Bilo namjerno ili slučajno, vaš postupak vam može donijeti više štete ako žrtva smišlja gadnu osvetu. Umanjite njegovu strast za vendetom…

Dođite mu s isprikom koja zakopava ratnu sjekiru. Evolucijski psiholog dr. sc. Michael McCullough nudi nekoliko smjernica.

Ponudite mjesto isprike

Kad ste spremni izraziti kajanje, zamolite da se nađete u vrijeme i na mjestu koje mu odgovara. Pokazujući poštovanje pomažete mu oporaviti osjećaj dostojanstva, kaže McCullough.

Kažite što on misli

Na početku razgovora priznajte da ste bili kreten (ili gore od toga) te da biste i vi bili ljutiti na njegovu mjestu, kaže McCullough. Nikakve, ali i nikakve izlike ne dolaze u obzir.

Izjasnite se 100% krivim

Čak i ako ima drugih ljudi koji su kumovali tom debaklu, ne možete istovremeno krivnju i podijeliti i ispričati se. Jasno recite da to što se dogodilo nikako nije njegova krivnja, savjetuje McCullough.

Popravite pokidano

Priznajte da ste izgubili njegovo povjerenje i da ga želite ponovno steći, kaže McCullough. Prvi korak: ako je šteta materijalna, ponudite da ćete mu je u potpunosti pokriti novcem.

MensHealth.hr