Home Kultura Knjiga Priča o Troji u Gabeli tako je postala priča o Trojama kod nas

Priča o Troji u Gabeli tako je postala priča o Trojama kod nas

0
Priča o Troji u Gabeli tako je postala priča o Trojama kod nas

Kada je Roberto Salinas Price, meksički biznismen te strastveni zaljubljenik u Homerovo djelo, 1985. stigao u Gabelu i to malo mjesto proglasio pravom lokacijom drevne Troje, malo tko je mogao vjerovati kako će njegova hipoteza preživjeti do današnjeg dana kao intrigantna i izazovna ideja, rađajući cijeli niz novih, razgranatijih i složenijih teorija i pristupa.

Price je bio uvjeren kako se trojanska zemlja nalazila na Jadranu te istodobno mnogima odškrinuo vrata ove neobične priče predloživši novi istraživački kontekst kakvoga u sferi Homerologije do tada nije bilo.

U kratkim crtama, Salinasova se hipoteza temeljila na istraživanju geografskih uvjeta za lociranje mjesta Ilij u Homerovom djelu. Nakon dvadesetak godina proučavanja, zaključio je kako topografija Schliemannove Troje u Maloj Aziji nikako ne može izdržati potanko ispitivanje zemljopisnih, astronomskih i prirodnih elemenata Ilijade te ponudio njeno drugačije, kartografsko čitanje.

Motivirani Salinasovom hipotezom, daljnjem rasvjetljavanju ovog fenomena posvetili su se samostalni istraživači otvorivši mnoga nova pitanja, zahvaljujući kojima danas možemo govoriti o cijelom nizu novih potencijalnih lokaliteta Troje na našoj obali i u njenoj neposrednoj blizini.

Priča o Troji u Gabeli tako je postala priča o Trojama kod nas, ukazujući na potrebu drugačijeg tumačenja naše drevne povijesti i arheoloških bogatstava koje baštinimo, kao i prevrednovanja značaja našeg geografskog prostora.

O polaganom podizanju davno položenog tepiha historije i ljudima što odgonetaju pod njim pronađena znamenja, govori dokumentarna radio drama “Tragom naših Troja” , koja je na Trećem programu hrvatskog radija u utorak 24.10. u 14 sati.

http://radio.hrt.hr/ep/dokumentarna-radio-drama-sran-nogic-i-ino-ivanovi…

Autori su Srđan Nogić i Đino Đivanović. Urednik – Ljubo Pauzin.

Krešo Vujević / Ljubuski.net