Nedjelja (4.8.2019) 5.30h u jutro, ustanem se kao sav normalan svit’ na najbolji dan u životu radnog čovika u nadi skrušenog odlaska na misu i uz malo sreće bez prevelikog čekanja na ispovid’.

Napravim si kavu i sjednem na terasu da se malo priberen’, pokoje standardno dubokoumno pitanje na koje nikad nemaš odgovor. Jutro je bilo prekrasno nakon kiše zadnjih dana i nakupljene vlage u zraku, idealnih 20°C uz smirenu nedjelju, cvrkut ptica i pokoji pijetao u daljini naizgled ne postoji ništa da te bar jedan dan u tjednu ne izbaci iz takta. Skicneš po susjedstvu da li se još tko sprema za misu na Brigu . Zatim se obrijem i okupam da ne smrdim ko zadnji klošar. Obučem se, upalim auto i uz lagane ritmove raditma se penjem uzbrig’ na najljepše i najmirnije mjesto u gradu Širokom Brijegu.

Dođeš na Brig’, parkiraš se ispred najljepše srednje škole u ovom dijelu Hercegovine (nekad?) i imaš što da vidiš..

Shvatiš da prethodna noć i nije bila baš nešto mirna za čeljad’ koja tu gore stanuje. Samo par desetaka minuta nakon „derneka“ normalan svit’ bi se počeo skupljat za misu . Što je i sam fratar na toj misi potvrdio da je uvažena gospoda otišla tek nešto iza 5 sati ujutro ispred Gimnazije na Brijegu. Zar je to način pripreme za predstojeće najveće dane Širokog Brijega otkad je Boga i svita. Ne sumnjam da je olimpijska norma postavljena te noći. Treba li se zapitati gdje smo pogriješili?

Sveti Pavao apostol govori kako je pijanstvo grijeh koji nas u potpunosti odvaja od Boga. Ili zar ne znate da nepravednici neće baštiniti kraljevstva Božjega? Ne varajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni mekoputnici, ni muškoložnici, ni kradljivci, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, ni razbojnici neće baštiniti kraljevstva Božjega.

U konačnici – svi smo ljudi od krvi i mesa. Skloni pogreškama. Skloni emocijama. Skloni pretjerivanju. Skloni pogrešnim reakcijama i krivim procjenama. Svi smo ih u životu imali, koliko god nam ih bilo teško priznati. Bez obzira bili liječnici, inženjeri, arhitekti, kuhari, roditelji ili prijatelji.

Čitatelj portala SirokiBrijeg.info
(podaci poznati uredništvu)