Prva faza revizije branitelja trebala bi biti završena do kraja ovoga mjeseca. Prema riječima ministra za pitanja branitelja FBiH Salke Bukvarevića, ostalo je još svega 2000 predmeta za pregledati.

– Možemo reći kako smo s 1. listopada pregledali blizu 140.000 predmeta, a ostale su još 2000 predmeta. I mi ćemo u ovom mjesecu završiti prvu fazu kontrole papirologije za sve te predmete – kaže Bukvarević. Dodaje kako među pregledanim predmetima, 2000 njih nisu imale urednu dokumentaciju te su te osobe izvedene iz prava zbog nepostojanja adekvatne papirologije da su bile pripadnici oružanih snaga.

– Oko 4000 osoba izvedene su iz prava jer su ocijenjene na Institutu za medicinsko vještačenje s manje od 20 posto. Dakle oko 6000 pripadnika izvedeno je iz prava. Govorimo “oko” jer svatko od njih ima pravo pokretanja postupaka pa je i jedan dio na sudu. Zatim, za blizu 7000 pripadnika umanjeno je pravo. Primjerice, ako je invalidnost bila 80 posto, sada je 60 posto – kaže Bukvarević u intervjuu koji je dao za Faktor.

On se tom prilikom osvrnuo i na eventualne sankcije za one branitelje za koje se utvrdi da su nezasluženo primali naknadu više godina.

– Sve što smo mi utvrdili, dostavljali smo nadležnim tijelima. Zakon o kontroli zakonitosti jasno je propisao da se, kada se utvrde nepravilnosti, izdaje nova odluka. Nije predviđeno neko daljnje procesuiranje – navodi ministar za pitanja branitelja FBiH. Kada je riječ o objavi registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, Bukvarević ističe kako se na njemu radi.

– Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji omogućena je pravna pretpostavka za uspostavu i objavu registra korisnika i registra branitelja. Kao što je poznato, novi braniteljski zakon je donesen i samo se čeka njegova objava u Službenim novinama FBiH te mislimo kako će to biti u ovom mjesecu. Nakon toga, vrlo brzo ćemo institucijama BiH, općinama i županija staviti na raspolaganje registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite – 95.000 imena po općinama i županijama, njihova primanja, što su do sada primili iz proračuna općina, županija, FBiH – kaže ministar Bukvarević. On se tom prilikom dotaknuo i novčane pomoći za branitelje koji su u stanju potrebe.

– Radimo na transferu za pomoć. Znači, 28. kolovoza uputili smo Ministarstvu financija FBiH zahtjev za rebalans. S pozicije Ministarstva osigurali smo sedam milijuna KM za pomoć u rješavanju socijalno-statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji u ovoj godini, a za iduću godinu predviđeno je devet milijuna KM. Pri kraju smo s predlaganjem kriterija koje treba ispuniti kako bi dobili pomoć. Jedan od njih je da su najmanje tri godine prijavljeni na zavodu za zapošljavanje, koji nemaju drugih prihoda i čija obitelj ostvaruje manje od 25% od prosječne plaće u FBiH. Obuhvaćeni su, dakle, svi, razvojačeni branitelji, ratni vojni invalidi, obitelji poginulih. Dakle, time smo obuhvatili branitelje koji su bez primanja, djecu bez oba roditelja koja su također bez primanja – zaključio je.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba