U prijedlogu novog zakona predviđen je bodovni sustav koji daleko bolje uređuje način izračuna mirovina i dugoročno stabilizira fond MIO. Novim zakonom bit će pooštreni i kriteriji za odlazak u invalidske mirovine“, kaže Rapa.

Dnevni list