Home Vijesti Politika Pregledano oko 140.000 predmeta, 6000 branitelja izvedeno, a njih 7000 dobilo umanjena prava

Pregledano oko 140.000 predmeta, 6000 branitelja izvedeno, a njih 7000 dobilo umanjena prava

0
Pregledano oko 140.000 predmeta, 6000 branitelja izvedeno, a njih 7000 dobilo umanjena prava

Prva faza revizije branitelja trebala bi biti završena do kraja ovoga mjeseca. Prema riječima ministra za pitanja branitelja FBiH Salke Bukvarevića, ostalo je još svega 2000 predmeta za pregledati.

– Možemo reći kako smo s 1. listopada pregledali blizu 140.000 predmeta, a ostale su još 2000 predmeta. I mi ćemo u ovom mjesecu završiti prvu fazu kontrole papirologije za sve te predmete – kaže Bukvarević. Dodaje kako među pregledanim predmetima, 2000 njih nisu imale urednu dokumentaciju te su te osobe izvedene iz prava zbog nepostojanja adekvatne papirologije da su bile pripadnici oružanih snaga.

– Oko 4000 osoba izvedene su iz prava jer su ocijenjene na Institutu za medicinsko vještačenje s manje od 20 posto. Dakle oko 6000 pripadnika izvedeno je iz prava. Govorimo “oko” jer svatko od njih ima pravo pokretanja postupaka pa je i jedan dio na sudu. Zatim, za blizu 7000 pripadnika umanjeno je pravo. Primjerice, ako je invalidnost bila 80 posto, sada je 60 posto – kaže Bukvarević u intervjuu koji je dao za Faktor.

On se tom prilikom osvrnuo i na eventualne sankcije za one branitelje za koje se utvrdi da su nezasluženo primali naknadu više godina.

– Sve što smo mi utvrdili, dostavljali smo nadležnim tijelima. Zakon o kontroli zakonitosti jasno je propisao da se, kada se utvrde nepravilnosti, izdaje nova odluka. Nije predviđeno neko daljnje procesuiranje – navodi ministar za pitanja branitelja FBiH. Kada je riječ o objavi registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, Bukvarević ističe kako se na njemu radi.

– Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji omogućena je pravna pretpostavka za uspostavu i objavu registra korisnika i registra branitelja. Kao što je poznato, novi braniteljski zakon je donesen i samo se čeka njegova objava u Službenim novinama FBiH te mislimo kako će to biti u ovom mjesecu. Nakon toga, vrlo brzo ćemo institucijama BiH, općinama i županija staviti na raspolaganje registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite – 95.000 imena po općinama i županijama, njihova primanja, što su do sada primili iz proračuna općina, županija, FBiH – kaže ministar Bukvarević. On se tom prilikom dotaknuo i novčane pomoći za branitelje koji su u stanju potrebe.

– Radimo na transferu za pomoć. Znači, 28. kolovoza uputili smo Ministarstvu financija FBiH zahtjev za rebalans. S pozicije Ministarstva osigurali smo sedam milijuna KM za pomoć u rješavanju socijalno-statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji u ovoj godini, a za iduću godinu predviđeno je devet milijuna KM. Pri kraju smo s predlaganjem kriterija koje treba ispuniti kako bi dobili pomoć. Jedan od njih je da su najmanje tri godine prijavljeni na zavodu za zapošljavanje, koji nemaju drugih prihoda i čija obitelj ostvaruje manje od 25% od prosječne plaće u FBiH. Obuhvaćeni su, dakle, svi, razvojačeni branitelji, ratni vojni invalidi, obitelji poginulih. Dakle, time smo obuhvatili branitelje koji su bez primanja, djecu bez oba roditelja koja su također bez primanja – zaključio je.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba