Home Vijesti Politika Priopćenje o poduzetim aktivnostima UZB ŽZH i UZB/Borci BiH u proteklom periodu

Priopćenje o poduzetim aktivnostima UZB ŽZH i UZB/Borci BiH u proteklom periodu

0
Priopćenje o poduzetim aktivnostima UZB ŽZH i UZB/Borci BiH u proteklom periodu

Poštovani Branitelji članovi UZB ŽZH i UZB/Borci BiH!

UZB ŽZH i UZB/Borci BiH su u proteklom periodu poduzele niz aktivnosti za rješavanje odnosno poboljšanje statusa naših članova u FBiH kao i u RH.

Ukoliko niste upoznati UZB ŽZH i UZB/Borci BiH je u koordinaciji sa svojim podružnicama organizirala doček Predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u Širokom Brijegu dana 05.09.2017 godine gdje se po slobodnoj procijeni skupilo preko stotinu članova naše udruge. Predsjednik Plenković je primio predstavnike naše udruge koji su mu u omotnici predali zahtjeve naše udruge za izjednačavanje prava pripadnika HV-a i HVO-a iz borbenog sektora,vodeći pri tome poglavito računa o najranjivijoj kategoriji Branitelja HVO-a bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu BiH,socijalno ugroženim i nezaposlenim Braniteljima.

Zahtjevi UZB ŽZH su utemeljeni na ustavu RH koji jamči jednakopravnost svih njenih državljana pred zakonom a pripadnici UZB ŽZH su mahom svi odreda državljani RH i stoga je svaka diskriminacija državljana RH po bilo kom osnovu protuzakonita i protustavna neovisno o mjestu njihova prebivališta.

Predsjednik Plenković je saslušao usmene zahtjeve naših predstavnika i obećao im kako će omotnicu sa njihovim zahtjevima odmah po dolasku u Zagreb predati nadležnom ministarstvu Branitelja RH na čelu s ministrom Tomom Medvedom.

Udruga Zaboravljeni Branitelji ŽZH je negdje sredinom devetog mjeseca 2017 godine dobila dopis od Vlade RH kako je zahtjev naše udruge predat predsjedniku Vlade RH Plenkoviću proslijeđen ministarstvu Branitelja RH te kako oni očekuju od tog ministarstva odgovor koji će uskoro biti proslijeđen našoj udruzi kao i Vladi RH na znanje i ravnanje.

Dana 19.10.2017 godine UZB ŽZH je dobila odgovor na naš zahtjev zaveden pod klasom broj:562-01/17-0001/1636, Ur.Broj:522-04/1-3-17-2 od 12.10.2017 godine u kojem pored ostalog stoji:

„Ministarstvo Branitelja RH stoji kako će sukladno ekonomskim mogućnostima u narednom razdoblju poduzimati sve mjere i aktivnosti u cilju predlaganja daljnjeg izjednačavanja prava pripadnika HV-a i HVO-a iz borbenog sektora. Pri tome ćemo posebnu pažnju posvetiti skrbi za one pripadnike HVO-a koji u BiH ili Republici Hrvatskoj nisu ostvarili novčana prava i koji se nalaze u situaciji da im prijeti ekonomska ili socijalna isključivost.“

DOKAZI:Odgovor ministarstva Branitelja RH u posjedu UZB ŽZH i UZB/Borci BiH kao i u svim njenim podružnicama,

Ovaj dopis upravo potvrđuje sve naše zahtjeve upućene Predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću na čemu mu se iskreno zahvaljujemo kao i Ministarstvu Branitelja RH na čelu s Tomom Medvedom.

Što se tiče aktivnosti UZB ŽZH i UZB/Borci BiH u proteklom periodu uspjeli smo ishoditi potpisivanje svih naših zahtjeva sadržanih u Rezoluciji Branitelja od strane Bosansko hercegovačke patriotske stranke Sefera Halilovića,DF,Željka Komšića,SDP BiH,a uskoro očekujemo potpise HDZ 1990,kao i HDZ BiH sredinom studenog 2017 godine prema dogovorenom sastanku s Predsjednikom HDZ BiH,Predsjedavajućim Predsjedništva BiH,i Predsjednikom HNS dr.Draganom Čovićem.

Uspjeli smo u Domu Naroda Parlamenta FBiH ishoditi predlaganje zaključka kluba poslanika hrvatskog naroda na sjednici tog doma od 21.09.2017 godine glasovanje o njihovom zaključku za uvođenje instituta Braniteljskog dodatka kroz zakon o razvojačenim Braniteljima u FBiH a koji zaključak nije usvojen voljom većine poslanika tog doma a poglavito poslanika iz reda Muslimana(Bošnjaka) SDA.

Naša udruga je poduzela i niz drugih aktivnosti za poboljšanje položaja naših članova kao i svih drugih razvojačenih Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu pa čak i onih Branitelja koji nisu članovi naše udruge,kroz oblast socijalnog zbrinjavanja,dobivanja zdravstvenih iskaznica,socijalne pomoći, zapošljavanja,dobivanja jednokratnih novčanih pomoći preko ministarstva Branitelja ŽZH na čemu ovim putem zahvaljujemo min ministru Branitelja ŽZH Mladenu Begiću,skupljanje novčane pomoći za naše teško zdravstveno i socijalno ugrožene članove diljem ŽZH i šire,kao i prikupljanje pomoći za teško bolesnu djevojčicu Anu Ritu Puljić i našeg teško bolesnog člana iz Posušja čije ime njegovom voljom izostavljamo.

Naše podružnice iz Gruda i Posušja su zahvaljujući tamošnjim načelnicima općina Ljubom Grizeljem i Brankom Bagom dobili na korištenje urede za potrebe naših podružnica,dok je našoj podružnici u Grudama odobrena jednokratna novčana pomoć kao i uvrštavanje u proračun općine Grude u idućoj kalendarskoj 2018 godini a čemu se Načelniku općine Grizelju također srdačno zahvaljujemo.

Što se tiče UZB ŽZH zahvaljujemo se ovim putem Gradonačelniku Grada Širokog Brijega koji je u nekoliko navrata novčano pomogao UZB ŽZH cijeneći njen trud i zalaganje u borbi za prava naših članova a uvijek je bio pri ruci za bilo kakvu aktivnost naše udruge kao i naše podružnice u Širokom Brijegu,koja također očekuje dodjelu prostora za potrebe naše podružnice u Širokom Brijegu i uvrštavanje u proračun Grada Širokog Brijega analogno uvrštavanju naših drugih podružnica u ŽZH.

Naša udruga ZB također budnim okom prati istragu u slučaju „premlaćivanja“ tada maloljetnog Mile Solde u Širokom Brijegu od 09.10.2016 godine jer je isti sin od člana naše UZB Podružnica Široki Brijeg Serafina Solde i uskoro očekujemo konačno priopćenje u svezi istrage tog slučaja i sukladno konačnom priopćenju ćemo se i odrediti.

Na kraju priopćenja o našim aktivnostima dužni smo Vas izvijestiti kako smo dana 19.10.2017 godine nakon sastanka s nerminom Nikšićem Predsjednikom SDP BiH obišli naše kolege,suborce Armije BiH koji mjesecima prosvjeduju pred Vladom FBiH tražeći ista prava kao i naša UZB i koji su nas srdačno i toplo dočekali i gdje smo donijeli zaključke kako ćemo zajedno ustrajati u našoj borbi za ostvariva je svih naših zahtjeva sadržanih u Rezoluciji Branitelja.

Poštovani Branitelji!

Iz svega naprijed iznijeto potpuno je jasno kako predstavnici naše i Vaše udruge danima i noćima rade na ispravljanju diskriminacije prema najobespravljenijim Braniteljima ujedno najčasnijim sinovima države BiH. Nailazimo na opstrukcije,podvale,laži,ogovaranja, ali mi ne odustajemo niti ćemo ikada odustati od naših zahtjeva sadržanim u Rezoluciji Branitelja a oni su:

1.Pravo na Braniteljski dodatak svim razvojačenim Braniteljima iz borbenog sektora koji nisu ostvarili nikakva prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu neovisno da li su ili nisu u radnom odnosu ili su ostvarili mirovinu po osnovu rada,

2.Izrada Zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga i objava korisnika prava iz oblasti Braniteljsko-invalidske zaštite uz obvezatno odvajanje borbenog od neborbenog sektora uz utvrđivanje prava za oba sektora,odnosno izrada registra odozdo(po vodovima).

3.Izrda zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja kako bi se broj postojećih udruga proisteklih iz Domovinskog rata od 1660 smanjio na njih 7(po 3/tri iz komponente Armije BiH i HVO-a + 7 UZB/Borci BiH) kao udruga s najvećim brojem članova u FBiH iz obje vojne komponente.

Za razliku od svih drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH jedina UZB se bori i zalaže za sustavno rješavanje prava naših članova kao i za rješavanje prava svih razvojačenih Branitelja u FBiH neovisno da li su ili nisu članovi naše udruge ZB odnosno da li su potpisnice Rezolucije Branitelja,bitno je samo kako nisu ostvarili nikakva prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u borbenom sektoru, a nikako za uhljebljivanje rukovodstva naše udruge koje je u cijeloj ovoj priči potpuno nebitno jer svi naši rukovoditelji su spremni ponuditi svoj mandat u svakom trenutku bilo kome drugom tko to želi .

Bitan je samo svaki trenutak koji će osvijetliti lica našim članovima i razgaliti njihova srca kada na horizontu ugledaju sunce pobjede koje im se smiješi.

Ništa nije lagano i ništa se ne događa preko noći. Velika većina naših članova dobro razumije sa čime su se uhvatili u koštac Vaši predstavnici ali hvala dobrom i milosrdnom Bogu koji nam je podario snage da sve izdržimo,pa smo mu stoga dužni zahvaljivati dok ne umremo. Moliti ćemo ga samo da nam da snage kako bismo zajedno izganjali ovu borbu do samog kraja a dan pobjede je jako,jako blizu.

Zajedno do pobjede Branitelji i Bog vas blagoslovio!

Vlado Marušić,Predsjednik UZB/ŽZH