Federalni zavod za javno zdravstvo FBiH izdalo je preporuke za proslave u vrijeme koronavirusa. Preporuke se odnose i na prostor u kojem se održavaju zabave i na goste.

Ograničiti broj uzvanika na najmanji mogući broj, a u skladu sa trenutno važećim naredbama nadležnih kriznih stožera – do 100 osoba u zatvorenom prostoru. Preporučuje se prisustvo samo slavljenika i neophodnih uzvanika (npr. maturanti) te neophodnog osoblja, uz što manji broj gostiju (npr. članovi obitelji). Ne preporučuje se sudjelovanje osoba iz inozemstva, kao ni osoba starijih od 65 godina.

Uzvanici koje imaju znakove respiratornih bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje) ne bi smjele sudjelovati događaju, te se trebaju obratiti svom liječniku.

Iz Zavoda preporučuju da se vodi evidencija prisutnih gostiju i uzvanika, te evidentirati raspored sjedenja.

“Ovo će biti korisno zdravstvenim radnicima u slučaju pojave oboljelih od COVID-19 nakon događaja, a koji su bili prisutni na proslavi. Ova evidencija treba sadržavati osnovne podatke i kontakt podatke osoba prisutnih na proslavi”, navodi se. 

Preporučuje se da se sve proslave kada god je to moguće organizira na otvorenom, uz osiguranje minimalne udaljenosti između osoba prema dosadašnjim preporukama (1-2m).

Ako se proslava održava u zatvorenom, broj uzvanika također mora biti prema naredbama nadležnih, uz osiguranje preporučene udaljenosti između osoba. U zatvorenom prostoru naročito je važno osigurati dobru ventilaciju vanjskim zrakom kao i ostale uvjete preporučene za ugostiteljske objekte.

Preporučuje se da uzvanici sjede za stolovima i da za vrijeme proslave nema aktivnosti tokom kojih dolazi do bliskog kontakta, osim između članova istog kućanstva, kao npr. ples.

Preporučuje se osigurati fizički razmak (minimalno 4 metra) između pjevača i glazbenika od ostatka uzvanika, kao i osigurati distancu između samih glazbenika.

Ne preporučuju se pozdravi koji uključuju fizički kontakt, kao što su rukovanje, grljenje i ljubljenje.

Federalni zavod za javno zdravstvo FBiH