PREŠUĆENO OD “PODOBNIH” MEDIJA: Kako se vrijeđalo generale na Predsjedništvu HNS-a

Član Predsjedništva HNS-a dr. Božo Ljubić tako je pred Predsjedništvom HNS-a kazao da je “dodjela činova bila nakaradna” i da je “većina generala podkapacitirana” te da “kao takvi ne mogu shvatiti politički trenutak”.

Na dan obilježavanja utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) dvojica hrvatskih generala, general-bojnik HV-a i HVO-a Zlatan Mijo Jelić i general-pukovnik HVO-a Željko Šiljeg održati će jednu od svojih javnih tribina ‘Način na koji se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja i kakve su moguće posljedice takvih presuda za Hrvate u BiH i RH’.

Pokroviteljica ovogodišnjeg obilježavanja Dana HVO-a je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Međutim, na posljednjoj sjedinici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, na iznenađenje i zaprepaštenje mnogih članova, upućene su oštre kritike i uvrjede upravo prema hrvatskim generalima, a javnost o tome nije izvješćena.

Šiljeg i Jelić tema HNS-a

U Kninu se u organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Hrvatske i BiH već tradicionalno obilježava Dan HVO-a, a znakovito je da će u okviru ovih svečanosti svoju tribinu održati i generali Jelić i Šiljeg. Kako je već poznato, Šiljeg i Jelić već su održali brojne javne tribine s istom temom ali uputili i oštre kritike prema bošnjačkoj politici ali i hrvatskim predstavnicima u vlasti u BiH.

Pitanje je je li hrvatska predstavnica svojim pokroviteljstvom iskazala i potporu ili slaganje sa stavovima hrvatskih generala tim više što se i sama često odaziva na pozive na razne događaje predsjednika HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića prema kojem, između ostalih, idu i kritike generala na vrlo posjećenim javnim tribinama.

Naime, a kako to za Dnevni list potvrđuju pouzdani izvori iz Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH), jedna od najvažnijih tema posljednje sjednice Predsjedništva Sabora, održane 20. ožujka, obilježili su upravo generali Jelić i Šiljeg.

Iz HNS-a je za javnost upućeno šturo priopćenje o zabrinjavajućoj političkoj situaciji u BiH i ozbiljnoj krizi vlasti na svim razinama kao i da će se “dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i dalje zalagati za određene izmjene Izbornog zakona, a svaki zastoj nastojati ukloniti” kao i zalagati se za izmjenu Izbornog zakona.

Međutim, “pikanterija” o drugoj temi o kojoj se raspravljalo, “iscrpnoj analizi trenutnog stanja braniteljske populacije”, nije bilo niti riječi.

Što se govorilo na HNS-u o generalima?

Osvrćući se na žalbeni proces hrvatske šestorke u Haagu u predmetu ‘Plić i ostali’, Predsjedništvo HNS-a “dalo je punu potporu optuženim u dokazivanju nevinost pred Haškim sudom te još jednom pozvalo nadležne institucije da završe istragu u slučajevima koji još nisu završeni, posebno je spomenut nerazriješeni slučaj nestanka generala Šantića”.

“Predsjedništvo HNS-a je i na ovoj sjednici zaključilo da i dalje čvrsto stoji uz branitelje”, stajalo je u priopćenju. Međutim, rasprava na samoj sjednici Predsjedništva HNS-a pokazala da pojedini članovi Predsjedništva, ne da nisu uz generale Jelića i Šiljega, nego čak i suprotno i to uz osobne uvrjede prema Šiljegu i Jeliću te šok i nevjericu ostalih članova Predsjedništva HNS-a.

Ljubić: Većina generala podkapacitirana

Tako se moglo čuti pitanje: Što hoće generali i što rade Jelić i Šiljeg? Kako se doznaje, predsjednik HDZ-a BiH, član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović potužio se na “blaćenje od strane pojedinih medija” te da u takvim emisijama sudjeluju i hrvatski generali. Za podsjetiti je da je baš u tim danima emitirana emisija ‘Bujica’ i prilog o generalima u kojem traže pomoć hrvatskih predstavnika u svezi procesuiranja pripadnika HVO-a u BiH. I sam general Zlatan Mijo Jelić u jednom od istupa u medijima je kazao kako nema ništa osobno protiv predsjednika HDZ-a BiH, no da hrvatski branitelji traže zaštitu od legalno i legitimno izabranih hrvatskih predstavnika.

Dok se Čović suzdržao od vrijeđanja i teških riječi, drugi su si ‘dali maha’.
Član Predsjedništva HNS-a dr. Božo Ljubić tako je pred Predsjedništvom HNS-a kazao da je “dodjela činova bila nakaradna” i da je “većina generala podkapacitirana” te da “kao takvi ne mogu shvatiti politički trenutak”.

Pojedini članovi su se pridružili njegovom mišljenju pitanjem:”Tko su ti generali i koje su im zasluge da vrijeđaju Čovića?”, dok je Žejko Raguž, Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH i zastupnik HDZ-a u hrvatskom saboru upitao:” Što su radili 22 godine? Šutjeli su dok su dobivali novac, a sada kada se radi o njihovoj koži viču”.

I Miro Grabovac Titan izašao je s pitanjem: “Što će generali u Hrvatskoj? I ja sam se borio pa nisam pobjegao. Nisu u pravu što napadaju Čovića”.
Ostaje za vidjeti je li to njen svojevrsni manevar kako bi smirila “uznemirene duhove” na relaciji generali i branitelji – prema aktualnim hrvatskim predstavnicima u vlasti ili prešutna potpora Jeliću i Šiljegu.

OTVORENO PISMO GENERALA MIJE JELIĆA HNS-u

 
Dnevni list