Na obnovljenom suđenju za zločine u Ljubuškom, Obrane dvojice optuženih su u završnim riječima navele da traže oslobađajuće presude za Vicu Bebeka i Vinka Radišića.

Bebekov branitelj Midhat Kočo rekao je da mu se čini da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine Bebeka želi proglasiti krivim samo zbog toga jer je bio stražar.

Kako je naveo, ne postoji naredba niti bilo koji sličan dokument koji Bebeka tereti da je imao bilo kakvu odgovornost, dodavši da nema dokaza svjedoka da je Bebek donosio bilo kakve odluke, objasnivši da stražari nisu mogli samostalno donositi odluke.

On je naveo da iskaze dva zaštićena svjedoka treba “cijeniti sa pažnjom”, jer, kako je rekao, svjedoci su bili u istim uvjetima, “šta se događalo jednom, dograđalo se drugom”.

“Bili su zajedno, preživjeli zajedno, a iskazi su dijametralno suprotni”, kazao je Kočo.

On je tražio oslobađajuću presudu za Bebeka.

Slavko Ašćerić, koji brani optuženog Radišića, naveo je da u ranijem postupku Obrana nije iznosila dokaze, te je svoju Obranu zasnivala na dokazima Tužiteljstva BiH, dodavši da u cijelosti ostaje kod svoje završne riječi.

Ašćerić je rekao da se Radišić tereti za period od 21. do 26. prosinca 1993. godine, te da optuženi nema nikakve veze sa događanjima prije i poslije tog vremenskog perioda.

“Radnja koja mu se stavlja na teret nema s veze sa radnjama bića krivičnog djela za koje je optužen”, rekao je Ašćerić.

Kako je naveo odvjetnik Enes Gutošić, koji je ranije svjedočio u ovom predmetu, “jedini je svjedok gdje Tužiteljstvo stavlja na teret da je moj branjenik počinio radnje prema njemu”.

“Vinko Radišić nije bio u smjeni s ostalima, a to ćemo dokazati dokazima Tužiteljstva”, kazao je Ašćerić, dodavši da je Tužiteljstvo izvelo 52 svjedoka, a samo dva svjedoka su spomenuli Radišića.

On je naveo da je ranije osporio fotoalbum na osnovu kojeg je vršeno prepoznavanje Radišića, objasnivši da sve osobe u fotoalbumu moraju biti slične te da fotografija mora biti iz vremena kada se događaj dogodio, što nije bio slučaj.

Kako je kazao, u periodu od 21. do 26. prosinca 1993. godine, Radišić je bio dežurni dva puta i to 22. i 25. prosinca.

“U ta dva dana, ne spominje se nijedna radnja koja je opisana kod drugih stražara”, rekao je Ašćerić, dodavši da Radišić nikada nije bio u smjeni sa Stojanom Odakom i Vicom Bebekom, dok u presudi stoji da je zajedno s njima maltretirao svjedoka Enesa Gutošića, rekavši da je 21. prosinca civilna policija privela Gutošića, a da taj dan Radišić nije bio dežurni.

“Nije postojala ni teoretska mogućnost da je moj branjenik bio, a kamoli da je počinio djela koja mu se stavljaju na teret”, rekao je Ašćerić i zaključio da je jedino pravedno da se donese oslobađajuća presuda za Vinka Radišića.

Bebeku i Radišiću sudi se za zločine počinjene u Ljubuškom uz Ivana Kraljevića, Matu Jelčića, Slavka Skendera, Stojana Odaka i Dragana Miloša.

Prvostepenom presudom iz kolovoza 2018., Ivan Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Mato Jelčić na godinu i po, Stojan Odak na sedam, a Vice Bebek i Vinko Radišić na po godinu zatvora, dok su istom odlukom Slavko Skender i Dragan Miloš oslobođeni krivice, ali je Apelacijsko vijeće uvažilo žalbe Obrane i ukinulo ovu odluku.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od rujna 1993. do ožujka 1994. bili upravnici u Vojno-istražnog zatvora (VIZ), u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti dok su ostali optuženi bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Predsjedavajući Apelacijskog vijeća Tihomir Lukes rekao je da će presuda biti izrečena 17. srpnja.

Detektor.ba