Home Kultura Premijerno prikazan film ”23 grama”

Premijerno prikazan film ”23 grama”

0
Premijerno prikazan film ”23 grama”

”Film je pun i lijepih i teških stvari, baš kao što je i život”, rekao je Robert Bubalo uoči premijere filma ”23 grama” koja je održana u četvrtak navečer na platnu otvorenog kina Mediteran Film Festivala.

Priča je to o dječaku Borni, sinu redatelja Bubala, koji ne govori i ne jede i o njegovim roditeljima koje svaki dan iznova muči pitanje – kako nahraniti sina?

”Nakon njega, a sad mu je 18 godina, nitko se u BiH i Hrvatskoj nije rodio s tom dijagnozom. Kroz film prikazujemo samo jedan segment njegove borbe za život a to je njegovo konstantno odbijanje uzimanja hrane na usta”, rekao je Bubalo.

Riječ je i o posljednjem filmu kojeg je snimao Vedran Šamanović, koji je tijekom snimanja preminuo od raka.

Film je snimao i Toni Ćorić. Maja Domić potpisuje scenarij, Marijo Vukadin je montažer i producent, a koproducent je Tomislav Topić dok je montažu zvuka radio Tomislav Bubalo.

Redatelj Bubalo zahvalio se, između ostalog, i Fondaciji za kinematografiju BiH koja je financirala projekt.

Inače, drugog dana Mediteran Film Festivala, koji se održava do 26. kolovoza, prikazano je devet kratkih igranih filmova bh autora u programu ”BH kratka devetka” , dok su u natjecateljskom dijelu dugometražne konkurencije prikazani filmovi ”Vječni”, o lutanju i bježanju na granicama Gorskog-Karabaha, armenskoj enklavi u Azerbajdžanu te ”Okus betona”, o sirijskim građevinarima koji grade zgradu u Bejrutu dok se istodobno njihovi domovi u Siriji granatiraju. Prikazan je i ‘dokumentarac ‘Osjećaj veći od ljubavi” o libanonskim prosvjedima.

U kratkometražnoj konkurenciji je prikazano pet dokumentaraca dok je noćna projekcija na otvorenom bila rezervirana za film ”Pričest” u sklopu HBO Adria programa.

SirokiBrijeg.info